שתף קטע נבחר

הטייקונים של המנהרות: מאות מיליונרים בעזה

לא כל העזתים עניים מרודים: כ-600 אילי הון שעשו את הונם מהברחות במנהרות על גב אלפי פועלים שסיכנו את חייהם, אחראים לזינוק במחירי הנדל"ן ולהקמת מתחמי קניות מפוארים ושוממים. המחאה החברתית נגד ריכוז ההון בידי מעטים כבר בדרך. עזה של מעלה, קווים לדמותה

רצועת עזה עולה אצלנו לכותרות בין סבב אלימות אחד למשנהו כמו זה שהחל ביום שישי שעבר. בין לבין ממשיכים מרבית תושבי הרצועה להתמודד עם הבעיות באספקת החשמל, היעדר הזדמנויות תעסוקה והשחיתות של ממשלת החמאס שהחליפה את זו של אנשי הפתח.

 

 

אבל מסתבר כי לא כל העזתים חווים את המצוקה היומיומית. ממחקר שפורסם באחרונה, עולה כי במשך חמש שנות המצור האחרונות על רצועת עזה צמחה שכבה חדשה של מיליונרים. שכבה זו מונה כ-600 איש שעשו את הונם מההברחות במנהרות רפיח ולכן מכונים בפי כל "המיליונרים של המנהרות". מיליונרים אלה צמחו על גבם של אותם אלפי פועלים פשוטים שאחראים בפועל על העבודה הקשה והמסוכנת של ההברחות שלא לדבר על אותם עשרות שנהרגו במהלך ההתמוטטות של מנהרות רבות.

 

פרויקטים ללא תועלת

תופעת "המיליונרים של המנהרות" באה לידי ביטוי בין השאר בפתיחת פרויקטים מפוארים של תיירות, למרות שבעזה אין כמעט תיירות נכנסת, והתיירות הפנימית אינה מיועדת לפרויקטים אלה. כמו כן, היא באה לידי ביטוי בפתיחת קניונים מפוארים שמעטים יכולים לרכוש בהם משהו, בעלייה מטאורית של מחירי הנדל"ן ברצועה ובספקולציות בשוק המטבע המקומי. על כל אלה אחראים אילי ההון החדשים.

 

"המיליון הראשון היה הכי קל להשגה". מנהרות רפיח (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"המיליון הראשון היה הכי קל להשגה". מנהרות רפיח(צילום: רויטרס)

 

המיליונרים החדשים, שחלק מהם קשור קשר הדוק לצמרת החמאס, מעוררים זעם גדול בקרב האוכלוסייה הרחבה ברצועה. הטענה העיקרית נגדם היא שאותם אילי הון צעירים, שבפועל עוסקים רק בהלבנת כספים, אינם משקיעים את כספם לטובת יצירת מקורות תעסוקה חדשים, אלא ממקדים את עיקר מאמציהם ביצירת מונופול על מגזרים נוספים במשק העזתי וכן בניפוח מחירי הקרקעות, והכל כדי למקסם את רווחיהם.

 

התרומה של המיליונרים למשק העזתי אינה קיימת, טוענים ברצועה. לא בכדי האבטלה בעזה נעה סביב 40% ושיעורי העוני גבוהים. הכספים הגדולים של המיליונרים הללו אינם מופקדים במערכת הבנקאית בעזה, אלא מופנים כאמור לערוצים שהשפעתם הכלכלית על שאר תושבי הרצועה שולית למדי.

 

מעגלה עם סוס - לרכבי פאר

עבור חלק מהמיליונרים החדשים של עזה מדובר ממש בסיפור סינדרלה, החל מנהג כרכרה שהפך היום לבעל סוכנות למכוניות פאר, ועד לבנאי הפשוט שהפך לאיל נדל"ן. אחת הדוגמאות שהובאה באחרונה בתקשורת הערבית היא סיפורו של "אבו איבראהים" בן ה-27 שבעבר עבד כפועל בחקלאות בשדה המשפחתי. לאחר שביתו על גבול רפיח נהרס, החליט אבו איבראהים לחפור מנהרה להברחות במקום הבית. היום הוא כבר מנהל סוכנות רכב בעזה.

 

אבו איבראהים טוען כי בעבר הכסף הגדול ביותר שראה היה 800 שקל, לאחר עבודה בשדה האפונה המשפחתי. לטענתו, באותה תקופה, לפני 2007, הוא חלם להחזיק יום אחד בידו סכום של 1,000 דולר, אולם לפני כשנתיים, כך הוא מספר, כבר היה ברשותו סכום של מיליון דולר במזומן. "המיליון הראשון היה הכי קל להשגה, ולא כמו שאומרים שהוא הכי קשה", מספר אבו איבראהים.

 

הוא טוען כי בתחילת המצור, לפני חמש שנים, מחיר כל סחורה מוברחת בשק של 30 קילוגרם היה 800 דולר. כשעשרות שקים כאלה עברו בכל יום במנהרה שלו, שפעלה 24 שעות ביממה, הוא גלגל לכיסו עד סכום של 30 אלף דולר ביום. לפועלים הוא שילם 100 דולר ביום - סכום אדיר במונחי הרצועה. את המיליון השני ואלה שאחריו עשה אבו איבראהים כבר בסחר הקרקעות.

 

אבו איבראהים לא לבד. כמוהו יש עוד עזתים בשנות ה-20 המאוחרות ותחילת ה-30 לחייהם, שאחרי שעשו כסף במנהרות העבירו את ניהולן לקרובי משפחתם בעוד הם פנו לתחום ההשקעות ובעיקר בנדל"ן. הספסרות במחירי הקרקעות, בה מעורבים בכירי חמאס, הביאה לכך שדונם אדמה ברצועה עולה כיום 5 מיליון דולר – מחיר מופרז לכל הדעות.

 

הלהיט במנהרות: כדורים להגברת החשק המיני

ממשלת החמאס שותפה מלאה להצלחתם של המתעשרים החדשים. הממשלה נמנעת מלאכוף חוקים כלכליים ברורים, ותחת סיסמאות כמו "המאבק במצור הישראלי", היא איפשרה לענף המנהרות לשגשג. בפועל עשתה ממשלת חמאס מיליוני דולרים ממסים על מוצרים כמו דלק וסיגריות שהוברחו מסיני לתוך הרצועה.

 

בחמאס מעולם לא פיקחו על המוצרים המוברחים במנהרות כל עוד הפיקו מכך רווחים. ברצועה מספרים, שהלהיט במנהרות שהניב את הרווחים הגדולים ביותר לבעלי המנהרות היה סוגים שונים של כדורים להגברת החשק המיני, וחומרים מסממים אחרים.

 

מומחה הכלכלה מאוניברסטית אזהר ד"ר מועין רג'ב מסכם: "הנזק של תופעת העשירים החדשים מתבטאת בריכוז ההון בידי קבוצה קטנה, שאינה פועלת להשקעות בטווח הארוך שיועילו לכלל החברה".

 

דורון פסקי הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.inforpd.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פעילי ג'יהאד בעזה
צילום: AFP
מומלצים