שתף קטע נבחר

המבקר: 'מפעלי ים המלח נהנים מהקירבה לשלטון'

מנכ"ל משרד מבקר המדינה נאם בכנס בנושא צדק סביבתי ויצא בביקורת חריפה על מפעלי הכימיקלים שבשליטת החברה לישראל: "הם מהווים דוגמה כיצד מעטים נהנים ממשאבי הטבע על חשבון הציבור". מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה: "אזור הדרום הפך לפח האשפה של המדינה"

"יש קבוצות מסוימות הנהנות מקירבה לגורמי שלטון, למשל מפעלי ים המלח", כך אמר היום (ד') מנכ"ל משרד מבקר המדינה, בועז ענר, בכנס אדם טבע ודין לצדק סביבתי שהתקיים בבאר שבע. לדבריו, מפעלי ים המלח מהווים דוגמה "כיצד מעטים נהנים ממשאבי הטבע על חשבון הציבור".

 

גסיסת ים המלח - כתבות נוספות:

 

בהמשך ציין ענר, כי מקבלי ההחלטות בארץ נתונים להשפעות חזקות ביום-יום, ולא מצד העם אלא מצד בעלי אינטרס. "תקראו להם טייקונים, בעלי הון, מאעכרים, לוביסטים. יש להם מיטב הכסף והמוחות לשכנע ולהשפיע וזה משמעותי. הסוגיה הזו מעלה גם שאלות אתיות שגם המבקר עוסק בהן, מהו הגבול, האם מותר לשר לפגוש טייקון בלשכתו, או בבית קפה או במשרד שלו".

 

רק לפני כשבועיים דחו שרי הממלשה הצעת חוק "הגנה ושיקום ים המלח", שנוסחה על ידי ארגון אדם טבע ודין והוגשה על ידי ח"כ דב חנין (חד"ש). ההצעה עסקה, בין היתר, בנזקים שגרמו מפעלי ים המלח לאזור לאורך השנים, ומחייבת את המפעלים לשקם את הנזקים ולמנוע פגיעה סביבתית עתידית.

 

בנייה בחופים? "לפתוח תוכניות מחדש"

ענר ביקר גם את אופן התכנון הסביבתי, שמתבטא לדבריו במאבקים למען החופים: "יש לנו תכנון ישן שהוא לפעמים בן עשור או יותר והוא לא רלוונטי. פני החברה, הכלכלה וסוגיות הגנת הסביבה השתנו לחלוטין. בסוגיות מהותיות יש לפתוח את התוכניות מחדש".

 

עוד הוא אמר, כי "יישובים ערביים מצויים בראש המקומות הסובלים מבעיות סביבתיות. תקציב המדינה לא מבטא את סדרי העדיפות של המדינה במישור הגיאוגרפי ויש לדרוש תקציב אזורי".

 

מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, עו"ד אלונה שפר, אמרה בכנס כי "הדרום הפך לפח האשפה של המדינה". היא הוסיפה כי "לא ניתן להתעלם מכך שבמשך שנים רבות סובלים תושבי הדרום מהקצאה לא שיוויונית של משאבים - בכל התחומים.

 

"צמחו פה אזורי תעשיה מזהמים שגרמו וגורמים לנזק סביבתי קשה. המשמעות ברורה: יש חוסר פרופורציות בחלוקת הנזק והתועלות מהצמיחה הכלכלית של המדינה. כעת אנו משקיעים מאמצים ומחשבה אדירים כיצד ניתן לאזן את העוולות הללו".

 

אמנה חדשה לצדק סביבתי

בכנס שהתקיים בבירת הנגב, בהשתתפות ראש עיריית באר שבע ומנכ"ל סודה סטרים העולמית, נחתמה "אמנת צדק סביבתי" לפיה מתחייבים החותמים לפעול למען קידום הצדק הסביבתי - "בזכות האדם לסביבה ראויה כחלק מזכויות האדם החברתיות".

 

 

אמנת הצדק הסביבתי (צילום: אדם טבע ודין) (צילום: אדם טבע ודין)
אמנת הצדק הסביבתי(צילום: אדם טבע ודין)

 

מנכ"ל עמותת אדם, טבע ודין, עמית ברכה, מסר בכנס נתונים מדאיגים אודות הסביבה בישראל: "מדי שנה מאבדת המדינה 180 מיליון מ"ק מים בשל טיפול לקוי בביוב. 300 בארות מים נפסלו לשתייה בעשור האחרון וחצי מיליון אזרחים ישראלים אינם מחוברים למערכת הביוב. לכל אזרח בישראל מוקצב פחות מסנטימטר וחצי מרובעים של חוף רחצה ציבורי". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ים המלח. רק מעטים נהנים מאוצרותיו
צילום: EPA
חותמים על האמנה לצדק סביבתי
צילום: אדם טבע ודין
מומלצים