שתף קטע נבחר

גם בעלי מוגבלויות יכולים להתנדב

"אם לא נתאמץ לקלוט אצלנו מגוון רחב של אנשים המשקפים את ריבוי הפנים של החברה, בהיסח הדעת אנו תורמים להמשך בידודם. הרי בסופו של דבר הרעיון העומד בבסיס ההתנדבות הוא לבנות קהילות הפועלות כרשתות חברתיות ומסוגלות להתמודד עם בעיותיהן"

לא מזמן ישבתי בבית קפה ולגמתי תה צמחים. שמתי לב שהצעירה שפינתה את השולחנות היתה עובדת בעלת תסמונת דאון. באותו הרגע ראיתי את בית הקפה באור שונה. העסק הקטן הזה בחר לשלב בצוות עובדיו אנשים עם מוגבלות. שנים רבות ייחלנו לכך שהמגזר העסקי יכלול גם אחריות חברתית במערך הערכים שלו. והנה חברות שונות, בזו אחר זו, החלו להטמיע את הערך הזה באתוס שלהן באופנים שונים ומגוונים, כמו בהיסח הדעת. יש עוד עבודה רבה בתחום זה, אולם חברות לא מעטות כבר הגיעו לתובנה שהן לא פועלות בחלל ריק אלא בתוך קהילה, ומחובתן אפוא לשלב בקרב מועסקיהן אוכלוסיות שונות מקרב הקהילה.

 

ישבתי בבית-הקפה ותהיתי: מה קורה במגזר ההתנדבותי, המגזר שחרת על דגלו לתת מענה לצרכים של הקבוצות החלשות בחברה? לא פעם אנו שוכחים את הסיבות שבגינן אנו פועלים למלא צורך בסיסי חיוני זה או אחר כדוגמת בית תמחוי, שיעורי עזר לילדים או השאלת עזרי הליכה.

 

כל האנרגיה שלנו מושקעת באספקת השירות החיוני, אבל בה בעת אנו שוכחים שאנחנו פועלים בתוך קהילה. תוך כדי התמקדות באוכלוסיות מסוימות בחברה, יכול להיות שאנו מאבדים את הראייה הרחבה של החברה כולה. אמת, השירותים הללו בונים ומחזקים את החברה בכללותה. ואולם, אם לא נתאמץ לקלוט אצלנו מגוון רחב של אנשים המשקפים את ריבוי הפנים של החברה, הרי שבהיסח הדעת אנו תורמים להמשך בידודם. חברה אנושית מורכבת מבני-אדם שונים בעלי מגוון רחב של כישורים. הרי בסופו של דבר הרעיון העומד בבסיס ההתנדבות הוא לבנות קהילות הפועלות כרשתות חברתיות ומסוגלות להתמודד עם בעיותיהן.

 

מה קורה עם מתנדבים נכים?

אנו מצפים, אם כן, שהמגזר הפרטי יגלה גמישות ויקצה מן משאבים שלו לשילוב אנשים עם מוגבלות לפעילות העסקית. ומה על המגזר ההתנדבותי? האם אצלנו אנשים אלו נתפסים כמקבלי שירותים בלבד? האם אנו עושים מאמץ כן ואמיתי לשלב אותם אצלנו בצוות אחד עם שאר המתנדבים? מה קורה עם מתנדבים נכים – האם אנו רואים רק את המוגבלות, או שאנו מבחינים גם ביכולות שלהם ומוצאים דרכים להעסיקם?

האם ארגון במגזר ההתנדבותי יכול להקצות די משאבים כדי לעבוד עם מתנדבים נכים? האם ארגונים מסוגלים להיות גמישים ולחפש פתרונות יצירתיים להעסקת מתנדבים עם מוגבלות?

 

האם אי פעם דנו ברצינות בשאלות כמו אלה כחלק מן המדיניות הארגונית, או שמא הסתפקנו ב"כיבוי שרפות" מעת לעת, כששאלות מעין אלה עלו על הפרק?

 

  • המכון לניהול התנדבות על-שם לר ביד שרה החליט להעלות את הנושא לקדמת הדיון הציבורי במגזר ההתנדבותי. הכינוס השנתי שלו מוקדש לנושא וכותרתו "מעגלים מתרחבים: פעילות התנדבותית בעולמם של אנשים עם מוגבלויות". שותפים לו ג'וינט ישראל נכויות, משרד הרווחה, המוסד לביטוח לאומי, חברת המתנ"סים, המועצה הלאומית להתנדבות ובית איזי שפירא. יחד נציע כלים להתמודדות עם הקשיים ונעלה רעיונות לפתרונות.
  • הכינוס יתקיים בבית יד שרה בירושלים ביום ב' כ"ד בחשוון תשע"ב, 21 בנובמבר 2011. לפרטים: מכון לניהול התנדבות על שם לר, יד שרה .

 

  • מעוניינים לפרסם מאמרים, הגיגים, מחשבות ודעות על החברה בישראל ובעולם? שלחו דוא"ל ל

    shlomit-sh@y-i.co.il וציינו בנושא - עבור "קריאה לסדר". החומרים יפורסמו בהתאם לשיקולי  המערכת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נערים עיוורים מתנדבים באיסוף מזון לנזקקים
צילום: אלי מנדבלאום
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים