שתף קטע נבחר

ויטנאם: התגלתה צפרדע שמחקה ציפורים

משלחת חוקרים מוויטנאם ואוסטרליה גילו ביערות בצפון המדינה צפרדעי עצים ירקרקות בעלות קרקור מיוחד במינו. "הן מערבבות בקריאה שלהן בכל פעם מחדש נקישות, שריקות וקרקורים הדומים לציוץ של ציפור", אומרת ל-ynet ד"ר ג'ודי ראולי שלקחה חלק בגילוי הדו-חיים. "זה צליל נפלא"

בהודו גילו השנה צפרדע שהקרקור שלה דומה ליללת חתול וכעת הגיע גם תורה של וייטנאם לספק הפתעה בדמות צפרדע עצים קטנה וירקרקה, שמקרקרת כמו ציפור שיר צרודה.

 

עוד בערוץ בע"ח:

 

בקרב מיני צפרדעים רבים, הזכרים קוראים לנקבות כדי למשוך אותן בעזרת קריאה החוזרת על עצמה, אך לצפרדע העצים של קוואנג (Gracixalus quangi), שנמצאה בשמורת טבע בצפון המדינה ביערות הרריים בגובה של כ-600 מטר, יש כלי נשק ווקאלי מיוחד במינו.

 

"הייחוד של הצפרדע שגילינו הוא שלקרקור שלה יש צליל כה ייחודי שדומה לשירת ציפור. הקרקור אינו חוזר על עצמו שוב ושוב, אלא היא משמיעה בכל פעם קריאה חדשה שאינה דומה לקודמת", אומרת בראיון מיוחד ל-ynet ד"ר ג'ודי ראולי, ביולוגית המתמחה בדו-חיים במוזיאון אוסטרליה בסידני, שלקחה חלק בגילוי המינים החדשים למדע של צפרדעים ביערות וייטנאם ומינים נוספים בקמבודיה בשנה האחרונה.

 

זכר מקרקר בלילה בוויטנאם (צילום: Jodi J. L. Rowley / Australian Museum) (צילום: Jodi J. L. Rowley / Australian Museum)
זכר מקרקר בלילה בוויטנאם(צילום: Jodi J. L. Rowley / Australian Museum)

  

 

לדבריה, יש לצפרדע העצים מאגר עשיר של קריאות. "כל צפרדע מערבבת בין נקישות, שריקות וקרקורים בכל פעם בסדר חדש". היא משערת כי המורכבות של הקריאות נועדה גם להעביר מסר לזכרים אחרים וגם לנקבות בסביבה הקרובה. "יתכן שהשריקה מיועדת למשוך נקבות והנקישות להזהיר את הזכרים שלא יתקרבו", היא מסבירה.

 

"לא האמנתי למראה עיניי"

"הכל החל שהשותף שלי למחקר, דאו קוואנג וין, חוקר במכון לאקולוגיה וביולוגיה בהאנוי, יצר עימי קשר לאחר שמצא לראשונה את הצפרדע בשטח במהלך העבודה על הדוקטורט שלו. הוא שלח לי צילומים של הצפרדע בדוא"ל ואני פשוט לא האמנתי למראה עיניי", היא מספרת.

 

בתחילה שיערה ראולי כי מדובר במין של צפרדע שעדיין לא תואר למדע על ידי חוקרים, מאחר שמדובר בהליך שעשוי לארוך מספר חודשים. בדיקות נוספות הוכיחו עד כה לא נתקלו מדענים בצפרדע הנדירה.

 

"כשהגעתי ליערות בוויטנאם כדי לקיים סקר שטח מקיף יותר יחד עם חוקרים נוספים, נתקלנו בקבוצה של צפרדעים קטנות. זה היה כל כך מרגש לראות את הצפרדעים בפעם הראשונים, לשמוע את הזכרים קוראים ואת הביצים העדינות של הנקבות תלויות על קצות העלים ביער", היא נזכרת.

 

צילום: Jodi J. L. Rowley / Australian Museum

 

  

לצלם, להקליט או לצפות בהן בפעולה?

"במצבים כאלה, אני כל כך נרגשת שאני לא יודעת מה לעשות קודם. האם לצלם את הצפרדעים? להקליט את הקריאות או פשוט לשבת ולצפות בהן בפעולה. בסופו של דבר התאפשר לעשות הרבה מכל הפעולות הללו במהלך השבועיים שביליתי ביער".

 

ראולי מציינת כי הצפרדעים מצויות בשפע באזורים בהם נשמעו הזכרים קוראים בקול. "לתקופות החיזור יש השפעה ישירה על כמות הצפרדעים בתא שטח נתון. כשהן לא מתרבות הן מפוזרות יותר ביער, דבר שמקשה מאוד למצוא אותן". היא מדגישה.

 

האם הצפרדעים עומדות בפני סכנת הכחדה קרובה? ראולי מסבירה שעדיין אין מספיק מידע לגבי גודל אוכלוסיית הצפרדעים החדשות למדע כדי לקבוע את מצבן בטבע ויש לקיים סקרים נוספים בכדי לדעת אם הן בסכנת הכחדה מקומית.

 

"מצאנו את הצפרדעים באזורים מוגנים בהם היער עדיין במצב טוב. אנחנו עדיין לא בטוחים עד כמה גדולה התפוצה של הצפרדעים החדשות, אך אובדן של בתי גידול הוא אחד האיומים הגדולים ביותר לדו-חיים באזור זה במדינה, במיוחד מחוץ לאזורים המוגנים וזו סיבה ודאית לדאגה".

 

הצפרדע שייכת למשפחת ה-Rhacophoridae (צפרדעי עצים הנפוצות באזור אסיה ואפריקה) בה ישנם למעלה מ-300 מינים שונים של צפרדעים ורק מעט מהן הצליחו לפתח קרקור כה עשיר ומורכב.

 

"הדבר המדהים ביותר לגבי הצפרדע היא הקריאה הייחודית והמורכבת שלה. לדעתי, יש לה צליל נפלא ואם מתייחסים דווקא למראה של הצפרדעים - גם הזכר וגם הנקבה מהממים בהחלט תודות לסימנים הירקרקים והצהובים על גופם", היא מסכמת. 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מצייצת בלי כנפיים. זכר צפרדע עצים בוויטנאם
צילום: Jodi J. L. Rowley / Australian Museum
מומלצים