שתף קטע נבחר

צילום: אבישג שאר ישוב

בית הדין למתמחים המתפטרים: חזרו לעבודה מיד

בפסיקה קבע בית הדין הארצי לעבודה כי גם התפטרותם הנוספת של מאות הרופאים הצעירים, שהובילה את מערכת הבריאות לסף קריסה, היא קולקטיבית - ולכן אינה תקפה

התפטרתם מזמן, אבל אתם חייבים לעבוד: בית הדין הארצי לעבודה קיבל הבוקר (יום ד') את בקשת המדינה והוציא צווי מניעה נגד מאות הרופאים המתמחים, שהתפטרו במחאה על ההסכם שנחתם בין ההסתדרות הרפואית למשרד האוצר. זמן קצר לאחר ההחלטה, המשיכו נציגי המתמחים, אנשי משרדי הבריאות והאוצר וראשי ההסתדרות הרפואית בניסיונותיהם למציאת פתרון למשבר.

 

מאבק המתמחים - כותרות אחרונות ב-ynet:

 

למרות שהגישו מכתבי התפטרות אישיים לפני למעלה מחודש, בית הדין קיבל את בקשת המדינה, שהוגשה על ידי עו"ד דורון יפת, ופסק - כמו אחרי גל העזיבה הראשון - כי התפטרותם קולקטיבית, ולכן לא ניתן לקבלה. על המתמחים שהביאו את מערכת הבריאות הציבורית על סף קריסה בימים האחרונים לחזור הבוקר לעבודה מיד.

 

מה הלאה? מתמחה מול בית הדין הארצי לעבודה (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
מה הלאה? מתמחה מול בית הדין הארצי לעבודה(צילום: אוהד צויגנברג)
 

לפי הפסיקה המהדהדת, מכיוון שנציגי המתמחים הפעילו לחץ במטרה לשפר את תנאיהם, תוך שהפיטורים ברקע כמעין איום, מדובר באקט מחאה.

 

המתמחים שחויבו לחזור לעבודה שוקלים לעתור לבג"ץ ובוחנים את האפשרויות העומדות בפניהם. בימים האחרונים אמרו חלק מהם שגם אם יוצאו צווי מניעה, לא יכבדו אותם ויפרו למעשה הוראה חוקית. היה גם מי שהודיע שיבוא בשלשלאות לבית החולים. קולות מהשטח מעלים אפילו פוטנציאל לאקטים מחאתיים קשים, כמו הגעה למשטרה במקום למשמרת, בטענה כי הפרו את החוק ואת החלטת בית המשפט.

 

דוקטור מיכל פרנקל, מתמחה מבית החולים אסף הרופא, אמרה ל-ynet: "אני בהלם מההחלטה שאומרת שההתפטרות שלי היא קולקטיבית. ההחלטה התקבלה מבלי שהיתה לי אפשרות להיות חלק בהליך המשפטי. בית הדין בחר שלא לתת לי לבחור עורך דין שייצג אותי ועל אף שהגשתי שני מכתבי התפטרות, הוא קבע שעלי לשוב לעבודה. אני שואלת את עצמי אם השופטת נילי ארד גם תשלם את הפרת חוזה העבודה החדש שלי? לי יש עבודה חדשה, גם אם בית הדין החליט שאני לא יכולה לעבוד בה, אני הבוקר הולכת לעבודה החדשה שלי". 

 

משבר המתמחים הביא ב-48 השעות האחרונות לעומס גדול בבתי החולים ברחבי הארץ, לדחיית ניתוחים רבים ולתורנויות מומחים שחזרו לחדרי המיון אחרי עשרות שנים. "שלחנו הביתה חלק גדול מהאנשים, בעצם כולם, שיילכו לבתי החולים האחרים", אמר אתמול ל-ynet מנהל המחלקה האורטופדית בבית החולים רמב"ם, ד"ר דורון נורמן. עדיין אני חושב שהמצב נורא, באף מלחמה המצב לא היה כל כך גרוע. לפני שהחולה הראשון מת והנזקים הראשונים יהיו כאן, האוצר צריך להתעשת - זה משחק בחיים של אנשים".

 

העומס הגדול שהצטבר עם העלייה במספר המתמחים שמימשו את התפטרותם עמד כל העת במבחן החלטת בית הדין הארצי לעבודה. שלשום, בתום דיון מכריע בסוגיה, פנתה השופטת נילי ארד למתמחים וביקשה מהם לחזור לבתי החולים: "אל תנטשו את המערכה", ביקשה. אלו סירבו להצעתה לחידוש ההידברות עם האוצר, ומאז, המתינו הצדדים בדריכות להחלטה לגבי צווי המניעה.

 

למרות הערכות כי ארד תבחר לבסוף לאשר התפטרות מדורגת של המתמחים, "שתרבע את המעגל" המורכב שנוצר בנושא, הוצאת צווי מניעה הוגדרה על ידי גורמים מקצועיים במשרד הבריאות כאפשרות הממשית היחידה שתמנע קריסה מוחלטת של מערכת הרפואה הציבורית בישראל.

 

בתגובה להחלטה, נמסר ממשרד האוצר כי "למרות פסק הדין, בכוונת המדינה להמשיך ולעשות ככל הנדרש על מנת להמשיך ולמצוא פתרונות נוספים לפתרון הבעיות שהועלו על ידי המומחים הצעירים. הממונה על השכר, אילן לוין, הדגיש כי כל הפתרונות שהועלו בפני המומחים במסגרת הפגישות שנערכו עד כה עומדים בתוקפם וכי הוא קורא לשוב לדיאלוג יחד עם ההסתדרות הרפואית".

 

ההסתדרות הרפואית מסרה בתגובה כי היא "מכבדת את החלטת בית הדין ותפעל בהתאם לצווים שקיבלה. יחד עם

זאת אנו שבים ואומרים כי הפיתרון אינו בערוץ המשפטי אלא בהידברות".

 

מנציגות הסטאז'רים נמסר בתגובה: "אנו מזועזעים מהחלטת בית הדין. כנראה שבונים על הזיכרון הקצר של הסטאז'רים והסטודנטים. לתלמידי הרפואה זיכרון ארוך. לא ניכנס מרצון לבתי החולים שהפכו בשעה זו לבתי אסורים לרופאים. אותנו לא יוכלו להכריח בצווים".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מה יקרה בבית החולים?
צילום: מוטי קמחי
צנתור ברמב"ם
צילום: אבישג שאר-ישוב
מתמחים מכונסים. מה הצעד הבא?
צילום: אבישג שאר ישוב
מומלצים