שתף קטע נבחר

לקראת משפט טורקי נגד צה"ל: "נגן על אזרחינו"

שר החוץ של טורקיה אישר את הדיווח על הבשלת כתבי אישום נגד אשכנזי ושלושה בכירי צבא נוספים בגין חלקם בהשתלטות על הספינה "מרמרה". האלוף ידלין לא מתרגש ממאסרי העולם שמבקשים להטיל עליו: "לקחתי סיכונים גדולים יותר"

שר החוץ הטורקי, אחמט דבוטאולו, התייצב אמש (ד') מאחורי התביעה בטורקיה נגד בכירים בצה"ל על חלקם בהשתלטות על ספינת "מאווי מרמרה" לפני שנתיים. "טורקיה מחויבת להגן על זכויות אזרחיה במישור הלאומי והבינלאומי", אמר דבוטאולו, אחרי שדווח שהתובע הכללי באיסטנבול ידרוש להטיל 10 מאסרי עולם על הרמטכ"ל לשעבר רב-אלוף (מיל') גבי אשכנזי, מפקד חיל הים לשעבר אלוף (מיל') אלי מרום (צ'ייני), ראש להק אוויר לשעבר בחיל האוויר תת-אלוף אבישי לוי וראש אמ"ן לשעבר אלוף (מיל') עמוס ידלין.

 

עוד בחדשות ynet:

החוק יחכה, מה יעשה נתניהו עם גבעת האולפנה?

 

כתב האישום מייחס לארבעת המפקדים הישראלים לשעבר עבירות רצח בכוונה תחילה של תשעה מנוסעי הספינה הטורקית ופגיעה בכוונה תחילה ועינוי 114 פעילים פרו-פלסטינים.

הטורקים דורשים לגזור 10 מאסרי עולם מפני שאחד הנפגעים נמצא מאז העימות בתרדמת. כתב האישום, המתפרס על פני 144 עמודים, יוגש לאחר קבלת אישור מהפרקליט הראשי.

 

דבוטאולו אמר לעיתונאים בניו יורק כי הוא עודכן על ההליך המשפטי על ידי שר המשפטים הטורקי. שר החוץ הטורקי הדגיש כי לצד התביעה, טורקיה לא תיסוג מדרישותיה מישראל בעקבות התקרית - להתנצל על הרג תשעת הפעילים שהיו על הסיפון ופיצוי קרוביהם.

 

בירושלים לא הגיבו באופן רשמי לצעד המשפטי נגד בכירי הצבא, אך אחד הנאשמים לא נשמע אמש נרגש מדי מהידיעה על כתב האישום – שדווחה תחילה על ידי העיתון הטורקי "סבאח". ראש אגף המודיעין לשעבר, האלוף ידלין, אמר בריאיון לתוכנית "המוסף" עם גאולה אבן בערוץ הראשון: "40 שנה שירתי בצה"ל, אלפי שעות טיסה, מאות שעות גם מעבר לקווי האויב. סיכונים שלקחתי שם הם הרבה יותר מהידיעה העיתונאית הזו".

 

מכתב האישום עולה כי אם ארבעת הישראלים יגיעו לטורקיה, הם ייעצרו מיד.

לפי הדיווח בטורקיה, התובע הכללי באיסטנבול חקר קרוב ל-600 בני אדם לצורך הגשת כתב אישום, כולל 490 נוסעים בספינה וקרובי משפחה של ההרוגים. כמו כן בדק התובע מסמכים שונים, תיעוד מהספינה, דו"חות רפואיים משפטיים ועוד. בנוסף, התכתב  התובע עם נציגי משרד החוץ הישראלי, עם משרד ראש ממשלת טורקיה ועם סוכנות הביון הטורקית.

 

התקרית האלימה, שדירדרה לשפל חסר תקדים את היחסים בין ירושלים ואנקרה, נחקרה בישראל על ידי ועדת טירקל שקבעה כי הצבא פעל כראוי. ועדת פאלמר, שמונתה על ידי האו"ם לבדוק את ההשתלטות, קבעה כי הסגר על עזה חוקי, אך האשימה את ישראל בהפעלת כוח מוגזם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפשיטה על המרמרה לפני שנתיים
צילום: AP
שר החוץ הטורקי. עוד דורש התנצלות
צילום: AP
צילום: ירון ברנר
ידלין, נאשם ברצח הפעילים
צילום: ירון ברנר
ייעצר אם יגיע לטורקיה? אשכנזי
צילום: גיל יוחנן
מומלצים