שתף קטע נבחר

צילום: AP

דיווח: לישראל יש בסיסים אוויריים באזרבייג'ן

גורמים דיפלומטיים ואנשי מודיעין אמריקנים מעריכים כי ישראל קיבלה רשות לעשות שימוש בארבעה בסיסי חיל אוויר נטושים של אזרבייג'ן לצורך תקיפה אפשרית באיראן. שימוש בבסיסים אלו יפחית את התלות של ישראל במטוסי תדלוק

"ישראל רכשה בסיס אווירי, והבסיס הזה נקרא אזרבייג'ן", כך אמר בכיר בממשל האמריקני לעיתון "פוריין פוליסי". עוד שלושה דיפלומטים ואנשי מודיעין בארצות הברית מאמינים שישראל הידקה את קשריה עם באקו כדי להיערך לתקיפת מתקני הגרעין באיראן. לטענתם, ישראל קיבלה רשות להשתמש בארבעה בסיסי חיל אוויר נטושים של אזרבייג'ן מהעידן הסובייטי הסמוכים לגבול איראן.

 

בכיר מודיעין אמריקני לשעבר, ששירת לאורך שנים במזרח התיכון, התייחס לקשר בין ישראל לבין אזרבייג'ן, ואמר לעיתון: "אני לא מאמין שיש איזשהו הסכם חתום בין המדינות בנושא הזה, אבל אין לי ספק: אם מטוסים ישראליים ירצו לנחות בבסיסים אזריים אחרי התקיפה, יאפשרו להם לעשות כן. לישראל יש קשר הדוק עם אזרבייג'ן כבר שני עשורים". בין היתר מציינים בעיתון את בסיס סיטאלקיי כמיקום אפשרי שיוכל לקלוט מטוסים מישראל. הבסיס מרוחק כ-500 קילומטרים מגבול איראן ו-65 קילומטרים מבאקו. לשם השוואה, המרחק מישראל לאיראן הוא כ-1,500 קילומטרים.  

 

בסיס סיטאלקיי באזרבייג'ן. עשוי לשמש את ישראל   (צילום: Google Earth, GeoEye) (צילום: Google Earth, GeoEye)
בסיס סיטאלקיי באזרבייג'ן. עשוי לשמש את ישראל (צילום: Google Earth, GeoEye)
,

 

המרחק בין בסיס סיטאלקיי לאיראן  (צילום: Google) (צילום: Google)
המרחק בין בסיס סיטאלקיי לאיראן (צילום: Google)

 

 

על פי הדו"ח האמריקני, זוהי מפת אתרי הגרעין באיראן:

מפת הכורים הגרעיניים באיראן. גבול אזרבייג'ן מצפון-מערב ()
מפת הכורים הגרעיניים באיראן. גבול אזרבייג'ן מצפון-מערב

 

מפת טווח הטילים של איראן ()
מפת טווח הטילים של איראן

 

גורם אמריקני אמר כי "ארצות הברית עוקבת מקרוב אחר הנעשה באיראן, אולם כעת אנחנו עוקבים אחר מה שישראל עושה באזרבייג'ן, ואיננו מאושרים מזה". בחודש פברואר, מזכיר העיתון, נחתמה עסקת נשק גדולה בין המדינות בהיקף של 1.6 מיליארד דולר, במסגרתה התחייבה ישראל לספק לאזרבייג'ן מטוסים ללא טייס. בה בעת, קשריה של באקו עם טהרן התערערו.

 

תקיפה אפשרית באיראן - כתבות נוספות ב-ynet:

 

שימוש בבסיסי חיל האוויר באזרבייג'ן יפחית את התלות הישראלית במטוסי תדלוק לצורך תקיפה אפשרית. עם זאת, איש CIA לשעבר העריך שישראל לא תשמש בבסיסים באזרבייג'ן לצורך התקיפה הראשונה, אך תשתמש באותם בסיסים לצורך נחיתת המטוסים והכנתם לתקיפה נוספת. כמו כן, טוען גורם אמריקני, בבסיסים ימתינו גם מסוקים ישראליים למקרה שיידרשו למשימות חילוץ או חיפוש.

 

גורם דיפלומטי, ששירת באזור, אמר: "אינני חושב שלמישהו יש ספק שאם מטוסים ישראליים ירצו לנחות באזרבייג'ן לאחר תקיפה, הם יורשו לעשות כן".  

 

קולנל (מיל') סאם גארדינר, שב-2010 ערך מחקר על אפשרות התקיפה הישראלית באיראן, הדגיש כי הבעייתיות במבצע מסוג זה נוגעת לא רק למטוסים המפציצים, אלא בעיקר למטוסי ה-F15 שילוו אותם וישהו מעל המטרות כדי להתמודד מול המטוסים האיראנים שיישלחו ליירט את התקיפה. "המטוסים הללו ישרפו דלק רב מעל המטרות, ויהיה עליהם לנחות בקרבת מקום", הוסיף.

 

אף 16 של חיל האוויר. הפחתת התלות במטוסי תדלוק (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
אף 16 של חיל האוויר. הפחתת התלות במטוסי תדלוק(צילום: gettyimages)

 

נשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד, אמר באחרונה כי הוא בטוח שאזרבייג'ן השכנה לארצו לא תאפשר לכוחות שיתקפו את הרפובליקה האיסאלמית לעשות זאת משטחה. "אנחנו בטוחים שלא תעלה שום בעיה נגד איראן מחברתנו ואחותנו, אזרבייג'ן". הוא אמר את הדברים בפגישה עם שר ההגנה האזרי, גנרל ספאר אבייב, שביקר באיראן. אבייב אמר כי ארצו לא תפעל נגד "איראן הגדולה" או תאפשר כי פעולה צבאית נגד האיראנים תתבצע משטחה.

 

כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:

 

ישראל וארה"ב עדיין מחפשות אחר מיקום סדנאות הגרעין

אמש פורסם כי הקונגרס האמריקני נערך בדאגה לדיונים שצפויים להתגבר בתקופה הקרובה לגבי פעולה צבאית ישראלית נגד מתקני הגרעין האיראניים.

דו"ח בן 48 עמודים שחיבר שירות המחקר של הקונגרס מנתח את המשתנים ואת נקודות המפתח בנושא. מהמסמך עולה כי קיים קושי שעד כה לא זכה להתייחסות רבה בישראל ובעולם - פיזור הסדנאות לייצור הסרכזות (צנטריפוגות) להעשרת אורניום ברחבי איראן מוסיף לקשיים הניצבים בפני פעולה צבאית נגד מתקני הגרעין.

 

הדו"ח, שנחשף באתר של סוכנות "בלומברג", מנתח את הסוגיה הישראלית-האיראנית בכמה נושאים ומראה את הקשרים ביניהן.

 

החוקרים מביאים דברים שאמרו בכירים בממשל בהווה ובעבר, הכוללים הערכות לגבי האפשרות לעצור את האטום האיראני, או לפחות לעכבו באופן משמעותי. לפי הדו"ח, ישראל וארצות הברית לא בטוחות היכן ממוקמות כל הסדנאות לייצור הצנטריפוגות. יכולתה של ישראל לעצור או לעכב את תוכנית הגרעין האיראנית מרכזית בדיונים אם עליה לצאת לפעולה צבאית לבדה.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אף 16 של חיל האוויר. "ארה"ב עוקבת אחרי ישראל באזרבייג'ן אבל לא מאושרת מזה"
צילום: gettyimages
מומלצים