שתף קטע נבחר

הגיעו לירדן כדי לכתוב ספר, נחשדו בריגול וגורשו

הצלם אדי גרלד רגיל להסתובב במדינות ערב, אלא שהביקור השבוע בירדן כמעט נגמר במאסר. הוא וישראלית נוספת נעצרו על ידי כוחות הביטחון, אשר לדבריו התנהגו אליהם "כמו לחשודים בריגול". בתום החקירה גורשו לישראל

צלם העיתונות אדי גרלד רגיל להסתובב במדינות ערב שמקיימות קשרים ידידותיים עם ישראל, אך את החוויה שעבר השבוע בירדן הוא יעדיף לשכוח. בדיוק ביום שבו התקבל בידיים פתוחות בירושלים יורש העצר הירדני, הנסיך חוסיין, נכנס גרלד לירדן לערוך צילומים עבור הוצאת ספרים אנגלית.

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

היערכות שיא: כוחות הביטחון בכוננות פסח 

עושים סדר בעולם: "מצות ומרור - גם למי שבחוֹר"

עובדים ונזקקים לסיוע: "ההוצאות הורגות אותנו"

 

הכניסה לצורך הפקת ספר תיירותי עם הקולגה חן פלד לוותה ביחס עוין מצד אנשי שירות הביטחון הכללי של ירדן – המוחבארת. גרלד החליט לחרוג ממנהגו ונכנס דרך מעבר נהר הירדן עם דרכונו הישראלי. הצעד שבו נקט העצים את העוינות כלפיו. "ברגע שעברנו את הגבול, הירדנים ראו את ציוד הצילום הרב ואת רשימת יעדי הצילום ולקחו אותנו לחקירה".

 

בתחילה נחקרו גרלד ופלד במשטרת הגבולות ולאחר מכן הובלו לחקירה במשרדי המוחבארת. "חקרו אותנו במשך שעות, תשאלו אותנו פעם אחר פעם, כל אחד בנפרד, מה מטרת בואנו. שאלו אותנו למה יש לנו ציוד צילום ומפות ולמה אנחנו מצלמים שדות תעופה, בתי מלון ונתיבי תחבורה. ניסיתי להסביר שזה בשביל ספר תיירות, אבל זה לא עזר".

 

"אנשי המוחבארת היו אגרסיביים". גרלד בירדן (צילום: Juliane Thiere) (צילום: Juliane Thiere)
"אנשי המוחבארת היו אגרסיביים". גרלד בירדן(צילום: Juliane Thiere)

 

"אנשי משטרת הגבולות היו אדיבים" (צילום: אדי גרלד) (צילום: אדי גרלד)
"אנשי משטרת הגבולות היו אדיבים"(צילום: אדי גרלד)

 

שני הישראלים הועברו ממקום למקום ובשלב מסוים קיבלו את התחושה שהולכים להאשים אותם בריגול. "אנשי משטרת הגבולות של ירדן היו חשדנים אך אדיבים ולעומת זאת אנשי המוחבארת היו אגרסיביים והתנהגו אלינו כמו לחשודים בריגול. הם שאלו אותנו למה אני צריך לצלם כל-כך הרבה ואיך זה מתחבר לכך שאני צלם עיתונות. הם פשוט רמזו שאנחנו באים לממלכה כדי לרגל", סיפר גרלד.

 

"הדרכון הישראלי יצר בעיה" 

הצלם הישראלי הוסיף כי "למרות שהיה לי אישור של משרד התיירות הירדני בעקבות ביקור קודם לפני שבועיים, הפעם לא עזרו כל האישורים. גם זה שנשאנו דרכון ישראלי יצר בעיה. בפעם הקודמת הייתי עם דרכון זר ועם אותו ציוד, ואז לא הייתה בעיה". גרלד אף סיפר כי על אף שביקש מאנשי שירות הביטחון הכללי של ירדן לשוחח עם אנשי הקשר שלו בממלכה על מנת להוכיח את דבריו, סירבו אנשי המוחבארת לעשות זאת.

 

לאחר שש שעות של חקירות מעייפות ללא מתן מזון, גורשו שני הישראלים מירדן. "אף אחד לא רצה לקחת אחריות על הגירוש, עד שהגיעו מפקדי משטרת הגבולות והודיעו לנו שאנחנו מגורשים. הם סירבו בתוקף לומר לנו למה ולא רצו לתת לנו אישור שאנחנו מגורשים. שוטרים ליוו אותנו לאוטובוס ובשעת לילה הגענו למעבר הגבול", אמר גרלד.

 

הצלם הישראלי אמר עוד כי "זו תחושה לא נעימה. אני מסתובב הרבה בארצות ערב הידידותיות ומעולם לא חוויתי דבר כזה. חבל, כי ירדן היא אחת המדינות היפות שראיתי". ממשרד החוץ בירושלים נמסר כי לא התקבל דיווח על האירוע.

 

המידע הראשוני התקבל באמצעות האימייל האדום

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אדי גרלד
"חוויה לא נעימה". אדי גרלד
צילום: אדי גרלד
שש שעות חקירה ללא מתן מזון. חן פלד
צילום: אדי גרלד
מומלצים