שתף קטע נבחר

צילום: AP

כמו הפלת ה-U2. איך עלול המל"ט לעזור לאיראן?

במערב מפקפקים בטענת טהרן שהפילה בעצמה את המל"ט האמריקני, אך גם בארה"ב יודעים שעם עזרה מרוסיה וסין הכול ייתכן, ויש המשווים זאת להפלת מטוס הריגול U2 על-ידי הסובייטים ב-1960. הנזק עלול להיות לא רק תדמיתי. וצילומי לווין מוכיחים: שינויים חשודים ליד המתקן הגרעיני באיספהאן

נפילתו של מל"ט הריגול האמריקני בעל יכולות הביון המתקדמות בידי איראן, כפי שנחשפה לפני כשבוע, היא יותר מתעמולה מוצלחת והישג מודיעיני לא צפוי עבור הממשלה בטהרן. תפיסתו של המטוס קילפה שכבה נוספת של החשאיות האופפת את המבצעים ההולכים ומתרבים של צבא ארה"ב נגד תוכניות הגרעין והצבא של איראן. כמו הפלת מטוס הריגול האמריקני U2 על-ידי האיחוד הסובייטי במהלך המלחמה הקרה, נפילת המל"ט בידי איראן הפנתה זרקור אל חלק של מלאכת הריגול האמריקנית-איראנית.

 

מכון מחקר אמריקני קבע בעקבות ה"פיצוץ":

"המתקן באיספהאן לא ניזוק, מבנים לידו נהרסו"

 

איראן מאשימה את ארה"ב או בנות בריתה בניהול מסע של מלחמת סייבר ופעולות חבלה, ובהתנקשות בכמה מדעני גרעין איראנים. ארה"ב מאשימה את ממשלת איראן בסיוע להרג חיילים אמריקנים באפגניסטן ובמזימה לרצוח את שגריר סעודיה בוושינגטון.

 

"זה מתחיל להיראות כאילו יש משחק ריגול יותר ויותר אלים", אומר תומאס דונלי, בכיר לשעבר בממשל האמריקני ומומחה לענייני צבא במוסד מחקר אמריקני. "הפעולות החשאיות הרבה יותר גדולות מכפי שאנשים מעריכים", מוסיף סטיבן הדלי, יועץ ביטחון לאומי לשעבר, מימי הנשיא ג'ורג' וו' בוש. "אבל על ארה"ב להשתמש בכל מה שהיא יכולה". הדלי אמר כי אם איראן תמשיך להפר את החלטות האו"ם ולא תחדל מלדבוק בתוכנית הגרעין שלה, העימות בין שני הצדדים "רק יהפוך זדוני יותר".

 

איראן והמל"ט - כתבות אחרונות

איראן הציגה סרטון של המל"ט האמריקני שתפסה

איראן: "רוסיה ביקשה לבחון את המל"ט האמריקני"

'ארה"ב שקלה מבצע קומנדו באיראן להצלת מל"ט'

דיווח: איראן הקדימה את ארה"ב למל"ט שהתרסק

 

בינתיים, פורסמו בסוף השבוע האחרון צילומי לוויין של המתקן להמרת אורניום באיספהאן, שסמוך לו אירע פיצוץ מסתורי לפני כשבועיים. מכון המחקר האמריקני ISIS אמנם טען כי אין עדות לנזק מפיצוץ, אך מצא שינויים חשודים - מבנים שהיו בסמוך לו נעלמו, וזוהו סימנים לעבודת דחפורים במקום.

 

טהרן מתרברבת: "זה המטוס שתפסנו" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
טהרן מתרברבת: "זה המטוס שתפסנו"(צילום: רויטרס)

 

כמה היסטוריונים ומומחים למדיניות חוץ השוו את נפילת המל"ט האמריקני בידי איראן לאירוע ב-1960, שבו ברית המועצות הפילה את מטוס הריגול האמריקני U2 והטייס פרנסיס גארי פאוארס. בעוד שתי המדינות האלה התעמתו בפומבי בנוגע לעניינים רבים, העולם התוודע רק לעתים למבצעים החשאיים של שני הצדדים. "כששמעתי לראשונה על נפילת המל"ט, המחשבה הראשונה שלי הייתה - תודה לאל שאין בפנים טייס", אמר פרנסיס גארי פאואר ג'וניור, בנו של הטייס במטוס הריגול U2 ומייסד "מוזיאון המלחמה הקרה".

 

"שניהם היו במשימות לאיסוף מודיעין. שניהם עסקו בצילום בשטח האויב. שניהם פעלו בשירות איסוף המודיעין של הממשל האמריקני כדי לאסוף מודיעין על אויבינו", אמר פאוארס ג'וניור על הדמיון. ההבדל בין שני המקרים, לדבריו, הוא ש"אין בני משפחה שיש לעדכן אותם ואין שום שבוי במדינה זרה".

 

מי מסוגלת ליירט כך מל"ט? אולי רוסיה וסין

נפילת ה-U2 ב-1960 היכתה בהלם את הצבא האמריקני, שחשב שכלי הטיס המתקדם טס בגובה רב מדי מכדי שטילים סובייטיים יוכלו לפגוע בו. באופן דומה, איראן טוענת כי השתמשה באמצעי לחימה אלקטרוניים מתקדמים כדי ליירט את המל"ט מסוג RQ-170 ולפגוע בו. ביום חמישי פורסמו בטלוויזיה האיראנית תמונות של מה שבכירים אמריקנים בעבר ובהווה מאשרים שהוא המל"ט שנעלם לצבא ארה"ב. ניתן להתרשם כי כלי הטיס ניזוק רק במעט.

 

המתקן הגרעיני באיספהאן, לפני הפיצוץ (מתוך אתר ISIS  ) (מתוך אתר ISIS  )
המתקן הגרעיני באיספהאן, לפני הפיצוץ(מתוך אתר ISIS )
,

איראן הגישה שלשום תלונה רשמית לאו"ם על מה שתיארה כ"פעולות חשאיות פרובוקטיביות" מצד ארה"ב. הממשלה בטהרן כינתה את הטיסה של המל"ט בשמי איראן "חדירה בוטה למרחב האווירי ללא שום פרובוקציה, השקולה לפעולה עוינת". גורמים אמריקנים רשמיים, שביקשו להישאר בעילום שם בגלל רגישות הנושא, אמרו כי לפי הערכות המודיעין האמריקני, איראן לא מילאה שום תפקיד בהפלת המל"ט, בין שבירי לעברו ובין שבשימוש בסייבר-טכנולוגיה. הם טענו כי המל"ט היה לא-תקין.

 

חלק מהמומחים בארה"ב הביעו סקפטיות בנוגע לאפשרות שאיראן יכולה לבצע מלאכת פיצוח כמו זו שהיא מתיימרת לעשות. אולם מומחים אחרים טוענים כי ייתכן שהיכולת של איראן לפגוע במל"טים השתפרה הודות להחלטת רוסיה, שהוכרזה באוקטובר, למכור לטהרן מערכת מודיעין אלקטרוני מתקדמת.

 

המתקן להמרת אורניום, בתמונת לוויין עדכנית. הבניינים נעלמו (מתוך אתר ISIS  ) (מתוך אתר ISIS  )
המתקן להמרת אורניום, בתמונת לוויין עדכנית. הבניינים נעלמו(מתוך אתר ISIS )

 

מומחה הרובוטיקה פיטר סינגר אמר כי מל"טים מסוג RQ-170 הם חמקנים, אולם לא כאלה שאינם יכולים לטעות. הוא ציין את הודעת רוסיה על מכירת מערכת המודיעין האלקטרוני שנקראת IL-222. לדבריו, הציוד כלל "אמצעי לוחמה אלקטרונית טובים מאוד", בהתבסס על דיווחים שהרדארים של המערכת תוכננו כך שיוכלו לאתר מל"טים. הוא אמר כי המערכת כוללת גם ציוד אחר שנועד ליירט את תקשורת הנתונים של המל"טים.

 

תאודור קראסיק, מומחה לענייני ביטחון במוסד לחקר המזרח התיכון בדובאי, הדגיש כי אף מדינה לא הוכיחה עד כה כי היא מסוגלת להשתלט על מל"ט ריגול מרחוק. עם זאת, לדבריו, אם גורם כלשהו מסוגל לעשות זאת, המועמדות הטובות ביותר לכך הן סין ורוסיה, שערכו מחקרים בנושא. קראסיק אמר כי כל אחת מהמדינות האלה עשויה הייתה לסייע לאיראן מול ארה"ב.

 

אפשר לעקוב ולהפציץ כשהמדענים באים לעבודה

החמקן יעיל במיוחד לארה"ב משום שהוא מספק מה שמכונה "פיקוח מתמיד" על אתרי הגרעין של איראן. ארה"ב, ישראל ובעלות בריתן מעריכות כידוע כי איראן מנסה לפתח נשק אטומי, ולשם כך בונה מתקנים במסווה של תוכנית גרעין אזרחית. טהרן דוחה את הטענות.

 

ג'ון פייק, מומחה לנושא הגנה ומודיעין, אמר כי המעקב המתמשך אחר אתרים כאלה ממל"טים יכול לסייע לאנשי מודיעין לעקוב אחרי כלי רכב המגיעים אל המתקנים. לדבריו, התמונות יכולות גם לאפשר למומחי צבא לדעת מתי רוב העובדים באתר צפויים לנכוח בו, למקרה שנשיא ארה"ב יורה על תקיפה נגד תוכנית הגרעין של איראן.

 

מנהיג צפון-קוריאה, קים ג'ונג איל. זה יכול לעניין גם אותו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מנהיג צפון-קוריאה, קים ג'ונג איל. זה יכול לעניין גם אותו(צילום: AFP)

 

"הם רוצים להפציץ את הבניינים שבהם נמצאים אנשים בשעה שיש שם כמה שיותר אנשים", אמר פייק, וציין כי מאמצים דומים לפיתוח נשק תלויים הרבה יותר באנשי הצוותים הטכניים, במדענים ובשאר המומחים, מאשר במבנים הפיזיים שלהם. "אנשים יכולים לבנות שוב את הבניינים, הבניינים אינם יכולים לבנות מחדש את האנשים", הסביר.

 

מומחים אומרים כי סביר להניח שהמל"ט שנפל בידי איראן נשא מערכת מכ"ם מתקדמת וחיישנים אחרים למטרות מיוחדות, כולל גלאים לפיקוח על אתרי גרעין. אם איראן תוכל לפרק את אלה למרכיביהם כדי ללמוד אותם, היא תוכל לתכנן טוב יותר את הסתרת מתקני הגרעין מעיני ארה"ב.

 

רוסיה, סין וצפון-קוריאה עשויות להיות מעוניינות אף הן לבחון את המל"ט. למל"טים אמריקניים, למשל, יש מנועים מתקדמים

שמאפשרים להם לסייר באוויר במשך ימים ארוכים. לפי הערכות, סין מנסה בכל מאודה להתמקצע בתחום הזה.

 

סינגר אמר כי יהיה קשה לכל מדינה שהיא לנצל את היכולות הטכנולוגיות של מל"ט שנפל, אבל החזקה במל"ט כזה יכולה להוות התחלה עבורם. "בשורה התחתונה, אף פעם לא קל לפרק מוצר למרכיביו כדי ללמוד אותו, על אחת כמה וכמה משהו כמו רדאר, אבל כשיש לך מערכת פועלת או אפילו פגומה ביד כדי לבחון אותה מקרוב, זה הופך לקל בהרבה".


פורסם לראשונה 10/12/2011 21:10

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המל"ט האמריקני מוצג באיראן
מומלצים