שתף קטע נבחר

ניסוי בדרום: מערכת חדשה למיחזור אריזות

תושבי מועצה אזורית באר טוביה נתקלו לאחרונה בפחי מיחזור המיועדים לאריזות עם ציפוי פלסטיק, כמו קרטוני חלב. למעשה, הם השתתפו בניסוי, ועל פי מידת היענותם יוחלט האם להכניס את הפחים הללו לשימוש רחב וכך למחזר את 40% מכלל האריזות שעדיין נשלחות להטמנה

כ-40% מכלל האריזות הנאספות למיחזור בישראל לפי חוק המיחזור שהושק ביולי השנה, אינן ניתנות למיחזור ונשלחות לאתרי הטמנה. אך מצב זה עתיד להשתנות בעתיד הקרוב - חברת אמניר עורכת פיילוט במסגרתו נעשה שימוש בטכנולוגיה למיחזור שעשויה לאפשר לראשונה למחזר אריזות קרטון שעד היום לא ניתן היה למחזר אותן בטכנולוגיה הקיימת בישראל.

 

לצפייה בסרטון "גלגולו של נייר"

 

מדובר באריזות שעטופות בציפוי פלסטיק ושכוללות בעיקר קרטוני חלב וקופסאות המכילות נוזלים כמו רטבים שונים. ההחלטה אם להשיק את מערכת המיחזור החדשה, שכבר עובדת בכמה ארצות באירופה ורוסיה, תלויה בתוצאות ניסוי שנערך ביישובי המועצה האזורית באר טוביה ומראה סימנים ברורים של הצלחה.

 

הניסוי נועד לבחון את נכונות התושבים להוסיף לסל המחזור הביתי גם את קרטוני שתייה הבלתי ניתנים למיחזור, כדי לבחון את כדאיות ייבוא הטכנלוגיה לישראל.

 

הניסוי נערך בשלושה יישובים במועצה: בצרון, ניר בנים וכפר ורבורג. ביישובים אלה הוצבו פחי מחזור גדולים בצבע כחול ועליהם מדבקה גדולה המבהירה כי זהו פח מיוחד המיועד לאריזות עם ציפוי פלסטיק. בנוסף חולקו לתושבים מנשרים ובהם הסבר על הניסוי ומטרותיו. אם ייתברר בתום הניסוי כי התושבים משליכים לפחי המיחזור כמות מספיקה של אריזות מצופות פלסטיק, תתחיל אמניר לראשונה בישראל למחזר גם אריזות כאלה. 

 

הפחים שהוצבו ()
הפחים שהוצבו

 

רק 60% מאריזות הקרטון ממוחזות

תהליך מיחזור נייר כולל כיום הפרדה של האריזות שאינו ברות מיחזור ומועברות להטמנה. שאר החומרים עוברים תהליך המחזיר אותם לצורתם הראשונית כחומר גלם, שאפשר להשיבו למעגל למעגל הייצור של מוצרי קרטון ונייר חדשים.

 

כ-33% מנפח פסולת האשפה המיוצרת בישראל בשנה, מורכבים מנייר, קרטון ועיתונים. כמות זו גדלה בכ-4% מידי שנה משום שהעלייה ברמת החיים מגדילה את כמות האריזות שקונה הציבור. מתוך כמות זאת, מגיעות למפעלי המיחזור כ-1 מיליון טון אריזות נייר וקרטון, שרק 60% מהן ממוחזרות.

 

בנוסף לאריזות המצופות, מופרדים מהנייר שנאסף פלסטיק, עץ ועוד. מכבש ענק דוחס את הנייר או הקרטון לקוביות ענקיות ומשאיות מובילות את הקוביות הללו למפעל ייצור הקרטון למיחזור. אחרי התהליך, הניייר הממוחזר נאסף בגלילים שמועמסים על משאיות ומבלים למפעל לייצור מוצרי קרטון נייר טואלט ועוד. 

 

היענות רבה

ישובי המועצה האזורית באר טוביה נבחרו להשתתף בניסוי מפני שבשנים האחרונות נרשמת שם היענות רבה למיחזור מוצרי נייר רגילים ובנוסף מוצרי פלסטיק ואף ביגוד. למעשה ההיענות למיחזור ביישובי המועצה היא כמעט כפולה מהממוצע הארצי., ונמצאת בעלייה מתמדת.

 

אף שתחום מיחזור הטקסטיל נמצא בחיתוליו, בשנה החולפת נאספו 15 טון טקסטיל למיחזור לעומת 4.2 טון אשתקד. לפיכך הקימה המועצה מרכזי מחזור נוספים בכל יישובי המועצה.

 

לדברי ראש מועצה, דרור שור, שותף פעיל בניסוי הוא גאה בתושבים ומספר שבשנים האחרונות הם הפכו "לבעלי מודעות סביבתית גבוהה". לדבריו, המועצה מקדישה משאבים רבים לתוכניות מיחזור משום ש"מועצה ירוקה זו לא רק הצהרה אלא עשייה בלתי פוסקת והחדרת המודעות הסביבתית לכל בית ובית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קרטוני חלב, עד כה לא ניתן היה למחזר אותם בישראל
מומלצים