שתף קטע נבחר

צילום: ירון ברנר

הפגנות ענק בפריפריה: "רוח של מהפכה"

עשרות מוקדי מחאה ברחבי הארץ קראו לצדק חברתי. עשרות אלפים מחו בירושלים ובחיפה, המפגינים יצאו לרחובות הפריפריה וקראו למהפכה אזרחית

העצרת המרכזית של מחאת האוהלים מתקיימת הערב (שבת) בכיכר המדינה בתל אביב, אך רבבות מפגינים מחוצה לה לא ויתרו על זכותם למחות, ויצאו לרחובות הערים ברחבי הארץ. עצרות מחאה בחיפה, ירושלים, קריית שמונה, נהריה, ראש פינה, ערד, מצפה רמון, אילת ומוקדים רבים נוספים המחישו כי המחאה אינה נחלת תושבי המרכז.

 

למעלה מ-100 אלף בני אדם ביישובים אלה התאחדו נגד המדיניות החברתית-כלכלית של הממשלה בראשות בנימין נתניהו, וקראו לצדק חברתי. בכפר יהושע, מצפה רמון, ערד ויישובים קטנים נוספים המחישו אזרחי ישראל את כוחם הדמוקרטי והוכיחו כי המחאה אינה עוצרת בגבולות גוש דן.

 

שיאה של מחאת האוהלים - כתבות אחרונות ב-ynet:

עשרות אלפי בני אדם הגיעו למחות בירושלים. הצועדים קראו: "התשובה להפרטה - מהפכה". יאיר פינק, ממובילי המאבק, אמר כי "זו הוכחה לראש הממשלה שהדרך הכלכלית-חברתית שלו פשטה את הרגל. זה יום מרגש, יש חשמל ברחובות, נושבת כאן רוח של מהפכה".

 

מחאה חברתית בחיפה (צילום: אבישג שאר-ישוב) (צילום: אבישג שאר-ישוב)
מחאה חברתית בחיפה(צילום: אבישג שאר-ישוב)

 

אורנה בנאי אמרה בנאומה כי "מצפים ממני להיות מצחיקה, אבל הערב אני לא יכולה להיות מצחיקה. לא מצחיק אותי שישראל של היום היא מהגרועות בעולם בפערים בין עניים ועשירים. לא מצחיק אותי בכלל שבארץ היהודים, הידועים כרחמנים גדולים, יש מאות אלפים ילדים רעבים. לא מצחיק אותי שיש חייל שנמק בשבי כבר חמש שנים ואין אור בקצה. רבותי אנחנו לא מבקשים הרבה, אנחנו לא חמדנים, אנחנו בסך הכל מבקשים להרים את הראש, מבקשים לחיות בכבוד. אנחנו רוצים נשימה ואוויר. מבקשים לדעת שראש הממשלה וחבריו לא מפקירים אותנו".

 

מספר דומה של מפגינים הגיע גם לאירוע המחאה בעיר הכרמל, תוך שהם מחזיקים דגלי ישראל וכן שלטים לשחרורו של גלעד שליט. בין המשתתפים, ניתן היה לראות גם את משפחת פלד בהרכבה המלא - האבא תמיר, האמא אורלי, והילדים ים, כחל, וחוף בן ה-3. גם הסבתא רבקה ודודה אסתר הגיעו, ובני המשפחה התגאו כי השלוחות נוספות מבני המשפחה הגיעו להפגנות בערים אחרות. "התחושה היא שיש שינוי בקרב האנשים, שמגלים יותר אכפתיות ויוצאים מהבתים למרות החום והלחות", אמרו.

 

תמר קוטלר, סטודנטית המתגוררת במאהל האודיטוריום מזה כשבעה שבועות, אמרה כי "המחאה לא דועכת, לא קורסת, לא מתייבשת. אנחנו כאן עד שנחזיר את מדינת ישראל לאזרחיה, עד שנשבור אחת ולתמיד את קשרי ההון והשלטון. בישראל יש רק שני מעמדות - העשירון העליון ואת כל השאר".

 

בהוד השרון, יצאו מאות בני אדם להפגין בגן הלוחמים. "הגעתי עם ציפיות נמוכות", סיפר איתי, תושב העיר. "לא היו פה ילדים, הגיל הממוצע היה משפחות עם עגלות וילדים. זה לא היה מאורגן, לא ציפו ליותר מדי מהוד השרון, אז חוץ מתושבי המאהל עם המגפונים לא היה שום נאום ושום הכרזה, אבל זה היה מדהים: בשקט קראו לצדק חברתי".

 

בערד הפגינו מאות בני אדם, וכך גם במצפה רמון, באירוע מחאה היסטורי. אייל אדלר, ממארגני המחאה ביישוב הקטן, אמר כי "צדקנו בהחלטה לקיים את ההפגנה במצפה. מדהים לראות את האנשים שהגיעו. אנחנו רואים את עצמנו חלק בלתי נפרד מהמאבק".

 

מפגינים בכפר יהושע, הערב (צילום: חגי אהרון) (צילום: חגי אהרון)
מפגינים בכפר יהושע, הערב(צילום: חגי אהרון)

 

מעט דרומה משם, יצאו כ-2,000 בני אדם להפגין באילת, וצעדו ממתנ"ס שחמון ועד אום רשרש. דנה מונסונגו בת ה-26 אמרה ל-ynet כי "אני כאן כי המחאה היא של כולנו, בארץ בכלל ובאילת בפרט". על רקע מאבקה האישי בערייית אילת, הבהירה מונסונגו: "כל מי שבעל זכות בחירה, שיקום וישמיע את קולו כמו שאני עשיתי. סך הכל אנחנו רוצים להתפרנס בכבוד".

 

מפגינים בירושלים, הערב (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
מפגינים בירושלים, הערב(צילום: גיל יוחנן)

 

בצפון הארץ הצטרפו אלפי בני אדם למאבק, ושטפו את רחובות קריית שמונה, עפולה, ראש פינה, כרמיאל והקריות. למחאה בעפולה הגיעו אלפים וצעקו "רוצים צדק, לא צדקה" ו-"עוברים ממחאה למאבק". אחד ממשתתפי הצעדה בבירת העמק, רשף פלד, אמר כי "ההפגנה הזו תוביל אותנו לשלב הבא במחאה". נעמי יצחק הוסיפה: "אני אמשיך להיאבק עד שנקבל את הזכויות שלנו, עד שנוכל לחיות בכבוד".

 

עשרות אלפי מפגינים בחיפה (צילום: אבישג שאר-ישוב) (צילום: אבישג שאר-ישוב)
עשרות אלפי מפגינים בחיפה(צילום: אבישג שאר-ישוב)

 

הרב יהודה גלעד, רב קיבוץ לביא וראש ישיבת מעלה גלבוע, אמר בנאומו:" צדק החברתי הוא הבסיס שלנו כדי לחיות בארץ, דרכו מצילים את המקופחים והפריפריה החלשה שצריך לטפל בהם לפנינו. המחאה הזאת נקיה ולא אלימה והצפון רוצה צדק חברתי".

 

למעלה מ-5,000 בני אדם הגיעו לפארק הזהב בקריית שמונה, בהם אנשי חינוך, אנשי רוח ואומנים מקומיים. "אלול הוא חודש של תיקון", אמר אחד המארגנים וקרא לתיקון המצב החברתי ושיפור מצבה של הפריפריה. דור חסון, ממארגני המאהל ותושב העיר, קרא לעצור את ההגירה מהעיר ואמר: "אנשים פה צריכים לנסוע שעה בשביל טיפול רפואי. אנו רוצים צדק ורווחה במקום רווחה וצדקה".

 

רחובות עמוסים בירושלים (צילום: נועם מושקוביץ) (צילום: נועם מושקוביץ)
רחובות עמוסים בירושלים(צילום: נועם מושקוביץ)

 

"זה מדהים לראות שהגיעו כל כך הרבה אנשים", אמר נועם סיננסקי מראש פינה. "זה פשוט נראה מדהים. האווירה

מדהימה, המון נוער מראש פינה, כולם מאוד מעורבים. מדהים לראות מה שקורה פה, גם אנשים מהכפר לידנו, כפר טובא, הגיעו ומתקבלים כאן באהבה - כולנו מאוחדים"

 

אלפי בני אדם בנהריה קראו לחשיפת בלוף הפריפריה, כלשונם. לטענתם, הקריאה היא כנגד ההבטחות שמקבלים תושבי האזור מהממשלה, הבטחות שאינן ממומשות בסופו של דבר.

 

בהכנת הידיעה השתתפו עומרי אפרים, אחיה ראב"ד, אילנה קוריאל, מאור בוכניק, אהובה מאמוס, מור אברהמי ונעמה גיבורי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפגינים בהוד השרון, הערב
צילום: רועי פרומן
קריית שמונה, הערב
צילום: אביהו שפירא
אירוע המחאה בעפולה, הערב
צילום: חסן שעלאן
מחאת אלפים בחיפה
צילום: אבישג שאר-ישוב
מומלצים