שתף קטע נבחר

ניו-יורק זה לא כאן: "הוריקן בישראל? לא סביר"

איירין נחלשה ובארה"ב נושמים לרווחה. גם בישראל אפשר להירגע: הוריקן נוצר רק באזורים טרופיים שסמוכים לקו המשווה

סופת ההוריקן איירין, שהיכתה בצפון מזרח ארצות-הברית, כבר נחלשה לרמה של סופה טרופית והמשיכה צפונה. תושבי ניו יורק, שנערכו לגרוע מכל, יכולים כעת לנשום לרווחה ולאמוד את הנזקים שנגרמו. העיניים בישראל עדיין נשואות למה שמתרחש אצל המעצמה הגדולה בעולם ובינתיים עולה השאלה, האם הוריקן בסדר גודל כזה עלול להכות גם כאן?

 

הוריקן איירין - כל הדיווחים ב-ynet: 

 

"זה לא סביר", העריך פרופסור סטיב ברנר מהמחלקה לגיאוגרפיה באוניברסיטת בר-אילן. לדבריו, הוריקן, להבדיל מהשקע הברומטרי הרגיל המוכר בישראל, הוא סופה טרופית שנוצרת אך ורק באזורים הטרופיים שסמוכים לקו המשווה. המשמעות היא שהסערה מלווה באחוזי לחות גבוהים מאוד ובכמויות מים אדירות. כמו כן, אמנם הוא יכול לנוע למרחק מאות קילומטרים צפונה ודרומה, אך נצמד תמיד לקו החוף של האוקיינוס.

 

סופת הוריקן נעה כ-1,000 ק"מ מעל פני הים, ונמשכת ובין ימים ספורים לשבוע. אולם, כאשר הסופה עולה על היבשה ומתנתקת מהאוקיינוס, המשמש לה כמקור האנרגיה, היא נחלשת ומורידה במכה את כל המים שבתוכה.

 

עוד בערוץ החדשות:

נועם שליט: "לפני שביבי הביתה, גלעד הביתה"

המתמחים: "ההסכם בכייה לדורות, ביבי תתערב"

איראן: עונש מוות הוטל על "המחסל מהמוסד"

 

לדברי פרופ' ברנר, "תהליך האידוי מעל האוקיינוס הופך בעת הסופה לאדי מים, המתערבלים למעין ספירלת ענק ובתוכה הם מצטברים לכדי עננים. בנוסף, השילוב הזה עם הטמפרטורות הגבוהות של 35-30 מעלות, המאפיינים את האזורים הטרופיים, מעצימים את תהליך האידוי וגורמים לגשמים העזים".

 

הצפה מתחת לגשר מנהטן (צילום: MCT) (צילום: MCT)
הצפה מתחת לגשר מנהטן(צילום: MCT)

 

בעקבות זאת, עלול לעלות מפלס פני הים ולגרום לשיטפונות עזים, במיוחד אם ההוריקן פוגש את היבשה בעת גאות. זו הייתה אחת הסיבות לנזק האדיר שחולל ההוריקן "קתרינה" בניו-אורלינס, שגבה את חייהם של מאות בני אדם. עם זאת, מידת ההרס של הוריקן תלויה גם בתשתיות באזור אותו הוא פוקד ובהכנות לקראתו ולאו דווקא

בעוצמתו.

 

לדבי פרופ' ברנר, ישנו הבדל בין הוריקן לטורנדו. בעוד שהוריקן הוא סופה טרופית, טורנדו נוצר כתוצאה משקע ברומטרי הנובע מסופת רעמים עזה. כמו כן, אורכו של הטורנדו הוא כמה מאות מטרים בלבד וכ-20 דקות. אולם, מדובר בסופה קטלנית ורוחותיה יכולות להגיע למהירות ממוצעת של 300-200 קמ"ש. כמו כן, בעוד שהוריקן הוא סופה בודדת, הטורנדו מופיע כסדרת סופות שמכות אחת אחרי השנייה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הצפה במנהטן
צילום: AP
איירין מכה בניו-יורק
צילום: רויטרס
נזקי איירין
צילום: AP
מומלצים