שתף קטע נבחר

דמיאניוק לא קיבל בחזרה את אזרחותו האמריקנית

שופט פדרלי באוהיו דחה את בקשתו של הפושע הנאצי להשיב לו את אזרחותו האמריקנית. "ג'ון דמיאניוק הודה כי שיקר בזדון בקשר למקום הימצאו במהלך מלחמת העולם ה-2, בעת שהגיש בקשה לאשרת כניסה לארה"ב", נימק השופט את פסיקתו

שופט פדרלי באוהיו דחה אתמול (יום ג') את בקשתו של הפושע הנאצי, ג'ון דמיאניוק, להשיב לו את אזרחותו האמריקנית. דמיאניוק טען כי מידע שנחשף לאחרונה מוכיח שמסמך מרשיע נגדו זויף על ידי הסובייטים. השופט דן ארון השיב כי המסמך אינו תואם את המידע שברשות הממשל האמריקני.

 

חדשות נוספות מהעולם הגדול :

 

"ג'ון דמיאניוק הודה כי שיקר בזדון בקשר למקום הימצאו במהלך מלחמת העולם השנייה בעת שהגיש בקשה לאשרת כניסה לארה"ב", כתב השופט בפסק הדין. "למרות מספר הזדמנויות, דמיאניוק מעולם לא סיפק דין וחשבון יחיד ועקבי על מקום הימצאו במלחמה בשנים 1942 עד 1945".

 

הסתיר מקום הימצאו במלחמה. דמיאניוק בעת משפטו בגרמניה (צילום: AP) (צילום: AP)
הסתיר מקום הימצאו במלחמה. דמיאניוק בעת משפטו בגרמניה(צילום: AP)

 

דמיאניוק בן ה-91 הורשע במאי בסיוע לרצח של 28,060 יהודים, בעת שהיה שומר במחנה ההשמדה סוביבור. בית המשפט גזר עליו חמש שנות מאסר, על אף שהתביעה ביקשה להטיל עליו שש שנות מאסר.

 

הרשעה ראשונה לנאשם בלי ראיה לפשע

הייתה זו הפעם הראשונה שנאשם הורשע על אף שלא הייתה ראיה לפשע מסוים.

בית המשפט קבע שכל שומר במחנה שמטרתו היחידה הייתה הריגה יכול להיות מורשע בסיוע לרצח.

 

"הוא ידע מההתחלה בדיוק מה קורה במחנה", קבע השופט ראלף אלט שעמד בראש הרכב השופטים והוסיף: "בית המשפט משוכנע כי הנאשם שירת כשומר בסוביבור מ-27 במרס, 1943, ועד אמצע ספטמבר 1943". דמיאניוק הכחיש זאת וטען כי בילה את רוב המלחמה כשבוי במחנה גרמני.

 

עורך דינו של דמיאניוק, אולריך בוש, טען במהלך המשפט בגרמניה כי קיבל לידיו תמלילים של ראיון משנת 1985 שנערך עם איגנט דנילצ'נקו, אדם ששירת כשומר בסוביבור לצד דמיאניוק והלך לעולמו. על פי תמלילי הראיון, דנילצ'נקו סיפר לבכירים סובייטים שהנאצים לא השתמשו באיש מבין השומרים האוקראינים בתוך מחנה ההשמדה בפולין.

 

לדברי בוש, הראיות החדשות סותרות את סיכומיה של חקירה משנת 1979, שבה סיפר דנילצ'נקו כי "כמו כל השומרים במחנה, דמיאניוק השתתף בהרג המוני של יהודים".

 

לא נכנס לכלא - עד הערעור

לאחר הרשעתו הורה בית המשפט הגרמני לשחרר את דמיאניוק עד לדיון בערעורו, שמועדו טרם נקבע. זאת, מפאת גילו המופלג. השופט אלט הסביר כי דמיאניוק, חסר אזרחות מאז גירושו מארה"ב לפני שנתיים, לא מסוגל לברוח.

משפטו של דמיאניוק נפתח במינכן בנובמבר 2009, בעקבות הסגרתו מארצות הברית. הוא הופסק שוב ושוב בשל מצבו הבריאותי של הנאשם.

 

דמיאניוק נולד במחוז לבוב שבאוקראינה ב-3 באפריל 1920. הוא גויס לצבא האדום ב-1941 והפך לאסיר מלחמה שנה מאוחר יותר, לאחר שנתפס במהלך קרב בחצי האי קרים.

 

הוא הועבר יחד עם כ-5,000 שבויים נוספים למחנה טרווניקי במזרח פולין, שם אומנו על ידי הנאצים לקראת שילובם ככוח עזר לאס-אס במחנות ההשמדה סוביבור, בלז'ץ וטרבלינקה. ב-1952 היגר לארה"ב וטען כי בילה את רוב שנות המלחמה כשבוי במחנה גרמני. כעבור מספר שנים זכה לאזרחות אמריקנית, אך זו נשללה ממנו ב-1981, לקראת הסגרתו לישראל ב-1986.

 

ב-1988 קבע בית המשפט הישראלי שדמיאניוק הוא השומר במחנה ההשמדה טרבלינקה שכונה "איוואן האיום", אשר נודע באכזריותו כלפי האסירים היהודים ובמקרי הרצח הרבים שביצע במו ידיו, ודן אותו למוות. אולם, בצעד דרמטי זיכה אותו בית המשפט העליון מחמת הספק. הוא הוחזר לארה"ב בתחילת שנות ה-90, שם חי עם בני משפחתו באוהיו. אזרחותו הושבה לו, אך נשללה ממנו שוב לקראת הסגרתו לגרמניה ב-2009.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בלי דרכון. דמיאניוק
צילום: EPA
"הוא ידע מה קרה במחנה". אלט, השופט הגרמני שהרשיע את דמיאניוק
צילום: AFP
מומלצים