שתף קטע נבחר

בייבי יוגה: חוג תמים או סכנת טלטול לתינוקות?

הקישור בין פרשת התאומים שהוריהם חשודים בהתעללות ובין אימוני יוגה לתינוקות הבהיל הורים רבים ברחבי הארץ, שבסך הכל חיפשו פעילות מהנה ושקטה עם ילדיהם הרכים. "24 שעות" ב"ידיעות אחרונות" על הסכנות שבבייבי יוגה

מאות טלפונים מודאגים הגיעו אתמול למרכזי הבייבי יוגה ברחבי הארץ. הכל בעקבות הפרסום ב"ידיעות אחרונות" על בדיקת המשטרה כי לאימוני היוגה שעברו, ככל הנראה, תאומיהם של ההורים החשודים בהתעללות יש קשר לפגיעות הקשות בהם.

 

"מאז שהחלו הפרסומים מתקשרים אלינו הורים מבוהלים, שואלים אם יש אמת בטענות האלה ואם זה מסוכן", מספרת יעל רבינוביץ', מורה ליוגה ולבייבי יוגה מאזור הצפון. "אני אומרת להם שמי שלמד אנטומיה, אפילו בסיסית, יודע שלעולם לא מחזיקים תינוקות מכפות הידיים. זה פשוט אסור.

 

"אני אישית נגד טלטולים והנפות באופן גורף, אבל יש מורות בארץ שדוגלות בשיטה הזאת. רבות אחרות, כמוני, נרתעות מזה".

 

מתי טלטולים הופכים להתעללות?

 

חוגי הבייבי יוגה עומדים במרכזה של ביקורת קשה מצד רופאים ואנשי מקצוע. "אצל תינוקות כל הרקמות בגוף רכות מאוד", מסביר פרופ' מתי ברקוביץ', רופא ילדים בכיר ויו"ר האיגוד לרפואת ילדים. "הגולגולת רכה מאוד, והעצמות עדינות ונוטות להישבר בקלות. ברגע שמטלטלים את התינוק במהירות קדימה ואחורה, עלולים להיקרע כלי דם קטנים ברשתית העין וליצור דימומים קשים. במקרים קשים יותר, עלולים להיקרע כלי דם במוח ולגרום לאסונות".

 

פרופ' ברקוביץ' צפה בסרטים שבהם נראו תינוקות בשיעורי בייבי יוגה מונפים באוויר ומסובבים מעל הראש כשההורה או ה"מטפל" אוחזים בידם או ברגלם בלבד. "אני קורא לזה תרנגול כפרות", הוא אומר מזועזע. "דבר ראשון, הילד עלול להחליק ולשבור את הראש. כתוצאה מהתנועות החדות האלה הוא עלול לסבול מפריקה של הכתף או ממתיחה וקריעה של הגידים. יש 'מטפלים' שמשקיעים את הילד במם. הילד יוצא החוצה לנשום אוויר כשכולו משתנק. זו כמעט טביעה".

 

במשרד הבריאות מתריעים כבר זמן רב על הסכנות בתעשיית חוגי ההפעלה לתינוקות. לפני עשרה חודשים אף פרסם המשרד אזהרה רשמית להורים. בייבי יוגה הוא רק קצה הקרחון של תופעת הטיפול בתינוקות על ידי מטפלים לא מוסמכים.

 

בשנים האחרונות, מאשימים במשרד, נכנסו גורמים מסחריים לתחום הטיפול בילדים. הם מציפים את האינטרנט ומדורי הבריאות, וקוראים לעצמם מלווים, מטפלים, מאבחנים ויועצים, תוך שהם מבטיחים לקדם את התפתחותם של תינוקות וילדים. חלק מהגורמים מצאו את דרכם ללב הממסד הרפואי - באמצעות קופות החולים ובתי חולים גדולים, וחלקם אף מסובסדים במסגרת הביטוחים המשלימים.

 

"כניסתם לתוך המוסדות מעניקה לגורמים אלו לגיטימיות", אומרת איילה פרג, הפיזיותרפיסטית הראשית של משרד הבריאות. "הציבור אינו יודע להבחין במה שנכון וחשוב, ומיהו איש מקצוע בריאות בעל תעודת משרד הבריאות ומי לא".

 

מי רשאי לטפל בתינוקות?

"רק מי שקיבל הכשרה מסודרת. אנשי מקצוע, כמו פיזיותרפיסטים או מרפאים בעיסוק, לומדים ארבע שנים באקדמיה ויודעים איפה צריך להיזהר ואיך לעשות את הדברים בצורה הנכונה".

 

במשרד קובעים כי תינוק בריא, שאינו סובל מבעיות התפתחותיות, לא זקוק לכל פעילות כזו. "הוא צריך תשומת לב, גירויים ומגע שממילא הוא מקבל מהמשפחה", אומרת פרג. "כמובן שבמקרה של חשד לבעיה התפתחותית, צריך לפנות לאיש מקצוע שיקבע מה הבעיה ואיך לטפל בה".

 

"כל אחד מהרחוב הופך למורה"

ד"ר שרי פישמן, בעלת תואר ראשון מווינגייט בחינוך גופני עם התמחות לגיל הרך ודוקטורט בנושא תנועה, אומרת שרק אחרי שרכשה השכלה בנושא העזה לפתוח מרכז תנועה לפעוטות ולגיל הרך. במהלך עשרים השנים שבהן ניהלה את המרכז הפכה פישמן לאמא בעצמה, וכתבה את הספר "תינוק רגוע 2", המדריך איך לעשות יוגה לתינוקות.

 

חוץ מאחותה, שעליה פיקחה, לא העסיקה בנות אחרות כמדריכות סדנאות לתינוקות, "כי תינוק זה דבר כל כך רגיש ולא העזתי לקחת אחריות על מעשיה של מישהי אחרת".

 

מה זאת אומרת, אין בתי ספר ללימוד התחום?

"אין תעודות. כל אחד מהרחוב שיכול ללמד יכול לעשות זאת. כל אחד שמופיע באיזו תוכנית בוקר בטלוויזיה, כי הוא שכן של התחקירנית, הופך בחסות תווית 'ההוא מהטלוויזיה' למורה מבוקש. כל אחד שמפרסם מודעה עם נצנצים בעיתון, מחר תראי את התור מול הסטודיו שלו".

 

בטח באו אלייך הורים שראו בטלוויזיה את השיטות האגרסיביות יותר.

"אחרי שנחשפה השיטה האגרסיבית בטלוויזיה, די מזמן, באו אליי הורים ושאלו עליה. אבל לא כדי לעשות אותה, הם פשוט היו מזועזעים. אני לא בחרתי בה כשיטה, כי גם כאמא וגם כמורה זה נראה לי מופרע.

 

"בהכללה, כל מורה רציני נשען על פילוסופיה כלשהי, וידוע שהרוסים מאוד טוטאליים. זה כמו בבלט, כשאומרים שהמורה מרוסיה את יודעת שהילדה הולכת להיות במשמעת פסיכית, כולל מכות בטוסיק, בעוד שהשיטה שלי זה לעודד יצירתיות בכיף".

 

בייבי יוגה הוא רק קצה הקרחון (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בייבי יוגה הוא רק קצה הקרחון(צילום: shutterstock)

 

"השיטה הרוסית"

יש הבדל בין כל מרכז בנוגע לשיעורי היוגה הנערכים בו. אסור להכליל ויש לציין שבמקומות רבים נזהרים מלהשתמש בהפעלת כוח ובטלטולים עזים. את מירב הביקורת סופגת "השיטה הרוסית‭,"‬ שאותה הגה איגור צ'רקובסקי. שיטת היוגה הקשוחה שלו, שכוללת הנפות, טלטולים וזריקות באוויר, נפוצה בעיקר אצל מורים בצפון הארץ.

 

אחת מתלמידותיו היא אלכסנדרה גורביץ‭,'‬ שניתקה אתמול את הטלפון שלה עקב פניות  רבות שנעשו אליה, רובן מאשימות. חברתה ציפי מונט, מומחית ליוגה בהריון, ורכזת קורסים לדולות ובעלת סטודיו לוטוס, מנסה להגן עליה: "אלכסנדרה בת ‭,74‬ וכבר 15 שנה שהיא לא עובדת, ואני לא יודעת מה רוצים ממנה‭."‬

 

היא מוזכרת באתר שלך כמי שעובדת אצלך. 

"אני כבר לא מעבירה סדנאות יוגה לתינוקות, אבל גם כשהעברתי, אצלי לא היו טלטולים, ומעולם לא עבדנו בשיטות של ההנפה. אני יודעת שלתינוקות עם צרכים מיוחדים זה עוזר, אבל באמת שאני לא מומחית בזה. אצלי היא עשתה רק שיחות על מהות הלידה - סדנה לנשים בהריון ולבני זוגן‭."‬

 

רשת האינטרנט מלאה בפרסומים מבטיחים בניחוח ניו-אייג'י על חוגי יוגה לתינוקות, בייבי יוגה. כולם, כך נראה, עושים כמיטב יכולתם לרכוב על הגל הזה, זה שכולל מצד אחד שילוב מבטיח בין גוף ונפש לטובת הירגעות, ומצד שני מודע לצורך הנואש של הורים טריים למלא את הזמן השקט עם תינוקות רכים במשמעות כלשהי, או לפחות בפעילות.

 

לא מדברים עם התקשורת

אדווה סגלוביץ‭,32 ,'‬ אמו של יגל בן השלושה חודשים וחצי, נמצאת כעת בסיומה של סדנת בייבי יוגה. הפרסומים האחרונים, היא אומרת, לא הלחיצו אותה. "התחלתי לתרגל יוגה בזמן ההריון, והיה לי ברור שאמשיך אחר כך עם יוגה לתינוקות. שמעתי בעבר על יוגה שכוללת טלטולים, אבל ידעתי שבסטודיו שלי זה שונה. אני רגועה לגמרי, כי החוויה שלי מהשיעורים נעימה‭."‬

 

בדיאדה, הרשת הגדולה ביותר לחוגים לתינוקות, נתנו אתמול הוראה לא לדבר עם התקשורת עד יעבור זעם. גם אצלם, כמו במקומות אחרים שמעבירים קורסים לתינוקות, ניסו לברר מי היא המדריכה שעבדה עם התאומים ובאיזה מקום. בדיאדה אף הגדילו וביררו אם היו להם תאומים - בן ובת - שטופלו דרך הרשת, בדיקה שהתבררה כשלילית.

 

בשיחה שניהלה כתבת "ידיעות אחרונות" עם מרכז שירות הלקוחות, בה הזדהתה כאם לתינוק טרי שרוצה לרשום אותו ליוגה ושאלה האם זה מסוכן, ענתה לה אחת המוקדניות, ש"אצלנו היוגה לתינוקות זה מאוד בטוח, בלי הנפות וטלטולים. זה לא יוגה רוסית‭."‬

 

היו ביטולים מאז הפרשה?  

"בדרך כלל שואלים, אבל לא מבטלים. אנחנו מפעילים חוגים כאלו בבטיחות מרבית כבר שנים".

 

"כשראיתי את הסרטון באינטרנט לגבי השיטה של צ'רקובסקי לא יכולתי לצפות בזה יותר מדקה‭,"‬ אומרת מדריכה ותיקה לבייבי יוגה. "אני לא מבינה מה מושך אליו אנשים. היו בעבר חברות שאמרו: תבואי, תראי. אבל הבטן מתהפכת לי וגם לא מוכנה לתת לגיטימציה לזה. אצלי לא רק שאין טלטולים, אלא שמדברים על איך להרים תינוק, אפילו בהחתלה. לא כי הרמה לא נכונה יכולה לפגוע, אלא סתם כי זה לא נעים לתינוק‭."‬

 

מעיין ריבקס ספקטורמן, פיזיותרפיסטית ילדים ומרצה בקמפוס "שיאים" באוניברסיטת תל אביב, מבקשת להדגיש כי על ההורים והמדריכים כאחד לזכור כי החוגים לתינוקות ולהוריהם מהווים סוג של קבוצת תמיכה ותו לא. "אופנות באות והולכות, אבל מה שמסוכן נשאר מסוכן. אני לא אומרת להורים לברוח עכשיו באופן גורף מחוגי היוגה לתינוקות, אלא להיות ערניים למה שקורה בהם‭."‬

 

"כולנו גדלנו באופן טבעי, בלי שהקפיצו וגלגלו אותנו ומתחו לנו את השרירים‭,"‬ אומר פרופ' ברקוביץ‭.'‬ "אומרים שזה מחזק את הקשר בין האם לתינוק. רוצים לחזק אותו? לטפו אותו, חבקו ונשקו אותו. אל תזרקו אותו באוויר".



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צורך הנואש של הורים טריים למלא את הזמן השקט עם תינוקות רכים
צילום: shutterstock
מומלצים