שתף קטע נבחר

המוסיקה של החיים

לכולנו יש את השיר שמזכיר לנו את הדייט הראשון או את הנשיקה הראשונה, וגם אחד שמזכיר דברים פחות טובים. בת שבע דור מסבירה על חשיבותה של המוסיקה בחיינו

מה נותן למוסיקה את כוחה? מה נותן לה את הכוח להשפיע עלינו, לנייד אותנו לרגשות, זמן ולמקומות אחרים? להרים את רוחנו השבורה? להביא אותנו להזיל דמעות? להרחיב ליבנו באושר? להיות אמיצים, רומנטים ומפתיעים? מדוע לשיר ולמוסיקה יש את היכולת להגיע אל מעמקי הלב שלנו, להעלות את הזיכרונות הרחוקים, לעורר את השאיפות העמוקות ביותר שלנו ובאופן טבעי לגרום לנו לרקוד לפי הקצב שלהם?

 

המשל מספר שכשהקב"ה ברא את העולם הוא התייעץ עם המלאכים: "האם כדאי להעניק למין האנושי את מתנת המוסיקה?" המלאכים השיבו: "לא, המין האנושי לא יעריך את הכוח הנשגב של המנגינה. ישתמשו בו לרעה וימסחרו אותו. הם לא יודעים להעריך את הטבע המלאכי, את התדר האלוהי של השיר..."תן לנו את מתנת המוסיקה", המלאכים ביקשו, "ואנו נשיר בשמחה את שיריך. אנחנו יודעים איך להשתמש בכוח של המנגינה ולהגיע לגבהים רוחניים".

 

אך אלוהים השיב: "לא. החלטתי לתת את שפתי הייחודית, שפת המוסיקה והשירה, כמתנתי לבני אדם, כדי שיגלו את ההתעלות... כי אני רוצה שיהיה להם משהו לזכור אותי ולהתחבר אלי...כשהחיים יהיו קשים והאדם עלול להרגיש מדוכא וחסר תקווה, אני רוצה שיהיה לו שיר להזכיר לו כי גם אם הוא תקוע במצוקה קשה של קיום חומרי, גם כשהוא חווה בדידות קיומית וייאוש, הוא יכול לפרוץ בשיר, אשר ירים את מצב הרוח שלו...ולעומת זאת, כשהחיים יהיו נוחים מדי, השירה תזכיר לאנשים שהחיים הם הרבה יותר מאשר סיפוק חומרי מיידי. אכן כן", סיכם האלוהים, "אתן לאדם את הלשון הייחודית שלי - את שפת המוסיקה והשיר, כדי לגלות התעלות".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

כשאנו מקשיבים למוסיקה אנו נפתחים לאהבה, משתחררים, פותחים את עצמנו למגע וחיבור לאלוהי, מתחברים עם הנפש והגוף, משתחררים ממגבלות, מדיכוי, חווים העצמה, תשוקה, אהבה, אירוטיקה, ממריאים למחוזות נכספים, חווים אושר, עידוד, אמון בעצמנו ובחיים, מתפייסים, מאותגרים,"רואים" את עצמנו בזרועות אהובינו.

 

מוסיקה במהותה היא דמיון מודרך באמצעות השראה קולית, רטט הפועל על הגוף והרגשות, מדיטציה, חופש, התעלות, התחברות אל ויברציות שהנפש משתוקקת אליהן, ריפוי, התגברות מתוך משבר ואל העצמה, מתן חירות לנפש להתרומם אל מחוז חפצה.

 

"רק מילים הן כל מה שיש לי, לקחת את ליבך" - שרים הבי-ג'יז - "It's only words, and words are all I have, to take your heart away".

 מילים וצלילים יוצרים את חיינו ובאמצעות מילים אנחנו יכולים לגרום לאנשים לצחוק או לבכות, להיענות בחיוב או בשלילה, למשוך אנשים להתקרב אלינו, או להרחיקם מאיתנו. לצלילים ולמילים יש כוח ליצור ולשבור אהבה, לברוא או להרוס, להבריא או להביא חולי.

 

אחרי הקול

קול הוא רטט שניתן לתרגם על ידי המבנה העדין של האוזן הפנימית שלנו, הוא חלק של ספקטרום תנודות האנרגיה שמשפיע על המימד הנפשי, הפיזי והרוחני שלנו.

 

הכול ביקום שלנו הוא אנרגיה והכול נמצא בתנועה מתמדת ורוטטת. לכל דבר יש תדר ייחודי משלו - אור, חום, צבע וחשמל הם תבניות וצורות של תדרים שונים בתנועה. לכל חלק בממלכות השונות חי, צומח ודומם יש תדר המזהה אותו. חוקים הפועלים על עולם החומר תקפים גם לגבי גוף האדם, על מכלול המחשבות, הרגשות והרצונות שלו. גופנו הנמצא בתהודה תמידית על כל האטומים בו- כל רקמה, שריר ואיבר הם בעלי תדר ייחודי המאפיין והמייחד אותו. מזה דורות מצמצם העולם המערבי בתפיסתו את קיומם של הרבדים של התדרים הגבוהים שאינם נראים והתייחס לתדרים הנמוכים הנראים בחומר והמוסיקה היא מוליך בין התדרים.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

קיימת חשיבות רבה למודעות אישית מבחינת התמזגות האדם וזרימה נכונה עם מזלו בחיים. המטרה היא להגיע למצב שבו נוצרת סינכרוניזציה של המודעות האישית עם המודעות הקוסמית. בזרימה נכונה האדם גם מנהל יחסים הרמוניים עם היקום והוא מאפשר לאנרגיה הקוסמית לזרום לתוכו ובתוכו בצורה הרמונית, להביא שפע, בריאות והצלחה לעצמו. אנרגיית היקום זורמת רק בכלים הרמונים ולכן אם אינך כלי הרמוני למוסיקה שלך, אינך הרמוני ל"תכנית הגדולה" היוצרת התפתחות וצמיחה וכשהאנרגיות שאנו מייצרים הינן בלתי מאוזנת, נוצרות חסימות אנרגטיות שיוצרות תשישות, מחלות ואף מוות.

 

ביו-אקוסטיקה - מכלול התדרים השלם של כל אדם ואדם נקרא "חתימת התדר האישית" או "החתימה המגנטית הקולית", המעידה על צביוננו הייחודי והאישי, והמכלול הזה בא לביטוי בקול שלנו. מאסטרים יודעים לספר לנו ש"חתימת התדר האישית" של כל אחד היא מי שהוא באמת ודרכה ניתן לגלות את העצמי האמיתי.

 

מדענים וחוקרים שונים ניסו לפענח את המסתורין של היקום בכלים ושפות שונות אם באמצעות מתמטיקה, גיאומטריה, אסטרונומיה ארכיטקטורה ועוד. יותר ויותר נחשף ידע עתיק המוצפן בצורות גיאומטריות ובמבנים ארכיטקטוניים על מיניהם השונים.

 

מרקם התדרים הקולי של כל אחד מהווה גשר אל העולמות הפנימיים והנסתרים של הגוף הפיסי, הרגשי והמנטאלי ומשם מהדהד ומתחבר אל תדרים ביקום. כיום קיימת שיטה ששמה ביו-אקוסטיקה שפותחה ע"י שרי אדוורדס, היודעת לפענח ולראות את המבנים והצורות הנרקמים בדגימה קולית של כל אחד ואחד, כבסיס נתונים שיכול להתיר את המסתורין של עולם הגוף, הנפש והנשמה ומה שביניהם עד לרמת הדנ"א.

 

שרי אדוורדס, מפתחת השיטה. סיפרה בכתבה שפורסמה על בחור שנפגע ברגלו בתאונת אופנוע ועצם הברך שלו התרסקה לחלוטין. אמו שהגיעה למקום הארוע הצליחה לעצור את שטף הדם ע"י צלילים ווקאליים שהפיקה בקולה. אם לא די בכך, מספר חודשים לאחר האירוע עצם ברך חדשה צמחה במקום הישנה.

 

לשרי אדוורדס יש גם יכולת נדירה להדהד את שהיא שומעת בקולה ובכך להשפיע על שדה האנרגיה של הגוף ולהחזירו לאיזון. ההכרה וההבחנה שהמבנים והתבניות הגיאומטריות הנלמדות מדגימה קולית צופנים מידע החיוני ביותר לבריאותנו הפיסית והנפשית, הן מן התגליות המהפכניות והחשובות ביותר בדורנו. התגלית היא בעלת ערך עליון והשפעה ארוכת טווח על עתידנו כבני אדם בפרט ועתיד כדור הארץ בכלל.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

כיום בביו-אקוסטיקה מפתחים תוכנות מחשב מהמתקדמות ביותר היכולות לזהות בדגימה קולית מבנים ותדרים והשתייכותם לשרירים, הורמונים, אנזימים, חומצות אמינו, איברים, חוליות, וירוסים, בקטריות ואף גנים. את המידע הזה מתרגמת התוכנה לתדרים נמוכים ביותר ששמיעתם במכשור אנלוגי עוזרת להחזיר את המערכות השונות שבגוף לאיזון אופטימאלי.

 

צלילים של פעם

רטט קולי היה הדרך לחוות את האנרגיה של היקום במשך רוב ההיסטוריה של האנושות. כשהתהודות של הגופים הפיזיים והרוחניים שלנו הם מחוץ להרמוניה זה יכול לגרום למחלה. ריפוי סאונד מעסה בעדינות את המולקולות חזרה אל המקומות הנכונים, משחרר חסימות, משחזר, משקם ומשיב את ההרמוניה לאיתנה.

 

עוד בזמנים קדומים זיהו והכירו השמאנים את כוחו של הצליל כשהתחילו להשתמש במזמורים ובתיפוף לרפא אנשים. במצרים העתיקה, יוון, הודו, השימוש בקול ובמוסיקה לריפוי היו מדע קדוש מפותח. שיטות ריפוי עתיקות כגון רפואה סינית והודית, משייכות תווים מוסיקלים ספציפים עם מערכות אנרגיה סמויות ועדינות של הגוף, כמו ביוגה, תוים מסוימים של מוסיקה מקבילים אל כל שבע הצ 'קרות. בטיבט, הנזירים כבר מזמן עושים שימוש רב בפעמונים וקערות מעל ומסביב הגוף לכוון ולנקות את מרכזי האנרגיה - פעמונים, מזלגות כוונון וכלים אחרים שימשו כדי לרפא, לא רק את הגוף אלא גם את האנרגיה בחדר.

 

הרבי נחמן מברסלב נותן לנו דרשה מלאת תוכן ועומק על מקורה של המוסיקה (נגינה) והשפעתה בעולמנו. בתורה מס' מ"ב בליקוטי מוהר"ן: בפסוק: "וירא בצר להם בשמעו את רינתם וכו" (תהלים קו) -  השם רואה את צרתם של עמו כשהוא שומע את רינתם ושירתם. "הנה על-ידי הנגינה נמתקין הדינין": יש בכוח הנגינה להמתיק את הדינים אותם חווה האדם, הסבל והכאב, העצב והתסכול, על מנת לעשות תיקון ושינוי בדרכיו ולהפוך לישות זכה וטהורה יותר.

 

בידיעה שבצליל יש את הכוח לרפא, אנו צריכים גם לנסות לזכור שיש צלילים הנשמעים בחיים המודרניים, שיכולה להיות להם השפעה שלילית. שאון הכרך הצורם, רעשים דיסהרמונים, צעקות וכדומה. בחירת שיחה על מריבה עשויה לעזור לנו לשמור על מצב של שיווי משקל, לכן נשתדל ככל האפשר להקיף את עצמנו בצלילים הנעימים לנו, מרגיעים אותנו וממלאים אותנו באנרגיה, אהבה עצמית, לזולת ולחיים. בחפשנו את הצלילים המרגיעים להקיף אותנו, אנו יכולים לעשות יותר ליצירת מזור לרעש של העולם ולבצע מעשה של ריפוי עצמי שמחבר אותנו עם התנודות הבסיסיות ביותר של היקום.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

מה מניע את הנשמה? מה עוזר לנשמותינו ולהתעלות מרמה אחת לרמה אחרת ולהעלות את התדר? הרי בעולם החומר אנחנו יכולים להיות משוכנעים שאנו בתנועה, יש כאלו שצוברים אלפיי מיילים של הנוסע המתמיד בטיסות מסביב לעולם, אך האם נשמותיהם בתנועה? לעומתם יש אנשים שבגוף נמצאים במקום אחד, אך באמצעות עבודה רוחנית הם נוסקים ועולים.

 

הקבלה מציעה תשובה מרתקת: הדרך היחידה בה הנשמה יכולה לנוע באמצעותו הוא שיר-תדר, ובלי שיר, הנשמה נשארת תקועה במקום אחד. בבית המקדש בירושלים היו 15 מדרגות שהתחברו ל-15 שירים, שיר המעלות בספר תהילים, אשר הלווים היו שרים כשעמדו על המדרגות. השיר הבא היה צריך להיות מושר על מנת לטפס משלב אחד לאחר- לנוע בתדר. בשלמות הרוחנית של בית המקדש, שם רוח וחומר היו מתואמים עם המטרה הפנימית של האדם, אי אפשר היה לעבור משלב אחד למשנהו, אלא אם נשמתך הונעה באמצעות השיר. מדוע לשיר יש את הכוח הזה? משום שהוא השפה וביטוי התדר האלוהי.

 

המילה המדוברת היא השפה של אדם, המוסיקה היא השפה של האלוהים. שירים הם כנפי הנשמה ויש להם את היכולת להרים את רוחנו לגבהים חסרי תקדים. הם מאפשרים לנו לעוף, להמריא אל מקומות גבוהים. בעולם הרמוני כל החוויות שלנו היו נשמעות כשיר, כל התנועות שלנו היו ניראות כריקוד. אם הפנימיות והחיים החיצונים שלנו היו מסונכרנים, היינו שרים כל הזמן, ולא היינו יכולים לנוע במרחב אם לא היה לנו שיר לשיר אותו (כפי שהיה בבית המקדש).

 

בכל פעם שאנו חווים רגע מכונן של אמת בחיינו החוויה מהדהדת ואנו שומעים את המוזיקה הפנימית של הקיום. אז נשאלת השאלה, איך תהיה המוסיקה הפנימית נגישה לנו בכל זמן? על ידי יצירת קשר והגשמת הניצוץ – הייעוד של חיינו, ועל-ידי התודעה וההכרה כי כל רגע, כל פעולה, כל אינטראקציה היא הזדמנות רוחנית. מתוך הבנת ייעודך והגשמתו בכל הזדמנות שבאה בדרכך, בהקפדה על כך שכל רווח חומרי הוא אך אמצעי כדי להביע אמיתות רוחניות גבוהות יותר ולהבאת מעלות של טוהר, טוב ויושר לעולם הזה. גישה זו נושקת לכל מארג האקורדים ההרמוניים של הקיום, אשר מאפשרים לנו לשמוע את המוסיקה מבפנים.

 

תארו לעצמכם עולם שבו המוסיקה מנגנת כל הזמן. תארו לעצמכם שאתם שומעים שיר בכל נשימה שאתם לוקחים, על כל צעד שאתם עושים. תארו לעצמכם חיים שבהם בכל תנועה אתם מרגישים את הקצב הפנימי.

 

  • תודה לעודד מנצורה, רפואת תדרים ולסימון ג'קובסון.
  • בת שבע דור - מאמנת בכירה MCIL סגנית נשיאה לשעבר ICF ישראל - הפדרציה העולמית למאמנים. מורה רוחנית רב-תחומית ומנחה סדנאות בארץ ובעולם

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בת שבע דור
מומלצים