שתף קטע נבחר

ארה"ב: הסכם הפיוס הוא עניין פנים פלסטיני

באמריקה ובאיחוד האירופי הגיבו להסכם בין פתח לחמאס, ובניגוד לעמדה הישראלית לא טענו כי הדבר הוא מכשול בפני השלום. מחלקת המדינה: "על כל ממשלה פלסטינית לזנוח האלימות". ביקורת חריפה ברצועה על ההסכם

בניגוד לגינוי הישראלי להסכם הפיוס הפנים פלסטיני מפי ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בארצות הברית ובאיחוד האירופי הגיבו בזהירות אמש (יום ב') להכרזה בפתח ובחמאס על ההסכם החדש. לפי ההסכם, יתמנה הנשיא הפלסטיני, אבו-מאזן, גם לראש ממשלת מעבר משותפת.

 

פיוס בין הפלגים - הכותרות האחרונות:

 

דוברת מחלקת המדינה, ויקטוריה נולנד, אמרה כי בוושינגטון עדיין מחכים לפרטים נוספים על ההסכמות, וכי בכל מקרה הפיוס הוא עניין פנימי של הפלסטינים. "מה שחשוב עבורנו הם עקרונות שינחו את הממשלה הפלסטינית קדימה, כדי שלפלסטינים יהיה תפקיד חיובי בתהליך השלום ובבניית מדינה עצמאית", אמרה.

 

נולנד הדגישה כי בכל מקרה הממשלה החדשה תהיה חייבת לזנוח את דרך האלימות: "על כל ממשלה פלסטינית להתחייב באופן שאינו משתמע לשתי פנים כי לא תנקוט אלימות. עליה להכיר בישראל, ועליה לקבל את כל ההסכמים וההתחייבויות הקודמים בין הצדדים, כולל את 'מפת הדרכים'. אלה ציפיותינו".

 

מחלקת המדינה: על הממשלה החדשה לדחות האלימות ולהכיר בישראל (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מחלקת המדינה: על הממשלה החדשה לדחות האלימות ולהכיר בישראל(צילום: EPA)

 

דובר מטעם שרת החוץ האירופית, קתרין אשטון, העניק תגובה זהירה יותר. לדבריו, האיחוד רואה בפיוס הפלסטיני ובבחירות לנשיאות צעדים חשובים בדרך לשלום אזורי. הוא הדגיש כי באירופה רוצים להמשיך לתמוך ברשות הפלסטינית, בתנאי שהממשלה החדשה תעמוד בתנאים שהציבה הרביעייה הבינלאומית (הקוורטט).

 

משעל חתם, ברצועה לא מרוצים

סיום הסכסוך המתמשך בין פתח לחמאס עלול להוביל לפיצול פנימי בחמאס. כך עולה מניתוח קולות ביקורת שנשמעים בתנועה, על הסכמת ראש הלשכה המדינית, חאלד משעל, לכך שאבו-מאזן יעמוד בראש הממשלה הבאה.

 

בכיר חמאס בעזה, מחמוד א-זהאר. דרישה לר"מ מהרצועה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בכיר חמאס בעזה, מחמוד א-זהאר. דרישה לר"מ מהרצועה(צילום: AFP)

 

הבקיעים באשר לדרכה של התנועה החלו להיפער כבר לפני כמה חודשים, בעיקר סביב המאבק בין משעל לבין הזרם הנצי היושב ברצועת עזה, ובראשו ראש הממשלה, איסמעיל הנייה, ובכיר התנועה מחמוד א-זהאר.

 

בחמאס טענו מזמן כי ראש הממשלה צריך להגיע מעזה, בשל עקרון השוויון - אם הפרלמנט ומוסד הנשיאות נמצאים ברמאללה, טבעי שמי שעומד בראשות הממשלה יגיע מעזה. הסכמת משעל לפיוס נתקלה בתחילה בהתנגדות מצד גורמים שונים, וככל שחלף היום, החלו המבקרים להתבטא בחריפות רבה יותר.

 

משעל מותקף. "תבחר חמאס, תקבל עבאס!" (צילום: AFP PHOTO, HAMAS, HO ) (צילום: AFP PHOTO, HAMAS, HO )
משעל מותקף. "תבחר חמאס, תקבל עבאס!"(צילום: AFP PHOTO, HAMAS, HO )

 

בראא ריאן, בנו של ניזאר ריאן, אחד ממנהיגי חמאס הבכירים והנערצים ביותר שחוסל על ידי ישראל במהלך מבצע "עופרת יצוקה", תקף בדף הפייסבוק שלו את התנועה: "חמאס אומרת לאנשים לבחור בעבאס!. בבחירות הבאות עליך לבחור בין עבאס לעבאס! מפני שאם תבחר בו - הוא ינצח, ואם תבחר חמאס - היא תמנה אותו לתפקיד למרות סלידתך ממנו!".

 

הבחירות לנשיאות נדחו למועד לא ידוע

על פי הצהרת דוחא, הבחירות שהיו אמורות להתקיים בתחילת מאי יידחו, ולא ברור כעת מתי ייערכו. עתידם של שני ראשי הממשלה הנוכחיים לא ברור גם כן. הנייה, שנמצא במסע בינלאומי לחיזוק מעמדו בחמאס ולקידום מועמדותו לרשת את משעל, בירך על ההסכם המתגבש והצהיר כי ממשלתו מוכנה ליישומו.

 

גם סלאם פיאד שלח הודעת ברכה על ההסכם. פיאד, פוליטיקאי ישר מזן נכחד, הודיע כבר לפני חודשים אחדים כי הוא לא יהיה מי שיכשיל את הסכם הפיוס, וכי הוא מוכן לעזוב את תפקידו באופן מיידי. בחמאס נעמדו על הרגליים האחוריות כדי שהוא לא ימשיך לכהן בתפקידו, אפילו במחיר שאבו-מאזן יהיה מעתה איש כל יכול. 

 

ככל הנראה, ה"ראיס" מרוצה מהשגת ההסכם, אך לא פחות מכך מהעובדה שהוא עומד בראשות שני מוסדות הממשל החשובים ביותר. ההסכמה לכך הייתה הרע במיעוטו. אבו-מאזן ירצה לקיים את הבחירות לנשיאות כמה שיותר מהר וללא עיכובים, משום שהוא יודע שעקרון הפרדת הרשויות נרמס ודבר זה אינו תורם לאווירת הדמוקרטיה, שאותה הפלסטינים מתאמצים להדגיש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הודעה זהירה מוושינגטון. הילרי קלינטון
צילום: AP
"נסייע אם יעמדו בתנאים". קתרין אשטון
צילום: רויטרס
בקיעים בתנועה. חאלד משעל
צילום: AFP
יעביר המושכות לאבו-מאזן. איסמעיל הנייה
צילום: AFP
מומלצים