שתף קטע נבחר

קרב חייו: בוריס גלפנד במשחק על אליפות העולם בשח

רב האמן מישראל ישחק בעוד חודש מול האלוף הנוכחי. האם הוא יביא את התואר היוקרתי לישראל? ''יש לי סיכוי של בין חמישים לשישים אחוז לנצח, אבל גם לו'', הוא אמר במסיבת העיתונאים

בזמן שאוהדי הספורט מחכים בקוצר רוח לתחילתה של אליפות אירופה בכדורגל ומתלוננים פעם אחר פעם על כישלונותיו של הכדורגלן הישראלי, מסתבר שיש תחום שמצבנו בו טוב בהרבה - למרות שרבים לא יודעים על כך. בעוד חודש בדיוק ייפתח במוסקבה הדו קרב על אליפות העולם בשחמט: מהצד האחד יתייצב האלוף וישוואנתן אנאד ומנגד הטוען לכתר בוריס גלפנד מישראל. השניים ייפגשו לשניים עשר משחקים מול הלוח המשובץ כאשר אחריהם יתברר מיהו הזוכה בתואר העולמי.

 

על מנת להבין את חשיבות האירוע הזה לא רק עבור חובבי השחמט יש צורך להתבונן על ההיסטוריה של הדו קרבות הללו. במקרים רבים הם שימשו למעשה לקרב בין תרבויות: כך למשל כאשר התמודד בוריס ספאסקי מול בובי פישר בשנת 1972. הפרשנים כינו את ההתמודדות כ"דו קרב המאה", בעיקר בשל המאבק הישיר בין ארצות הברית לברית המועצות, שריתק מליונים ברחבי העולם. למרות ניצחונו המזהיר של פישר, השחמט העולמי נותר במידה רבה תחת שליטתם של אזרחי ברית המועצות וגלפנד ביניהם. בשנים האחרונות ייצג גלפנד את נבחרת ישראל בשחמט והוביל אותה אל מדליות הארד והכסף באליפות העולם.

 

בוריס גלפנד (משמאל) ויו"ר האיגוד הישראלי לשחמט משה שליו במסיבת העיתונאים (צילום: גבריאל בוטייל) (צילום: גבריאל בוטייל)
בוריס גלפנד (משמאל) ויו"ר האיגוד הישראלי לשחמט משה שליו במסיבת העיתונאים(צילום: גבריאל בוטייל)

 

קשה באימונים

במהלך השבוע צפוי לצאת גלפנד למסע אימונים אחרון לקראת הדו קרב של חייו. לקראת הנסיעה קיים איגוד השחמט מסיבת עיתונאים בה ענה גלפנד בערבוב יוצא דופן של רוסית, אנגלית ועברית על שאלות העיתונאים הישראלים.

 

"יש לי סיכוי של בין חמישים לשישים אחוז לנצח", הסביר גלפנד, אך הדגיש בחיוך כי "באותה מידה יש אותו הסיכוי לאנאנד - השאלה היא ההכנה המוקדמת והרצון".

 

גלפנד כמו גם יריבו נמצא תחת משמעת חריפה של אימונים: "אני כבר חצי שנה עובד יום יום מבוקר עד לילה וזה מה שאני הולך לעשות גם עכשיו. מתחילת מאי אהיה במוסקבה לנוח שם. צריך מרץ למשחקים הקשים והחשובים. נשאר מעט מאד זמן ואני מקווה בחודש הזה לעבוד היטב. כל דקה עכשיו היא חשובה מאד".

 

כאשר נשאל גלפנד על ההכנות עצמן ועל ה"הפתעות" שהוא מכין לאנאנד הוא שמר על חשאיות מסוימת: "אני מכין הפתעות והוא מכין הפתעות – אספר הכל אחרי הדו קרב".

 

גלפנד התייחס ליכולות של יריבו ואמר: "אנאד הוא שחקן מעולה ושיחקתי איתו לראשונה ב-1999, אנחנו מכירים אחד את השני היטב ומהירות המחשבה שלו ויכולותיו השחמטאיות מעולות. אבל אף אחד לא חף מטעויות ואנסה לנצח באמצעות השחמט שלי. כדי להיות בצמרת העולמית אתה צריך להיות שחקן עמדתי מצוין, אתה צריך לדעת לחשב, אתה צריך ידע בפתיחות ובסיומים".

 

שחקנים ממוחשבים

גלפנד ואנאנד שייכים במידה רבה לדור הישן של שחקני השחמט, כאלה שעושים שימוש במחשב על מנת ללמוד מטעויותיהם ומטעויות של אחרים, אך עדיין משאירים מקום נרחב לאימונים "פשוטים" מול הלוח המשובץ. גלפנד לא חוסך ביקורת משחמטאים שעושים שימוש מוגזם במאגרי המידע הממוחשבים: "כאלה שעובדים שעות מול תוכנות מחשב המנתחות משחקים: "הדור הצעיר שונה מאיתנו. המחשב שינה את השחמט. לעיתים במקום לחשוב אנשים מתעצלים ולוחצים על כפתורים. המצאות יכולות להיות טובות ורעות. צריך להשתמש במחשב לטובתך ולא בצורה שתהרוס את המשחק שלך".

 

למרות המעמד הרשמי מי שעשוי בחודש הבא להיות אלוף העולם, מבקר את המדינה אליה החליט לעלות ומסביר את הפער האדיר בינה לבין הגוש הסובייטי: "יש הבדל. בברית המועצות אם אתה אומר שאתה אומן שחמט אומרים - 'איזה הישג'. בארץ שואלים 'איפה אתה עובד?' זה הבדל חשוב. אני מקווה שבתוך שנים יהיה כבוד למקצוע השחמט וילדים שלמדו יוכלו להיות שחמטאים עם כבוד. ראינו שחקנים כישרוניים בישראל, אבל במשפחה שלהם אמרו להם שזה לא רציני ושטויות. צריך ללמוד מקצוע רציני. בצורה כזו אין אלופים. אני מקווה שיהיה שינוי, יש לנו בארץ ילדים כישרונים".

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבריאל בוטייל
הטוען לכתר. בוריס גלפנד
צילום: גבריאל בוטייל
מומלצים