רוכבי אופניים ושבר בכף היד
רוכבי אופניים ושבר בכף היד מקיימים לרוב קשר בלתי נפרד - טכנולוגיה חדשה לאיחוי שברים בכף היד מאפשרת איחוי מדויק של העצמות שנשברו וחזרה מהירה לתפקוד מלא
חשבתם פעם כמה פעולות ושימושים אנחנו עושים עם כפות הידיים מדי יום ביומו? רשימה קצרצרה ולא ממצה, כוללת: אכילה, כתיבה, פתיחת דלת, נהיגה, אמירת שלום, בישול... ועוד ועוד. קשה לחשוב היום על מקצוע, שבו איננו משתמשים בכף היד - אם בעצימות נמוכה עד בינונית, כמו כתיבה, הקלדה במחשב, נגינה וכו' ועד לשימוש בעצימות גבוהה כמו נעיצת מסמר, משחק טניס או כדורסל, הרמת משאות כבדים ועוד.
כדי לאפשר לנו טווח רחב של תנועה ושליטה, מורכבת כף היד ממספר רב של עצמות, שרירים ומפרקים המהווים את המערכת המפרקית המורכבת ביותר בגופנו. אגב, בגלל מורכבות הטיפול יש התמחות נפרדת לרופאים אורתופדים הבוחרים לעסוק בכירורגיית כף יד.
השימוש התכוף ומנחי היד, הלא טבעיים תמיד, עשויים לגרום לפציעות שונות, שיאופיינו בכאב מתמשך, ב"הירדמות" של האצבעות, בהגבלה בתנועה ועוד. תסמינים אלה מיוחסים למגוון רחב של בעיות מפרקים כרוניות בכף היד. ביניהן תסמונת התעלה הקרפלית, דלקות בגידים המיישרים/ המכופפים, פגיעות עצביות, מרפק טניס ועוד. המשותף לכל אלו הוא שהימנעות מביצוע הפעולה, או התנוחה, שגרמה לבעיה מלכתחילה, בשילוב עם טיפול אנטיביוטי, תביא, בחלק מהמקרים, לפתרונה. התערבות ניתוחית פשוטה תידרש רק במקרים חמורים, או במקרים שהוזנחו לאורך זמן.
כף היד חשופה ביותר גם לפציעות טראומה, כמו שברים וחתכים. פריחתו של ספורט רכיבת האופניים, הביאה לגידול משמעותי במספר הרוכבים שנפצעים בידם, למשל: פציעת כף יד נפוצה מתרחשת בזמן נפילה, כאשר הידיים מושטות ראשונות אל משטח הנפילה לבלום את הגוף, והיד היא הראשונה לספוג את עצמת הפגיעה.
בפציעות טראומה איחוי וריפוי השברים נעשים בשני אופנים: על ידי קיבוע חיצוני, בעזרת גבס או סד, או בקיבוע פנימי-בניתוח המחבר או מחזיק את העצמות במקומן, על ידי ברגים, פלטות מקבעות ועוד.
כיצד בוחרים פתרון?
יואב, מטופל צעיר שפרק כף ידו השמאלית נשברה בזמן רכיבת אופניים, עוסק בעבודה משרדית והיד הדומיננטית שלו היא ימין. במקרה שלו העדיף הרופא להימנע מניתוח ובחר לאחות את השבר ע"י קיבוע גבס חיצוני. לעומתו, בחר הרופא לאחות את השבר המורכב של יעקב, בעל משק, בן 65, ממושב בדרום באמצעות ניתוח. זאת, במטרה להביא לאיחוי מדויק ולהחלמה מהירה, משום העיסוק העצמאי של יעקב וצרכיו היום יומיים.
כדי לקבוע מהו הפתרון הטוב ביותר ולהתאימו לחולה זה או אחר, מתחשב הרופא המאבחן במספר נתונים:
- סוג השבר וחומרתו: האם זה שבר פתוח או סגור?
- כמה חלקים יש לחבר?
- מה גילו של החולה
- מה מידת השימוש של המטופל ביד בחיי היומיום. מה עיסוקו, ואיזו יד היא הדומיננטית
- היסטוריה רפואית ופגיעות נוספות
טיפול בגבס/סד יקבע כאמור את השבר אך אינו מאפשר הפעלה מהירה של היד ודורש לאחר הסרת הגבס, אימון מחדש של השרירים ותנועות היד. אצל חלק מהמטופלים הצפי הוא כי העצם ללא תתאחה היטב בקיבוע חיצוני על ידי גבס. כך שמלבד הטורח וההגבלה הכרוכים בתקופת ההחלמה והשיקום מהשבר, שעשויה להימשך כחודשיים עד שנה. המטופלים עתידים להוסיף לחוות הגבלה מתמשכת בטווח התנועה של כף היד וקשיים תפקודיים על בסיס יום יומי.
כדי לטפל בהצלחה במקרים של שברים מורכבים, בשברים שלא אוחו היטב - בקיבוע חיצוני (גבס/סד), או במקרים בהם יש צורך בחזרה מהירה להפעלה של כף היד, פותחו פלטות אנטומיות חדשניות, ששינו באופן מהותי את הטיפול בשברים. הטכנולוגיה החדשה לאיחוי עצמות כף היד, בחבלות טראומה, מאפשרת בפעולה ניתוחית קצרה ופשוטה, לשחזר במדוייק את המבנה האנטומי הטבעי של המטופל. בזמן הניתוח האורתופד המנתח מתאים את הפלטה למאפייניו האישיים, במטרה להשיג איחוי מיטבי של העצמות שנשברו. יתרון נוסף של השימוש בפלטה אנטומית, היא החזרה של המטופל לתפקוד מלא, הרבה יותר מהר מבעבר והאם יכול לחזור ולהשתמש בידו כבר כמה ימים לאחר הניתוח.
כדי למצוא את הפתרון המיטבי מומלץ לפנות לרופא אורתופד, מומחה לכף יד או לאורתופד מומחה טראומה.