שתף קטע נבחר

הפסד של 3.4 מיליארד שקל לבנק ישראל ב-2011

ההפסד מיוחס, בעיקר, לעלייה בריבית שהעלתה את הוצאות הבנק על ריביות שהוא משלם לציבור ולבנקים על הפקדותיהם. יתרות המט"ח שבהן מחזיק הבנק לא הסבו הפסד חשבונאי לבנק, בגלל היחלשות השקל. הוצאות השכר הסתכמו בשנת 2011 בכ-275 מיליון שקל

בנק ישראל פרסם היום (א') את הדו"ח הכספי לשנת 2011, שאושר לראשונה על ידי המועצה המנהלית של הבנק, גוף חיצוני שהוקם בתוקף חוק בנק ישראל החדש. בשנת 2011 רשם בנק ישראל הפסד של 3.4 מיליארד שקל, לעומת הפסד של 17.9 מיליארד שקל ב-2010.

 

ההפסד מיוחס, בעיקר, לעלייה בריבית שהעלתה את הוצאות הבנק על ריביות שהוא משלם לציבור ולבנקים על הפקדותיהם. הוצאות אלו גדלו מסכום של 3.5 מיליארד שקל ב-2010 ל-6.2 מיליארד שקל ב-2011.

 

בשנה שעברה הציג הבנק הפסד גדול "על הנייר", של 17.9 מיליארד שקל בגלל התחזקות השקל. בנק ישראל מחזיק ביתרה גדולה של מטבעות זרים והצורך להציג את תוצאותיו הכספיות במונחים שקליים מביא לכך שכאשר השקל חזק, ערכו של המטבע הזר שבידי הבנק המרכזי יורד, וכך נרשם הפסד.

 

גם השנה המשיך הבנק המרכזי לרכוש מטבעות זרים והיקף יתרות המט"ח גדל ב-4 מיליארד דולר והגיע לסכום כולל של 74.9 מיליארד דולר. יתרות המט"ח לא הסבו השנה הפסד חשבונאי לבנק, בגלל היחלשות השקל. השנה מחק הבנק את רוב ההפסד "על הנייר" שגרמו יתרות המט"ח, והוא הצטמצם לכ-3.4 מיליארד שקל.

 

תשואה נמוכה

עם זאת, התשואה על יתרות המט"ח של ישראל הייתה נמוכה יחסית, 1.3% בממוצע לעומת 3.3% בממוצע מאז שנת 2002. הסיבה לירידה בתשואה על יתרות המט"ח היא משבר החובות באירופה, אשר חייב את הבנק לבחון מחדש את אפיקי ההשקעה שלו ולרכוש רק מכשירי חיסכון עם אמינות אשראי גבוהה ולכן גם עם תשואה נמוכה.

 

בנק ישראל רוכש מט"ח לשתי מטרות: הראשונה, כדי ליצור עבור המדינה מאגר של מקורות כספיים שאינם תלויים ביציבות המטבע המקומי ואשר יכולים לשמש את המדינה בעתות חירום.

 

המטרה השנייה היא עצם רכישתם של מטבעות זרים בשקלים. רכישות אלו מחלישות את השקל מול המטבעות הזרים ומביאות לירידת ערכו. בנקים רבים נוקטים בשיטה זו על מנת לייצב את המטבע המקומי כאשר הוא מתחזק יותר מדי ומהר מדי.

 

התחזקות מהירה וחדה מדי של המטבע המקומי גורמת לפגיעה ברווחים של החברות המקומיות המייצאות לחו"ל. חברות ישראליות שמוציאות בשקלים ומרוויחות בדולר או באירו, נפגעות כלכלית כאשר כל דולר או אירו קונים פחות שקלים ורכישות של מטבע חוץ על ידי בנק ישראל מגינות עליהן וכך מגינות גם על מקומות עבודה בתעשייה.

 

על פי הדו"ח, הוצאות השכר בבנק ישראל הסתכמו בשנת 2011 בכ-275 מיליון שקל, לעומת כ-268 מיליון בשנת 2010, עלייה של 2.6%. הוצאות הפנסיה והפרישה הסתכמו בכ-341 מיליון שקל, לעומת כ-182 מיליון בשנת 2010. עיקר הגידול נבע מעדכון ההתחייבות האקטוארית לפנסיה ולתשלומי פרישה, שהגדיל את הערך הנוכחי של תשלומי הפנסיה העתידיים. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נגיד בנק ישראל סטנלי פישר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים