שתף קטע נבחר

כך תפריחו את הגינה - בלי פריחה מחשבון המים

במשרד החקלאות תרים ברחבי העולם אחר צמחים שמתאימים לאקלים שלנו וחוסכים במים. "משך הפריחה של הצמחים המקומיים מצטמצם כתגובה לשנות הבצורת", מסבירים שם. דוגמאות אפשר לראות ביום הפתוח שמתקיים היום. קבלו טעימה

הגשמים הרבים של החורף האחרון אמנם הייטיבו עם מקורות המים שלנו, אבל המצב עוד לא ממש מאפשר לפתוח את הברז בלי חשבון, וזה עוד לפני שהתחלנו לדבר על התעריפים הגבוהים. אז איך אפשר ליהנות מגינה צבעונית ופורחת - בלי להכפיל את חשבון המים?

 

לכתבות נוספות בכלכלה ירוקה:

 

סימה קגן חוקרת במחלקה לפרחים במכון וולקני במשרד החקלאות, נוסעת ברחבי העולם בחיפוש אחר צמחים שמתאימים לגינון חסכוני במים. "משך הפריחה של הצמחים המקומיים הולך ומצטמצם כתגובה לשנות הבצורת, ולכן אנחנו מחפשים צמחים באזורים מדבריים, שיכולים לתת מענה בארץ". 

 

בחיפושיה קגן שמה דגש על צמחים עמידים ליובש ולמחלות, בעלי פריחה ממושכת ומאפיינים נוספים שמתאימים לבתי הגידול של האקלים המקומי. בנוסף, נבחרים צמחים שמושכים דבורים, במטרה לתת מענה למחסור שלהן במזון ולהגדיל את ההאבקה. בסיועה של קגן אספנו מספר דוגמאות לצמחים חסכוניים כאלה, שמחירם בשוק נע באזור ה-15 שקלים לעציץ:

 

מלוליקה פנטגונה

צמח שמקורו באוסטרליה, שייך למשפחת ההדסים. מאופיין בעלים קטנים ושטוחים, צבועים ירוק כהה. הפריחה של הצמח באביב, החל מהשנה השניה לשתילת הצמח, ונמשכת כ-3 שבועות. 

 

מלוליקה פנטגונה (צילום: סימה קגן, מכון וולקני) (צילום: סימה קגן, מכון וולקני)
מלוליקה פנטגונה(צילום: סימה קגן, מכון וולקני)

 

הצמח עמיד ליובש ולקור. אינו נתקף במחלות ובמזיקים ומתאים לשתילה בכל חלקי הארץ בתנאי שמש מלאה במגוון קרקעות מנוקזות. אל תשתלו אותו במקום נטול ניקוז מכיוון שעודף מים יכול להזיק. ממומלץ לשתילה בתוך מסלעה או עם זנים דומים של מלוליקה. באביב יש לגזום את החלק העליון של הצמח כדי לעודד צמיחה נוספת. השקיה לאחר השנה הראשונה - פעם בחודש.

 

מלוליקה דלת עלים

צמח שמקורו ממזרח אוסטרליה, שייך למשפחת ההדסים. מצטיין בתנאי יובש, הצפה ומליחות. יכול להגיע עד לגיל 100 שנה. פורח באביב ובתחילת הקיץ, פריחתו לבנה צחורה. מגיע לגובה מטר. ניתן לשתול אותו בכל חלקי הארץ בשמש מלאה ומגוון קרקעות. לאחר שנה משתילתו, יש להשקות אותו אחת לחודש בחודשי הקיץ. צריך לגזום אותו באופן אקראי על מנת לעודד צמיחה.

 

מלוליקה דלת עלים (צילום: סימה קגן, מכון וולקני) (צילום: סימה קגן, מכון וולקני)
מלוליקה דלת עלים(צילום: סימה קגן, מכון וולקני)

 

פרמונטיה קליפורניה גלורי

צמח שמקורו במקסיקו ובקליפורניה. מגיע לכ-4 מטר באורך ובגובה. העלה ברוחב 3-4 ס"מ. השיח גדול, מסועף וצפוף, וגדל בקצב מהיר. בזמן פריחה, השיח כולו פורח בצבעים של צהוב. הפרחים דמויי גביע וקוטרם 6-9 ס"מ. הפריחה באביב ונמשכת חודשיים. הצמח זקוק לשמש מלאה ויש לשתול אותו בקרקע מנוקזת בלבד. הוא עמיד לקור עד למינוס 15 מעלות. מומלץ לשתול אותו בחלק העליון של הגן או לשתילה בתוך מיכל. מתאים לכל חלקי הארץ ואין צורך להשקות אותו כלל אחרי השנה הראשונה מהשתילה.

 

פרמונטיה קליפורניה גלורי  (צילום: סימה קגן, מכון וולקני) (צילום: סימה קגן, מכון וולקני)
פרמונטיה קליפורניה גלורי (צילום: סימה קגן, מכון וולקני)

 

דודנאה דנה

צמח שמקורו באוסטרליה. השיח ירוק עד ומגיע לגובה ולרוחב של 3 מטרים. העלים פשוטים, צבעם ירוק כהה, באורך של 10 ס"מ וברוחב של 2 ס"מ. עם ירידת הטמפרטורות מקבלים צבע אדמדם. הפרחים שלו קטנטנים ויש לו פירות דקורטיביים בצבע יין. שיא הפריחה - מחודש מארס עד סוף אפריל. הצמח זקוק לשמש מלאה בלבד, מתאים לכל סוגי הקרקע גם לאדמה טרשית, אך יש לדאוג לניקוז. עמיד לטמפרטורות קיצוניות של קור ומתאים לכל חלקי הארץ. לאחר התבססות של שנה, משקים אותו פעם אחת בחודש. בשנה הראשונה יש לקטום אותו ולשמור אותו בגובה מטר. מומלץ לשימוש בצמח לגדר חיה, כצמח מיסוך ובגנים ציבוריים בשל עמידותו.

 

דודנאה דנה (צילום: סימה קגן, מכון וולקני) (צילום: סימה קגן, מכון וולקני)
דודנאה דנה(צילום: סימה קגן, מכון וולקני)

 

טיפים להארכת חיי המדף של פרחים:

אם חשקה נפשכם רק בזר פרחים - דעו כי ניתן להאריך את חיי המדף שלהם. דובי וולפסון, מדריך שה"מ (שירות ההדרכה והמקצוע) במשרד החקלאות, מסביר שמרבית הפרחים יחזיקו מעמד בביתכם בין שבוע לשבועיים, אך מספק טיפים שיאפשרו לכם ליהנות מהם קצת יותר:

 

  • רכשו פרחים בנקודות מכירה מסודרות המאחסנות אותם בטמפ' של 20 מעלות, עם אוורור אך ללא רוח, ועם לחות של 60%.

 

  • לפני שאתם מכניסים את הפרחים לאגרטל רחצו, אותו היטב והסירו אבק ושאריות עלים שנותרו מזר הפרחים הקודם.

 

  •  חתכו את קצוות הפרחים - החיתוך מעניק להם חיות ומרחיק לכלוכים שדבקו בגבעול. את החיתוך מומלץ לבצע באלכסון כך שיישאר שטח פנים רחב ככל הניתן לספיגת מים, ובאמצעות כלי חד (סכין או מזמרה), על מנת לשמור על שלמות הרקמה.

 

  •  הסירו את העלים התחתונים מהפרחים, כך שלא יהיו במים. עלים במים גורמים לריקבון מהיר יותר.

 

  •  השתמשו במים נקיים, רצוי להשתמש במים מזוקקים, מי מזגן או מי גשמים אם ניתן.

 

  • הכניסו לאגרטל כפית אקונומיקה (עדיף ללא ריח) וכפית סוכר. אלו יסייעו פלאים בהארכת חיי המדף של הפרחים. האקונומיקה תמנע ריחות לא נעימים מהאגרטל והסוכר משמש כמזון זמין להמשך חייו של הפרח.

 

  • הניחו את האגרטל במקום מואר, ללא שמש ישירה וכשהוא מוגן מרוחות.

 

  • הימנעו מהעמדת הפרחים בקרבת מאווררים ומזגנים. מאוורר, בדומה לרוח, לא עושה טוב לפרחים ומזגן מייבש אותם ופרחים מעדיפים סביבה לחה.

 

  • המשיכו לטפל בפרחים גם לאחר רכישתם: החליפו מים באגרטל, חדשו את החתך האלכסוני אחת ל- 3 ימים, הסירו עלים ופרחים שקמלו.

 

  • מומלץ להזין את הפרחים במזון המיועד לפרחים קטופים. במקרה זה, אין צורך לחדש את החתך מדי 3 ימים.

 

את הטיפים הללו ורבים אחרים, תוכלו לראות ביום הפתוח שמקיים היום (ד') משרד החקלאות, בדגש על פרחים וגינון חוסך מים. היום הפתוח מתקיים בקריה החקלאית בראשון לציון, עד לשעה 19:00. הכניסה חופשית וללא תשלום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סימה קגן, מכון וולקני
דודנאה דנה
צילום: סימה קגן, מכון וולקני
מומלצים