שתף קטע נבחר

אלמנה ערבייה בכתה, נתניהו ניחם: "הסבל נורא"

בדיון בנושא "טרור אזרחי בחברה הערבית", אמר המפכ"ל כי במשטרה שינו את ההגדרות - מעתה "רצח במשפחה" ולא "על כבוד המשפחה". נתניהו: "המגזר חי חיים בלתי נסבלים מבחינת פשיעה, רצח, ביזה, הטרדות, שוד. זה מערב פרוע"

1,100 מקרי ירי אירעו במגזר הערבי בשנה שעברה, אבל השר לביטחון הפנים בטוח כי זה רק קצה הקרחון. "מבחינת הנתונים - תכפילו את המספר שדווח", אמר הבוקר (יום ב') השר יצחק אהרונוביץ' בוועדת החקירה הפרלמנטרית בכנסת בנוגע לקליטת עובדים ערבים בשירות הציבורי, שהתכנסה לדיון בנושא "טרור אזרחי בחברה הערבית". ראש הממשלה בנימין נתניהו כינה זאת "מערב פרוע" והוסיף: "לא ידעתי עד כמה הסבל במגזר נורא". 

 

מאוחר יותר הוא ניחם אשה שבעלה ושני ילדיה נרצחו באום אל פחם. האלמנה, סיהאם אגברייה, סיפרה על חוסר האונים מאז הרצח, ואמרה כי האיש שהתנקש בחיי בעלה ושני ילדיה עדיין מסתובב חופשי. "אף פעם לא סגרתי את הדלת של הבית, הרגשתי ביטחון עד שקרה המקרה. מאז אין ביטחון, לא לי ולא לילדיי", אמרה אגברייה ופרצה בבכי.

 
נתניהו הגיב: "הלב של כולנו נקרע מהסיפור של סיהאם. זה רק מחזק אותי בתחושה שאנחנו יכולים וחייבים לעשות משהו". לפני שנתניהו יצא מהדיון, הוא שוב פנה לאגברייה, שוחח עמה, ניחם אותה פעם נוספת ורכן לעברה.
 
ראש הממשלה מנחם, לפני צאתו מהדיון (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ראש הממשלה מנחם, לפני צאתו מהדיון(צילום: גיל יוחנן)
 

"זה מערב פרוע, צפון פרוע, דרום פרוע"

בכנס, שיזם ח"כ אחמד טיבי (רע"ם-תע"ל) משתתפים פרט לשר אהרונוביץ' גם נתניהו, שר האוצר יובל שטייניץ, יו"ר הכנסת ראובן ריבלין ומפכ"ל המשטרה יוחנן דנינו. המפכ"ל מסר כי במשטרה שינו את הגדרת הרציחות בתוך המשפחה - ואלו כבר לא מכונות "רצח על כבוד המשפחה", אלא "רצח במשפחה".

 

ראש הממשלה אמר כי הנתונים מראים כי הפשיעה הכללית ירדה. "הנתונים אינם משקרים, אבל במגזר הערבי יש עלייה. המגזר מתחיל לחיות חיים בלתי נסבלים מבחינת פשיעה, רצח, רצח נשים, ביזה, הטרדות, שוד. למעלה מ-40 אחוז חוששים שיפגעו בהם. זה מערב פרוע, צפון פרוע, דרום פרוע. אנחנו מחויבים לפעול".

 

נתניהו נזכר "בימי הזוהר של משפחות הפשע בערים מסוימות, גם במגזר היהודי. עבודה מצוינת של המשטרה שינתה את זה בצורה מאוד מרשימה. יש לנו עדיין משפחות פשע, אבל אין לי ספק שניתן לשכפל את ההצלחה בציבור היהודי גם לציבור הערבי".

 

הדיון בוועדה, היום. "החיים במגזר בלתי נסבלים" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
הדיון בוועדה, היום. "החיים במגזר בלתי נסבלים"(צילום: גיל יוחנן)

 

ח"כ טיבי, שפתח את הדיון, אמר כי "יש הסכמה כללית שאנחנו קוראים לכם לטפל בפשיעה, גם למנוע ואם חלילה מתרחש מקרה רצח - לפענח. אנחנו נדרוש לשמוע מה אתם עושים כדי לאסוף את הנשק שנמצא בקהל הערבי".

 

נשק במקום סנדוויץ'

השר אהרונוביץ' ציין כי אחת הבעיות במגזר היא במקרים שאינם מדווחים למשטרה. "בנתונים שקיימים אצלנו, התקיימו 141 אירועי רצח בכלל ו-62 מהם במגזר הערבי. אנחנו יודעים על הרבה מאוד אירועים שלא מדווחים. מיגור ושליטה על האלימות במגזר הערבי זה משהו ששמתי לי למטרה. כשאני אומר שאלפי כלי נשק שנתפשים זה מעיד על הכמות העצומה של כלי הנשק שנמצאים בשטח".

 

השר לביטחון פנים אמר כי "יש בעיה גם בנושא תאונות הדרכים במגזר. אי נהיגה נכונה גורמת לכך שכ-45 אחוז מההרוגים הם מהמגזר הערבי. לכן אני אומר - יש ארגוני פשיעה, תאונות דרכים, יש פה בעיה שצריך להתמודד איתה. הבעיה היא לא רק לפתחה של משטרת ישראל. היא בעיה בינמשרדית, גם של חינוך, תרבות, תשתיות. צריך פעולה רב משרדית כי בני נוער שאין להם מה לעשות הולכים לפשע, לסמים או לכל מקום אחר".

 

יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, אמר בדיון: "היקפה של האלימות הטא מצוקה קשה וחמורה, שמונחת לפתחה של החברה כולה. בעוד היקף האלימות ומקרי הרצח במגזר היהודי יורד, במגזר הערבי היקף הפשיעה רק עולה. רוב הנשים שמאבדות את חייהם, ילדים שמאבדים את אמם - רובם לדאבוננו מהמגזר הערבי. ילדים מגיעים לבית הספר ובמקום סנדוויץ' בתיק יש להם נשק".

 

המפכ"ל דנינו פירט את הקשיים של המשטרה בהתמודדות עם הפשע במגזר הערבי: "שמעתי שניים שדיברו ביניהם על העניין של איסוף הנשק. אחד אמר לשני - 'נעשה כל אחד ערימה ונקרא למשטרה'. השני ענה - 'כן, אבל בוא נסכם כמה אנחנו משאירים לעצמנו'. אנחנו בבעיה גדולה מאוד, וזו לא בהכרח בעיה של אכיפה. אם לא יהיה שיטור מבוסס קהילה, אם הקהילה לא תירתם, זה לא יספיק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו מנחם את סיהאם: "הלב נקרע"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים