חשבון החשמל תופח: כך תצמצמו הפגיעה בארנק
נדהמתם לנוכח סכומים שערורייתיים בחשבון החשמל? קבלו גלולת הרגעה: מחירי החשמל לפני 4 שנים היו גבוהים יותר, ובחודש הבא החשבון יהיו נמוכים יותר, הודות לאביב המתקרב. בינתיים, קבלו טיפים שיעזרו לכם לשלם פחות על חשמל
המדינה נקלעה למשבר דלקים, ואנחנו משלמים: חשבונות החשמל האחרונים, שנתקבלו בבתי צרכנים בשבוע האחרון, נסקו לגבהים חדשים. המספרים הגבוהים הם תוצאת עלייה של 15% במחירי החשמל ועלייה תלולה בצריכה בגלל מזג האוויר הקר בדצמבר-פברואר.
מחיר החשמל - כותרות אחרונות ב-ynet:
- החשמל התייקר - על מה נוותר? פתרון הח"כים: הכנסת תפקח על מחיר החשמל
- שטייניץ: ההתייקרויות - מחיר הסנקציות על איראן קורסים תחת הנטל: "חימום זה לא מותרות"
- צרכנים נדהמו: חשבונות החשמל שלנו הוכפלו
בחברת החשמל בטוחים שהחשבון הבא יהיה נמוך בהרבה, תודות לאביב המתקרב, וברשות החשמל מדגישים כי מחירי החשמל גבוהים היום בדיוק כמו לפני ארבע שנים. אך חשבון החשמל לא משקר, ורבים טוענים שהוא גבוה מאי פעם.
מה הפיתרון? חיסכון. במקום להשתמש בגז הטבעי שהמדינה לכאורה בורכה בו, מבקשים מאיתנו הצרכנים לחסוך בחשמל. זה מרגיז, אך כיוון שכרגע לא נראה שיש פיתרון אחר באופק, הנה כמה דרכים לצמצם נזקים בחשבון החשמל הבא.
ינואר 2009 | ינואר 2010 | ינואר 2011 | ינואר 2012 | |
מחיר קוט"ש | 54.49 | 53.02 | 47.93 | 54.44 |
שינוי | 2.7% | 9.6% | 13.5% |
חוסכים בשימוש במכשירי החשמל
הפעלה נכונה של מכשירי החשמל, מאפשרת להפחית את החשבון החודשי . אספנו מספר טיפים נבחרים בסיוע חברת החשמל, שכל אחד יכול ליישם במידי:
חימום מים - פעמים רבות, משך הזמן שבו נוהגים להשאיר את המפסק במצב "מחובר", ארוך מהנדרש לחימום כמות המים הנצרכת בפועל. כתוצאה - ושארית המים החמים בדוד מתקררת ונוצר בזבוז אנרגיה (וכסף).
כדי לחסוך, יש להקפיד שכמות המים הנצרכת תכתיב את משך זמן ההפעלה. לפיכך מומלץ להעריך את כמות המים שנצרכת על ידי בני הבית ולבצע ניסיונות כדי לבדוק מהו משך זמן ההפעלה המתאים ביותר בעונות השנה השונות.
כדי למנוע איבוד חום מיותר, דאגו לבידוד תרמי של הצינורות המובילים את המים. כדי לשמור על יעילות קולטי השמש - דאגו לנקות אותם מאבק לפחות פעם בשנה. כאשר המערכת הסולארית משותפת לכל דיירי הבניין - יש לסגור מגופים של צנרת המים בעת הפעלת גוף החימום, כדי למנוע "בריחת" מים חמים לדוודים של השכנים.
מיזוג אוויר - בעת הפעלת המזגן יש לסגור חלונות ודלתות פתוחים. בנוסף, יש להקפיד כי זרימת האוויר מהמזגן תהיה חופשית, ללא הפרעות של חפצים כמו וילונות, מדפים או ארונות, שעלולים לחסום את זרימת האוויר.
הימנעו מכיוון התרמוסטט למצב המקסימום - שינוי הכיוונון במעלת צלסיוס אחת, גורם לשינוי של כ-5% בצריכת החשמל של מזגן. הטמפרטורה הרצויה בבית היא 26-25 מעלות צלסיוס בקיץ ו-20-18 מעלות צלסיוס בחורף.
הימנעו ממיזוג חדרים שלא שוהים בהם זמן ממושך, וכשאתם עוזבים את החדר לפרק זמן ארוך, הפסיקו את פעולת המזגן. הקפידו על הוראות התחזוקה כדי לשמור על יעילות המכשיר.
תאורה - העדיפו נורות חסכוניות והשתמשו במידת האפשר, באביזרים כמו מפסקים, קוצבי זמן ועמעמים. בנוסף, העדיפו אור טבעי, הקפידו על שימוש בגופי תאורה מתאימים, ושמרו על ניקיון הנורות, גופי התאורה והסביבה.
שימוש בגוונים בהירים (מחזירי אור) לקירות, לתקרה, לרצפה, ולרהיטים, גם מאפשר להפחית בצריכה. וטיפ חשוב נוסף - מאחר שהאנרגיה המושקעת בתאורה הופכת בסופו של דבר לחום, הפחתת צריכת החשמל לתאורת פנים גורמת גם להקטנה נוספת של צריכת החשמל למיזוג האוויר.
מכונות כביסה - הפעילו את המכונה רק בקיבולת מלאה (קיבולת של מכונה ממוצעת - 4.5-5 ק"ג), אך בלי לדחוס יותר מדי. מכיוון שיותר חסכוני להפעיל מכונה בקיבולת מלאה - השתדלו להימנע מתוכניות כביסה המיועדות לחצי הכמות או לכמות הנשקלת אוטומטית.
בנוסף, הפעילו תכנית כביסה עם שטיפה מוקדמת רק לכביסה מלוכלכת במיוחד - הפעלה ללא תכנית שטיפה מוקדמת חוסכת כ-20% בצריכת החשמל. וטיפ אחרון - כשמכבסים ב-60 מעלות במקום ב-90 מעלות, חוסכים כ-25% בצריכת החשמל.
בישול, אפייה וצלייה - צריכת החשמל של תנורי אפייה מושפעת בין השאר, ממספר הפעמים שבהן נפתחת הדלת לבדיקת התבשיל, רמת החימום המקדים לפני הכנסת המאכלים ועוד. כדי לחסוך בצריכה, כדאי לבחור תנור בעל תוכנית "טורבו", המאפשרת בישול, אפייה או צלייה של מספר מאכלים בו-זמנית, ללא צורך בפתיחת דלת התנור בעת הצלייה.
בנוסף, הימנעו מחימום מוקדם של התנור כל עוד הדבר אינו נדרש במתכון, אל תפתחו את הדלת שלו במהלך העבודה, והפסיקו את פעולתו כעשר דקות לפני סיום התהליך כדי לנצל את החום שנותר בו להשלמת הבישול. במידת האפשר, השתמשו במיקרוגל או בטוסטר אובן שצורכים פחות חשמל.
כיריים חשמליות - עלות החשמל בשימוש בכיריים חשמליות, תלויה בכלי הבישול, בסוג ובכמות התבשיל: בישול בסיר מכוסה צורך כשליש מהאנרגיה לבישול לעומת סיר ללא מכסה. ובישול בסיר מכוסה חלקית צורך כ-2/3 מהאנרגיה לבישול בסיר ללא מכסה.
כדי לחסוך בצריכה, יש לבחור בכלי בישול עם תחתית ישרה ומכסה תואם, בעל קוטר מתאים לגודל המשפת שעליו מונח הכלי. בזמן הבישול, השתמשו במעט מים. לאחר שהתבשיל הגיע לנקודת רתיחה - הורידו את הטמפרטורה לעוצמה הרצויה.
לאחר מכן יש לכסות את הכלי במכסה מותאם למידותיו ולהימנע עד כמה שאפשר מהרמת המכסה תוך כדי, כדי שהחום הנאגר לא יצא ולא יביא להארכת זמן הבישול. כבו את הכיריים מעט לפני תום הבישול והשתמשו בחום הנותר.
מכיוון שלכיריים חשמליות יש הספק חשמלי גבוה, מומלץ להמשתמש במכשיר המיקרוגל עבור פעולות כמו הפשרה, חימום ארוחות, בישול כמויות מזון קטנות וכדומה.
בחירה נכונה של מכשירים - כדי להפחית את עלויות השימוש השוטפות במכשירים, חשוב גם לבחור מראש בכאלה שצורכים פחות אנרגיה. על מנת לחשב את עלות השימוש במכשיר כלשהו, חייבים לדעת מה צריכת החשמל הצפויה בעת השימוש ואת המחיר העדכני של יחידת הצריכה (קוט"ש). החישוב נעשה על-ידי הכפלת הצריכה הצפויה במחיר של יחידת הצריכה: עלות השימוש (בשקלים) = צריכה (קוט"ש) X מחיר יחידת הצריכה (שקל/קוט"ש).
להחליף מונה: תעריף שונה לשעות העומס
במקביל, יזמה רשות החשמל מספר הסדרים שאמורים להפעיל את הצרכנים לחיסכון. מליאת הרשות אישרה לאחרונה תוכנית שמרחיבה גם לצרכנים פרטיים את הסדר התעריף המשתנה השעתי - תעריף חשמל גבוה לשעות עומס (17:00-11:00 בקיץ, 22:00-17:00 בחורף), ונמוך לשעות שפל.
התוכנית, ששמה "תעו"ז פשוט לצרכנים ביתיים", עשוייה להקטין את חשבון החשמל ב-10% לצרכן הממוצע והונהגה החל מ-19 בפברואר. התוכנית היא וולנטרית, כך שתוכלו להצטרף אליה לפי בחירתכם.
ההסדר שעליו היא מבוססת, מאפשר להסיט את צריכת החשמל משעות העומס, לשעות זולות יותר, כמו שעות הלילה וכך להביא לחיסכון של מאות שקלים בשנה.
בעונות הקיץ (יולי אוגוסט) והחורף (דצמבר-פברואר) יונהגו שתי רמות מחירים שונים (פסגה ושפל) לשני מקבצי שעות ביממה. בתקופת המעבר (שמשום מה נקבע שאורכה 7 חודשים בשנה) נקבע תעריף אחיד - נמוך מהתעריף האחיד הביתי הנהוג היום. באתר האינטרנט של חברת החשמל אף יופיע סימולאטור, שיאפשר לצרכנים לבצע הדמיות של התועלת בכניסתם להסדר והתאמתם אליו.
עד כה חישוב התעריף בשעות "היקרות והזולות" היה אחיד ולא איפשר לצרכן הפרטי ליהנות מחיסכון בשימוש במכשירי חשמל בשעות זולות. התעריף המשתנה הונהג עד כה רק עבור צרכני החשמל הגדולים במשק, על פי שלוש רמות ביניים.
חיסרון: נשמע מבטיח? בצד ההוזלה המובטחת טמונה בהסדר גם התייקרות קלה: תתבקשו להחליף את המונה הביתי במונה תעו"ז כך שהתשלום החודשי הקבוע על המונה יעלה מ-7 שקלים בחודש, ל-21.62 שקל למונה חד פאזי ו-23.02 שקל למונה תלת פאזי.
הסדר מתגבש: תגמול על חיסכון בחשמל
רשות החשמל שוקלת לקבוע הסדר נוסף, שלכאורה אמור לחסוך לצרכנים 300 שקל בשנה. מדובר במהלך "ניהול צריכה עצמית בשעות עומס", שאמור לגרום להפחתת ביקושים בשעות השיא.
מהות ההסדר: אם תחסכו בשעות השיא - תקבלו תגמול. צרכנים שיצטרפו יקבלו 3.15 שקלים על כל קוט"ש חשמל שלא צרכו בשעות השיא. מטרתו: להפחית 30% מהצריכה בשעות השיא.
4 שעות לפני מחסור צפוי בחשמל, המצטרפים יקבלו הודעה מחברת החשמל במייל או בהודעת SMS ויידרשו להימנע מהפעלת מכשירים זוללי חשמל (מדיח, מכונת כביסה, מייבש כביסה) או להפעיל לסירוגין את המזגן, למשך 4 שעות לאירוע. לכל היותר, יתבקשו להימנע מהפעלת מכשירים כאלה במשך 100 שעות בשנה.
נקודת התורפה: להסדר יכולים להצטרף צרכנים שצורכים מעל 40 אלף קוט"ש, בעלי מונה רציף, בעוד שצרכנים פרטיים צורכים בממוצע 20 קוט"ש. צרכנים ביתיים ואחרים יוכלו להצטרף להסדר באמצעות יזמים פרטיים שמאגדים צרכנים לקבוצות צריכה. מכאן שגם צרכנים ביתיים שיירשמו להסדר כקבוצה, שהיקף הצריכה הכוללת שלה מגיע ל-40 אלף קוט"ש, יוכלו להצטרף להסדר.
מיוני: 20% הנחה על חשבון החשמל
הסדר נוסף בשם "חסכת-הרווחת", עוד לא עבר שימוע אך צפוי להיכנס לתוקף ביוני 2012. הססדר זה יאפשר לצרכני חשמל ביתיים להפחית את הביקושים לחשמל בקיץ תמורת הנחה של עד 20%. ההסדר מיועד לצרכנים ביתיים המשלמים היום תעריף אחיד.
כל צרכן, שיפחית מצריכת החשמל שלו בין 10% ל-20% בתקופת הקיץ (יוני-ספטמבר) ביחס לתקופת חשבון מקבילה אשתקד, יהיה זכאי לקבל הנחה בשיעור של 10% בתעריף החשמל. אם יפחית בין 20% ל-30% מחשבון החשמל שלו בתקופה המקבילה אשתקד, יהיה זכאי להפחתה מתעריף החשמל בגובה של 20%.
הסדר יובא לשימוע בתחילת מרס והרישום להסדר יעשה על ידי חברת החשמל באמצעות אתר אינטרנט ייעודי של החברה.