שתף קטע נבחר

צוות בינמשרדי יבחן הגברת התחרות בין הבנקים

משרד האוצר ובנק ישראל פותחים חזית נגד המוסדות הפיננסים: המפקח על הבנקים מונה לעמוד בראש צוות שיבחן דרכים להגברת התחרות. המטרה: להוזיל העמלות והריביות

עוד ועדה: משרד האוצר ובנק ישראל מינו צוות בינמשרדי בראשות המפקח על הבנקים, דוד זקן, שיבחן אמצעים להגברת התחרותיות בין הבנקים, במטרה להוזיל את העמלות והריביות עברו משקי הבית והעסקים הקטנים. הצוות יכלול נציגים ממשרד האוצר, משרד המשפטים, המועצה הלאומית לכלכלה, הרשות להגבלים עסקיים ובנק ישראל. תוך 120 יום יגיש הצוות המלצות לשר האוצר ולנגיד בנק ישראל.

 

 

חברי הצוות יבדקו כיצד ניתן לשפר את התחרותיות בין הבנקים בתחום העמלות והריביות ולהעצים את יכולתו של האזרח להבין כמה הוא משלם עבור אשראי ושירותים בנקאיים אחרים ולהשוות בין המחירים בבנקים השונים.

 

ההחלטה על הקמת הצוות באה בהמשך לשני מהלכים דרמטיים אשר קרובים להשלמה בחודשים הקרובים ועתידים לשנות את אופיים של הבנקים בישראל. הראשונה, היא התיקון לחוק הבנקאות שיסדיר את פעולתם של בנקים בישראל ללא גרעין שליטה. מאז הלאמת הבנקים בשנות ה-80, הפריטה המדינה מחדש את כל הבנקים, כאשר בכל המקרים התגבש גרעין שיטה בבנק, כלומר, קבוצה של בעלי מניות רכשה אחוז גבוה ממניות הבנק והשפיעה באופן משמעותי על מינוי ההנלה והדירקטוריון ועל קבלת ההחלטות בבנק.

 

בעלי הון ייפרדו מהבנקים?

בשנתיים האחרונות התגבשה בפיקוח על הבנקים תפיסה, לפיה יש לעודד מצב שבו הבנקים יוחזקו על ידי בעלי מניות רבים, שווים בכוחם, ומבלי שגורם דומיננטי אחד יוכל להתוות אופי התנהלות של הבנק. בשל כך, הוחלט בהפרטה האחרונה, הפרטת בנק לאומי, שלא להעניק לאף גורם אישור להחזיק באחוז גבוה מדי של מניות. על שולחן הכנסת נמצאת כבר חודשים רבים הצעה לתיקון חוק הבנקאות, בצורה שתאפשר לכל מי שמחזיק לפחות 2.5% ממניות בנק להציע דירקטורים מטעמו. ההצעה תפקיע את כוחם של בעלי השליטה ותעביר אותו לידי הציבור הרחב.

 

בנוסף, הוועדה להגברת התחרותיות במשק (ועדת הריכוזיות) הגישה לפני 3 חודשים את המלצות הביניים שלה, ובראשן ההמלצה להפריד נכסים ריאליים מפיננסיים. משמעות ההחלטה, היא שקבוצה עסקית שמחזיקה במפעל, רשת קמעונאית או כל חברה עסקית אחרת שאינה פיננסית ושפדיון המכירות שלה הינו מעל 8 מיליארד שקל, לא תוכל להחזיק בחברה פיננסית (חברת ביטוח, קרן פנסיה או בנק) שמנהלת יותר מ-50 מיליארד שקל. אם תתקבל ההמלצה, היא עשויה לגרום לכמה מבעלי השליטה בבנקים ישראליים, כמו שרי אריסון (פועלים), צדיק בינו (הבנק הבינלאומי) או מתיו ברונפמן (בנק דיסקונט) למכור את מניותיהם בבנקים.

 

הצוות שהוקם כעת, עם זאת, לא יעסוק בסוגיית הבעלות על הבנקים אלא בסוגיית יוקר השירותים שהם מציעים לעסקים קטנים ולמשקי בית. נגיד בנק ישראל התבטא בעבר בנושא וטען כי "לבנקים בישראל יש שורת עמלות ארוכה ומגוכחת". כמו כן, מחקרי עבר של בנק ישראל מצאו כי רוב האשראי מהבנקים בריבית סבירה מגיע לעסקים הגדולים והעסקים הקטנים נשארים ללא יכולת לגייס חוב, מה שפוגע ביכולתם לשרוד ולצמוח.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים