שתף קטע נבחר

רוחות של שינוי בעזה? מותר לעשן, אפשר להפגין

למעצבי שיער מותר לגעת שוב בנשים, תלמידות תיכון יכולות ללכת בלי רעלה, ואפילו להפגין מותר: שנה אחרי פרוץ האביב הערבי, בעזה סיפרו לכתב סוכנות AP שגם חמאס הבין שבדיכוי וכוח בלבד אי אפשר לשלוט. לא כולם מאמינים שזה יחזיק מעמד

החוקים שלפיהם לנשים אסור לעשן נרגילה בפומבי ולמעצבי שיער גברים אסור לטפל בשערן של נשים, אינם נאכפים כבר באדיקות בעזה על-ידי תנועת חמאס השולטת ברצועה. ייתכן כי מדובר בסימנים לסובלנות רבה יותר מצד ארגון הטרור האיסלאמי, והודאה בכך שטעה כשניסה לכפות סגנון חיים דתי על התושבים.

 

בניסיון להסביר את השינוי, אמרו כמה חברים בכירים בחמאס כי התנועה התבגרה במהלך חמש השנים שבהן היא אוחזת בשלטון, והפיקה לקחים מ"אביב העמים הערבי". ארגונים איסלאמיים שרשמו ניצחונות בבחירות בעקבות ההתקוממויות הפרו-דמוקרטיות באזור מוצאים עצמם כעת מנסים להפיג את החששות מפני האפשרות שהם חותרים לשלטון איסלאמי לפי חוקי ההלכה - השריעה.

 

מורים הורו לתלמידות לעטות רעלה. "עכשיו כבר לא שואלים שוב" (צילום: AP) (צילום: AP)
מורים הורו לתלמידות לעטות רעלה. "עכשיו כבר לא שואלים שוב"(צילום: AP)

 

מאז שהשתלטה על עזה, חמאס בעיקר השתיקה את יריביה וניסתה לכפות חוקים דתיים קפדניים יותר על החברה השמרנית גם כך. משמרות צניעות מטעמה ביקשו מזוגות צעירים שנראו בציבור להציג הוכחה לכך שהם נשואים, הורו לרוחצים בחוף לעטות עוד ועוד בגדים, וציוו על בעלי החנויות לכסות בובות תצוגה במלבושים. בבית ספר תיכוניים, מורים הפעילו לחץ על תלמידות להתייצב ללימודים עם כיסוי ראש.

 

פעילי זכויות אדם ואפילו יריבים פוליטיים של חמאס מודים כי בחודשים האחרונים מסתמן שינוי באווירה. "יש יותר חופש מבעבר", אומר נאסר רדוואן, שהמסעדה של משפחתו היא אחד המקומות שאליהם נשים באות לעשן נרגילה. דובר חמאס, פאוזי ברהום, הודה כי "כמה טעויות נעשו" תחת שלטון חמאס, אף שהוא האשים מפקדי שטח ופעילים נלהבים יתר על המידה כי פעלו על דעת עצמם כשנקטו יד קשה, ולא את הממשלה.

 

משעל רוצה להיות כמו האחים במצרים

"הם לא מייצגים את האידיאולוגיה ואת המדיניות של תנועת חמאס", טען ברהום, "המדיניות שלנו היא שאנחנו לא הולכים לשלוט בשום דבר ובאף אחד". הוּדא נעים, מחוקק מטעם חמאס, אמר כי התנועה למדה מהמהפכות הפרו-דמוקרטיות ששטפו את העולם הערבי, והבינה כי עליה להיות סובלנית יותר כלפי האחרים.

 

לא ברור אם השינוי הוא טקטי או מייצג תמורה אמיתית שתוביל לחופש פוליטי רחב יותר. חמאס סגרה בעבר משרדים של תנועת פתח, יריבתה העיקרית, עצרה פעילים ושולטת באדיקות בכלי התקשורת המקומיים. עם זאת, בחודשים האחרונים היא אפשרה ליריבותיה, כולל פתח, לערוך הפגנות, דבר שבעבר נאסר.

 

דובר חמאס, פאוזי ברהום. חושב שבכל מקרה הממשלה לא אשמה (צילום: AP) (צילום: AP)
דובר חמאס, פאוזי ברהום. חושב שבכל מקרה הממשלה לא אשמה(צילום: AP)

 

חמאס ניצחה בבחירות לפרלמנט הפלסטיני בשנת 2006, כשהביסה את תנועת פתח בראשות אבו מאזן. אחרי ניסיונות כושלים להקים ממשלת אחדות, חמאס השתלטה על עזה בשנה שלאחר מכן, תוך שהיא מדיחה את כוחותיו של אבו מאזן ומותירה רק את הגדה המערבית תחת שליטתו. המרירות בין שתי הממשלות, זו של פתח וזו של חמאס, רק גברה במרוצת השנים.

 

חמאס היא הזרוע היחידה של תנועת האחים המוסלמים הבין-ערבית שיש לה סיכוי לשלוט, והתפקוד שלה מעניין לאור הצלחת האחים המוסלמים על זרועותיהם השונות בבחירות האחרונות במצרים, תוניסיה ומרוקו. במערב ובקרב חוגים חילוניים ערביים מודאגים מהאפשרות שאיסלאמיסטים, למרות שכעת הם מחבקים את הדמוקרטיה, ינסו לכונן משטרים המתנהלים לפי חוקי הדת הנוקשים ולא מדינות דמוקרטיות מודרניות.

 

שתי דמויות בכירות בחמאס בעזה אמרו כי השינוי שחל לאחרונה ברצועה זוכה לעידוד מצד האחים המוסלמים. הנהגת התנועה במצרים אישרה את הקשרים, אך הכחישה כי נתנה הוראות לחמאס בנוגע לשאלה כיצד למשול. ראש הלשכה המדינית של חמאס, חאלד משעל, היושב בדמשק, אמר למנהיגי התנועה בעזה בפגישה בקהיר בחודש שעבר כי הוא מתרשם מההצלחה הפוליטית של האחים המוסלמים בבחירות בצפון אפריקה.

 

אמרו לעטות רעלה, אבל לא שאלו שוב

"משעל אמר שאנחנו צריכים ללמוד מהניסיון שלהם בכל הקשור להתמודדות עם מפלגות אחרות וארגונים חברתיים, וששלטון של מפלגה אחת אינו רלוונטי עוד להיום", אמר גורם רשמי בחמאס. גורם אחר בחמאס אמר כי הלשכה המדינית של משעל הדגישה בפני פעילים בעזה בתזכיר שהעבירה להם כי צעדים מגבילים פוגעים בתדמיתה של התנועה. לדבריו, תנועת האחים המוסלמים השמיעה ביקורת דומה.

 

כמו באיראן. אישה מכוסה מכף רגל עד ראש במחנה הפליטים א-שאטי (צילום: AP) (צילום: AP)
כמו באיראן. אישה מכוסה מכף רגל עד ראש במחנה הפליטים א-שאטי(צילום: AP)

 

חברים מצרים ותוניסאים באחים המוסלמים ביקרו לאחרונה בעזה, וראש ממשלת חמאס, איסמעיל הנייה, דיבר בטלפון פעמים רבות עם מנהיג האחים המוסלמים, מוחמד בדיע. ראשיד ביומי, בכיר בתנועה במצרים, אישר כי מגעים כאלה התקיימו, אך אמר כי הם התמקדו בצורך לסיים את הפילוג הפנים-פלסטיני בין פתח לחמאס. הוא הכחיש כי תנועת האחים המוסלמים מתחה ביקורת על הצעדים של חמאס בזירה הפלסטינית ודחקה בחמאס למתן את הקנאות האיסלאמית שלה. "איננו מתערבים כלל בעניינים הפוליטיים של חמאס", הוא אמר.

 

פוואז גרגס, ראש המחלקה ללימודי המזרח התיכון בבית הספר לכלכלה בלונדון, אמר כי הוא מעריך שהאחים המוסלמים מנסים למתן את חמאס, אך גם כי האיסלאימטסים בעזה מתפתחים. "הם הבינו שהרטוריקה שלהם אינה ישימה עוד, שאחרי אביב העמים הערבי דעת הקהל הפלסטינית דורשת התנהגות אחרת", אמר.

 

עיסאם יונס, מארגון זכויות האדם "מזאן" הפועל בעזה, אמר כי בחודשים האחרונים הוא היה עד לירידה במספר התלונות על פגיעות מצד אנשי כוחות הביטחון של חמאס, וכי חוקים מגבילים אינם נאכפים עוד. הוא אמר כי בתחילת שנת הלימודים,

כשכמה תלמידות תיכון התלוננו שהאחראים עליהן הורו להן לעטות כיסוי ראש, משרד החינוך הבהיר לבתי הספר כי הנערות חופשיות לבחור.

 

אינאס אבו שבאן, תלמידה בת 14, סיפרה כי בבית הספר הורו לה תחילה לעטות רעלה. "לבשתי אותה ביום הראשון, אבל ביום השני לא, ואף אחד לא שאל אותי על כך שוב". בסלון יופי בעיר עזה, הבעלים אמר כי הוא אינו שם את מבטחו בסגנון החדש. "הם אומרים דבר אחד, ועושים משהו אחר", אמר מעצב השיער, שביקש להישאר בעילום שם מחשש שינקמו בו. "אני עובד, אבל אני חושש".


פורסם לראשונה 11/12/2011 23:33

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מספרת נשים בעזה. "אומרים דבר אחד, עושים אחר"
צילום: AFP
סוף סוף שקט לספרים?
צילום: AP
מומלצים