שתף קטע נבחר

גולדסטון: אין דבר בישראל שמתקרב לאפרטהייד

השופט היהודי מדרום אפריקה, שחיבר הדו"ח על "עופרת יצוקה", יצא להגנת ישראל במאמר בניו יורק טיימס: "ההאשמה שבישראל יש אפרטהייד כוזבת ומרושעת". הוא ביקש להבדיל בין ביקורת לגיטמית לבין ניסיון "להפוך אותה לשטן"

השופט ריצ'רד גולדסטון, שעמד בראש ועדת חקירה של האו"ם למבצע "עופרת יצוקה" והפך סמל להתקפות על ישראל בעולם, מגן שוב על המדינה במאמר שכותרתו "ישראל והשמצה באפרטהייד". גולדסטון, שהיה שופט בית המשפט העליון בדרום אפריקה בתקופת האפרטהייד, כתב ל"ניו יורק טיימס" כי "חשוב להבדיל בין ביקורת לגיטימית על ישראל לבין התנפלות עליה במטרה לבודד, להפוך אותה לשטן ולבטל את הלגיטימיות שלה".

 

השופט, החרטה והדו"ח - הדיווחים ב-ynet:

 

גולדסטון הזכיר שהוא מכיר היטב את "האפרטהייד המרושע" בדרום אפריקה, שהתקיים עד שנת 1994, שבמסגרתו לשחורים היה אסור להצביע, להיבחר, להשתמש בשירותים של לבנים, להתחתן עם לבנים, לגור באזור לבן או אפילו להיכנס לשם בלי רישיון. שחורים שנפצעו קשה בתאונות דרכים הושארו לדמם למוות, אם לא היה אמבולנס לשחורים שהסיע את הפצועים לבית חולים של שחורים. לבתי חולים של לבנים נאסר להציל את חייהם.

 

גולדסטון מסייר ברצועת עזה (צילום: AP) (צילום: AP)
גולדסטון מסייר ברצועת עזה(צילום: AP)

 

"חשוב קודם כל להבחין בין המצב בישראל, שבו ערבים הם אזרחים, לבין הגדה המערבית, שבה הם תחת שליטה ישראלית בהיעדר הסכם שלום. בישראל אין אפרטהייד. שום דבר שם לא מתקרב אפילו להגדרה של אפרטהייד על פי ההגדרה באמנת רומא ב-1998", כתב גולדסטון במאמר, "הערבים הישראלים - 20% מאוכלוסיית ישראל - מצביעים, יש להם מפלגות מפוליות ונציגים בכנסת, ויש להם עמדות מכובדות, כולל בבית המשפט העליון. חולים ערבים שוכבים לצד חולים יהודים בבתי חולים בישראל ומקבלים טיפול זהה".

 

אפרטהייד בישראל?

 

השופט גולדסטון הרחיב עוד על האפרטהייד, המילה באפריקנס למושג הפרדה, וסיפר כי "הוא נועד לכפות הפרדה גזעית, למען תועלת קבועה של המיעוט הלבן על ידי פגיעה בגזעים האחרים". לדבריו, הדבר עומר בניגוד למצב בישראל, שיש בו הפרדה בין יהודים וערבים "יותר ממה שהיהודים צריכים להסכים, אבל בעיקרה היא בחירה של הקהילות עצמן. חלקה נובעת מאפלייה, אבל זה לא אפרטהייד. בישראל שוויון זכויות הוא חוק. ערעורים על חוסר צדק מצליחים לעתים קרובות בבית המשפט העליון".

 

"מונחים לא אמיתיים לעיוות האמת". מיצג "חומת האפרטהייד" (צילום: גלעד שי) (צילום: גלעד שי)
"מונחים לא אמיתיים לעיוות האמת". מיצג "חומת האפרטהייד"(צילום: גלעד שי)

 

לגבי הבעיות בגדה המערבית, כתב השופט גולדסטון שישראל הסכימה לעיקרון של מדינה פלסטינית בעזה ובכמעט כל הגדה המערבית וקוראת לפלסטינים לנהל משא ומתן על המשתנים של עיקרון זה. לטענתו, כל עוד אין הסכם שלום, ישראל נמצאת תחת סכנת התקפה מהגדה ומעזה, והיא נוקטת צעדים הכרחיים להגנה עצמית, גם כאשר הפלסטינים חשים מדוכאים.

 

לדבריו, אלה שמנסים לקדם את המיתוס של ישראל כ"מדינת אפרטהייד" משתמשים במונחים לא אמיתיים, כדי לעוות את האמת, למשל על-ידי קריאה לגדר הביטחון שהוקמה להגנה מפני התקפות טרור - "חומת האפרטהייד". גולדסטון הזכיר בדברים שכתב, כי במקרים רבים הורה בית המשפט העליון למדינה לשנות את תוואי הגדר כדי להקל על האוכלוסייה הסובלת מהגדר.

 

את מאמרו הוא חתם בהכרזה ברורה: "אלה המקשרים בין המצב בישראל ובגדה המערבית לזה שבדרום אפריקה הישנה, גורם נזק לכל אלה שמקווים לצדק ושלום. ישראל מיוחדת בקרב הדמוקרטיות בגלל היותה במצב מלחמה עם רבות משכנותיה, המסרבות לקבל את הקיום שלה. ההאשמה שישראל היא מדינת אפרטהייד כוזבת ומרושעת, ועוצרת ולא מקדמת שלום והרמוניה". 

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"בישראל שוויון זכויות הוא חוק". גולדסטון
צילום: AP
בותה, ר"מ האחרון מהאפרטהייד, עם נלסון מנדלה
צילום: איי פי
מומלצים