שתף קטע נבחר

לילד אין ערך לכסף? 10 טעויות בחינוך כלכלי בבית

למרות הרצון להגן על הילדים תמיד, אי-חשיפה לנושאים פיננסיים עלולה להוביל אותם בבגרותם לבעיות כלכליות. אז האם לשתף אותם במצב החשבון? האם לתת דמי כיס או לשלם על סידור הבית? כך תגדלו ילדים שלא יחיו במינוס ובתחושת שפע תמידית

כולנו מודעים לחשיבות של הקניית חינוך פיננסי לילדים, במיוחד בתקופה המאופיינת בתרבות שפע ובמסרים פרסומיים אינסופיים. המטרה היא להכין את הילד לעולם האמיתי וללמד אותו איך להסתדר עם כסף - לחיות ממה שיש לפי סדר עדיפויות, למקסם את הכסף באמצעות צרכנות נבונה, לחסוך, וכמובן - לא להיגרר תמיד אחרי העדר.

 

קראו עוד על חינוך כלכלי לילדים:

 

אך דווקא נושא חשוב זה, שיש לו השפעה מכרעת על חיינו, אינו נלמד בין כותלי בית הספר והורים רבים עושים טעויות מבלי להיות מודעים להן.

 

1. נאה דורש, אך לא מקיים

אי אפשר לצפות מהילדים להתנהלות כלכלית נבונה אם ההורים בעצמם אינם יודעים לנהל את הכסף שלהם. כשהילדים רואים שההורים חיים במינוס תמידי, הם לומדים שזה בסדר. כך שכמו בכל סוגיה בהורות, דוגמה אישית היא בגדר חובה.

 

2. הורים בהפכים

כשאחד ההורים בזבזן כרוני והשני בדיוק ההפך ממנו, הילדים מקבלים מסרים סותרים לגבי היחס לכסף. כשהאמא אומרת "חיים רק פעם אחת וצריך ליהנות מתענוגות החיים (שעולות לא מעט כסף)" והאבא אומר "הכסף לא גדל על העצים וצריך לשמור כל שקל ליום סגרירי", הילדים נעשים מבולבלים והגישה שלהם לכסף אינה ברורה ומוחלטת.

 

לכן, גם ההורים הם הפכים בהיבט הכלכלי, חשוב שהם יגבשו מדיניות כלכלית ברורה כלפי הילדים.

 

3. נותנים הלוואות לילדים

אם החלטתם שאתם נותנים לילד X שקלים בשבוע, אל תחרגו מהסכום הזה, גם אם יש הוצאה חד-פעמית שהילד מבקש עכשיו.

 

כשאתם נותנים לילד הלוואה על חשבון דמי הכיס הבאים, אתם מלמדים אותו בעצם שאפשר לחיות מהלוואות.

 

4. משלמים לילדים על מטלות הבית

כשההורים משלמים לילדיהם על כך שסידרו את החדר או פינו את המדיח, המסר המועבר הוא שמדובר בתפקיד של ההורים, והילד צריך לקבל שכר על פעולות אלה. אקט כזה פוגע בהקניית הערך המשפחתי שלפיו כל בני המשפחה שותפים במטלות הבית, ושההורים אינם משרתים של הילדים.

 

אם רוצים בכל זאת לעשות כך, אפשר לשלם לילדים רק על מטלות שההורים היו משלמים עליהן בכל מקרה, כמו רחיצת הרכב או ניקיון המשרד של ההורה.

 

5. כסף הוא מילה גסה

במשפחות רבות פשוט לא מדברים על כסף, לא לטוב ולא לרע, מתוך מחשבה שאין צורך להטריד את הילדים בענייני כסף, ויהיה להם מזה מספיק כשיגדלו. 

 

זוהי טעות נפוצה שבמקרה הקל "זורקת" את הילדים לעולם האמיתי בבגרותם בלי שום מושג על כסף, ובמקרה הגרוע יותר יכולה לגרום למשברים חמורים. ובואו נודה, כסף הוא חלק חשוב מאוד בחיינו, וצריך לדבר עליו בדיוק כמו על שאר תחומי החיים.

 

גם אם אתם הפכים כלכליים, גבשו מדיניות אחידה בנושא (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
גם אם אתם הפכים כלכליים, גבשו מדיניות אחידה בנושא(צילום: shutterstock)

  

6. מסתירים בעיה כלכלית

אם יש בעיה כלכלית ומנסים להסתיר אותה מהילדים - סופה שתתגלה. ילדים הרי חכמים מאוד וקולטים הכל גם בלי שנגיד להם, לכן חשוב לדבר איתם על המצב, תוך גילוי רגישות רבה.

 

אין צורך לשדר לילדים מצוקה כלכלית, כיוון שמנגנוני ההגנה שלהם אינם מפותחים והם עלולים להיכנס לחרדה ולחשוב שמחר ימצאו את עצמם ללא קורת גג. הסבירו, מבלי לשדר דאגה, שיש כרגע בעיה כלכלית אך הכל תחת שליטה ואתם עובדים על פתרון.

 

גם האפשרות ההפוכה אינה מוצלחת: יש הורים המשרים באופן קבוע אווירה של "יש לנו המון כסף", וגם זו טעות המחנכת את הילדים לשפע תמידי, בעוד שבחיים יש עליות ומורדות - פיטורים, מיתון, כישלון של עסק וכדומה.

  

7. "אין לי כסף"

מי מאיתנו לא אמר לילד שלו "אין לי כסף" פעם כתגובה לבקשה שנקנה לו משהו. לילדים כאמור אין מנגנוני הגנה מפותחים, לכן משפט כזה, פשוט ככל שיהיה, יכול להתפרש על ידם כמצוקה כלכלית שתוביל לדאגות מיותרות. במקום לומר "אין לי כסף", אמרו "זה לא בתקציב שהגדרנו, ואם נחרוג בכל פעם מהתקציב לא נוכל להרשות לעצמנו את הטיול שתכננו".

 

מטרת ההורה לא לשדר שחסר כסף בבית, אלא שמתעלים אותו באופן אופטימלי ובהתאם ליעדים המתוכננים מראש.

 

8. בלי גבולות בעידן השפע

כשאנו קונים לילדים בלי גבולות, אנו בעצם מטפחים אצלם תחושה של "מגיע לי". הם לא מעריכים את הכסף ואת המתנות, ועלולים לגדול כאנשים שלא יודעים לחיות ממה שיש, ובכל פעם שעוברת עליהם תקופה לא טובה הם מפצים את עצמם בקניות.

 

ילדים שלא נחשפו אף פעם לענייני כסף ויוצאים לעולם האמיתי בלי שום ידע בסיסי בנושא, עלולים למצוא את עצמם בעתיד בבעיות כלכליות וירגישו חוסר נוחות לדבר על כסף.

 

9. נזכרים מאוחר לחנך

חשוב לחשוף את הילדים לעולם הכסף כמה שיותר מוקדם, ולטפטף להם - בהתאם לגילם כמובן - עקרונות של חינוך פיננסי. גם אם נדמה לכם שהילד לא מבין, שתפו אותו בשיקולי הקנייה שלכם, לדוגמה: "אנחנו נקנה מוצר X בחנות Y כי שם זול יותר מהחנות שליד הבית", או "אם נוותר על האוטו הקטן עכשיו, נוכל לקנות אוטו גדול יותר בעוד חודשיים".

 

הבעיה היא בדרך כלל שהורים רבים נזכרים להקנות לילדיהם ערכים פיננסיים כשאלה כבר גדולים, וקשה מאוד להשריש הרגלים חדשים.

  

10. לא נותנים לילדים להתנסות

הילד הגיע לגיל שאפשר לפתוח חשבון בנק? מזל טוב, תנו לו להתמודד עם המערכת הבנקאית על בשרו, תוך ליווי והדרכה שלכם. כשהילד יגיע לחיים האמיתיים, יהיה לו בצורה הזו רקע בהתנהלות פיננסית. הקפידו גם על מתן דמי כיס, זוהי הזדמנות מצוינת ללמד אותם איך לנהל תקציב, להגדיר סדר עדיפויות ולחיות ממה שיש.

 

הכותבת היא יועצת ומאמנת לכלכלת המשפחה ומנכ"ל "מסודרים - ייעוץ ואימון כלכלי".




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מטרת ההורה לא לשדר שחסר כסף בבית, אלא שמתעלים אותו באופן אופטימלי
צילום: shutterstock
מומלצים