שתף קטע נבחר

מפעל בריל עומד להיסגר: מה יהיה על עובדיו?

פרסום ראשון: לא ברור עתיד המפעל, המייצר את מרבית הנעליים לצה"ל, ו-200 עובדיו. המפעל בקשיים עקב החלטת משרד הביטחון לרכוש את הנעליים הצבאיות ממפעלים בארה"ב

פרסום ראשון: מפעל הנעליים בריל עומד להיסגר ו-200 העובדים במפעל יפרשו או יפוטרו. זאת עקב החלטת משרד הביטחון לרכוש את הנעליים הצבאיות ממפעלים בארה"ב, במקום מבריל.

 

מפעל בריל מייצר כיום את מרבית הנעליים לחיילי צה"ל. ייצור הנעליים הצבאיות מהווה את עיקר פרנסתו של המפעל שבעבר היה גם מותג של נעליים אזרחיות. העברת הרכש לארה"ב היא נגזרת של הסיוע האמריקני, המחייב את צה"ל לרכוש ציוד מהתעשייה האמריקנית באמצעות חלק מכספי הסיוע.

 

החלטת הממשלה קבעה שהעברת הרכש תתבצע לגבי הצטיידות צה"ל החל מאחד בינואר 2013, שהרכש עבורה אמור להתבצע בשנה הקרובה. יישום ההחלטה מתעכב בשל לחצים של בכירי המפעל על משרד הביטחון מהחשש שהדבר יביא לסגירתו. ל-ynet נודע כי ביום רביעי שעבר התקיימה פגישה בין מנהלי מפעל לבין פקידים בכירים במשרד הביטחון, ואלה סירבו לבקשה להמשיך את רכש הנעליים בהיקף שיאפשר למפעל להתקיים. מהמפעל אף הציעו להוזיל את מחירי הנעליים.

 

"הציעו לנו בפגישה לרכוש 30,000 נעליים בשנה בלבד", אמר גורם בכיר במפעל בעקבות הפגישה, "אמרנו להם שזה לא יספיק אבל הם בשלהם. מבדיקה שערכנו מאז עולה כי המפעל אכן לא ישרוד עם כמות רכש כזאת, ונראה לי ש-200 העובדים עומדים לאבד את מקור פרנסתם". 

 

"30,000 נעליים זה פחות משליש ממה שייצרנו עד עכשיו וזה אומר שתוך שלושה-ארבעה חודשים המפעל סגור", אומר ל-ynet מנהל הייצור במפעל שמעון הורביץ, "העובדים כאן בלחץ אטומי, מדובר בחבר'ה מבוגרים שאין להם אלטרנטיבות. מבחינתם סוף תעשיית הנעליים בארץ היא גם סוף התעסוקה והקריירה שלהם. ממשרד הביטחון נתנו לנו להבין שהם מנסים לפתור את הבעיה ופתאום הבנו שמבחינתם הפיתרון זה לסגור את המפעל".

 

יש לציין ששר הביטחון, אהוד ברק, מסרב לשנות את החלטת משרדו ואף לא הגיע לפגישה ביום רביעי. מלשכתו של ברק לא נמסרה תגובה לידיעה.

 

ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "משרד הביטחון מחויב לעידוד ולחיזוק התעשייה בדגש על יישובי קו עימות ופריפריה, ומבצע רכש מדי שנה בעשרה מיליארד שקלים, דבר המהווה מנוף צמיחה לעידוד עסקים קטנים ובינוניים.

 

"יחד עם זאת, עקב מצוקה תקציבית משאבית בה נתונה מערכת הביטחון, אנו מחויבים גם לתהליכי ייעול וחיסכון וברוח זו אנו נמצאים בשיח עם ראשי חברת 'בריל'. בנוסף לכל האמור יש לציין כי החברה לא ענתה לדרישות החדשות, לנעל חדשה ומתקדמת שדרשה מערכת הביטחון עוד ב-2010, וגם נתון זה השפיע על חוסר היכולת להתקשר עם החברה".

 

ח"כ איתן כבל, אשר נרתם למאבק, הגיש הצעה דחופה לדיון בוועדת העבודה והרווחה. לדבריו, "לא יתכן שאחרי כל מה שקרה כאן בקיץ האחרון, במשרד הביטחון ימשיכו להסתכל על עניינים כאלה במונחים של רווח והפסד. מאחורי החישובים הקרים עומדים בני אדם עם משפחות שעלולים להישאר מחר ללא פרנסה. אסור למדינת ישראל להשלים עם האבסורד הזה, כי אם נכנע במקומות האלה, המדרון יהפוך תלול יותר וישראלים רבים אחרים ימצאו עצמם ברחוב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים