שתף קטע נבחר

נשים ערביות: "הדרת נשים? עלינו יורקים כל יום"

המאבק נגד החרדים בבית שמש ובירושלים הוא מנת חלקן היומיומית של נשות המגזר הערבי, שמודרות לשורות האחוריות בהפגנות. "אם נתנגד, אולי הסוף שלנו יהיה קשה"

הדרת הנשים במגזר החרדי, כפי שבאה לידי ביטוי בשבועות האחרונים באירועים אלימים בבית שמש ובמקומות נוספים, משפיעה לרעה גם על נשים במגזר הערבי. "יש הרגשה שאנו חיים תחת רחמי החברה ואם נתנגד, אולי הסוף שלנו יהיה קשה", הביעה אחת הנשים את תחושותיה. הדרת הנשים במגזר נראית היטב במחאות ההמוניות - בהפגנות רבות נאמר לנשים לעמוד בשורות האחוריות, בזמן שהגברים נמצאים ליד המצלמות.  

 

עוד בערוץ החדשות :

 

"האשה הערבייה מתקדמת באיטיות כי היא בשוליים", אמרה ל-ynet המשוררת היאם קבלאן, תושבת עוספיה. לדבריה, "החברה חושבת שהיא אינה יכולה לתרום, והיא גם לא יכולה להתמודד בבחירות לשלטון המקומי עקב התנגדות החמולות. המחשבה הדומיננטית היא שהגבר הוא שקובע את הדברים".

 

מחאת חרדים בבית שמש. "הנשים הערביות סובלות כל הזמן" (צילום: AP) (צילום: AP)
מחאת חרדים בבית שמש. "הנשים הערביות סובלות כל הזמן"(צילום: AP)
 

את דבריה הדגישה אשה צעירה ממרכז הארץ, שאמרה כי היא חשה מושפלת "כי אני לא קובעת את סדר היום שלי. אם אני רוצה לנקוט צעדים, כולם מתערבים, אפילו אנשים שאיני מכירה, דבר שמגביל את התקדמותי. פעם החלטתי להוציא את תכנוניי לפועל, ללמוד באוניברסיטה ולהתגורר במעונות, וקיבלתי על הראש. התייחסו אליי כאילו עשיתי אסון שלא סולחים עליו ועד היום מזכירים לי. עצרו איש בגלל שהוא ירק על אשה, אני מרגישה שכל יום יורקים עלינו".

 

אשה אחרת מהדרום התייחסה לסוגיית הלבוש, ואמרה כי "אני לובשת לבוש דתי בגלל שהחברה שאני חיה בה מכתיבה לנו איך להתנהג, ולצערי אני לא יכולה להתנגד כי יסתכלו עליי בעין רעה וללא כבוד. ההרגשה שלי היא שאנו חיים תחת הרחמים של החברה ואם נתנגד אולי הסוף שלנו יהיה קשה".

 

גרושה ואם לשני ילדים הדגישה לעומתה את מעמדה המשפחתי המקשה עליה להשתלב בחברה. "כל פעם שאני נמצאת במקומות ציבוריים, חלק מהאנשים מתחילים לזרוק מילים קשות, ואף אחד לא מוכן להתערב כי האשה הגרושה אצלנו נחשבת כלא נקייה".

 

העיתונאית והשדרנית אימאן קאסם, שפעילה גם בתחום קידום וזכויות נשים, הוסיפה כי "השימוש במונח 'האשה הערבייה' בחברה הערבית בישראל כתיאור כולל אינו מדויק ולא משקף את מורכבות המציאות. ישנה קוטביות וקיימים הבדלים עצומים

בין מעמד האשה הערבייה המבוטל טוטאלית בהקשר של רצח נשים על רקע 'חילול כבוד המשפחה', משפט פסול בפני עצמו. ומצד שני אחוז גבוה של נשים ערביות שלומדות במוסדות להשכלה גבוהה, והגיעו להישגים מרשימים".

 

לדברי קאסם, "על רקע השוני הזה עומדות הנשים הערביות מול אתגרים לא פשוטים כדי להילחם בתופעות אלימות נגד נשים והדרתן מתחומי הלימוד והעבודה וביטול זכותן לבחור את דרכן, ומצד שני לחזק את אלה שמובילות היום את החברה הערבית לעתיד שוויוני בין מגדרי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נעמה מרגוליס, תביא לשינוי גם בחברה הערבית?
צילום: AP
מומלצים