שתף קטע נבחר

העלאת שכר החיילים: רזרבות בתקציב הביטחון?

משרד הביטחון הציג מתווה להעלאת השכר בסדיר, לפיו יקוצצו הפיקדונות לחיילים משוחררים ותידרש תוספת תקציב של כחצי מיליארד שקל. באוצר הגיבו בסרקזם: "אם יש כאלו רזרבות בתקציב הביטחון, אז חבל שקיצצנו לאחרונה בתקציבי המשרדים האזרחיים כדי לממן להם תוספות"

משרד הביטחון הציג היום (ג') את המתווה שלו להעלאת שכרם של החיילים בשירות סדיר. בדיון שהתקיים היום בוועדת השרים לענייני חקיקה, בהצעת חוק פרטית של חה"כ עמר פרץ (עבודה) באותו עניין, הוחלט כי המתווה יוגש בקרוב כהצעת חוק ממשלתית.

 


שכר החיילים בסדיר - מתווה חדש

כמה ירוויחו בסדיר לפי המתווה המוצע?
  לוחמים תומכי לחימה תפקידי עורף
שנה א' 1,035 שקל 753 שקל 520 שקל
שנה ב' 1,500 שקל 1,100 שקל 700 שקל
שנה ג' 2,200 שקל 1,600 שקל 1,000 שקל

 

מדובר בהעלאה של מאות אחוזים בשכרם של חיילים בשירות חובה, שתגדיל את התגמול והתמריץ לחיילים המשרתים בתפקידי לחימה למשך מלוא תקופת השירות. "ההעלאה תאפשר, במציאות המורכבת שלנו, תגמול הולם והוגן לאותם אלה שנקראים ולוקחים יותר סיכון ומעמיסים על עצמם יותר את השירות הצבאי ובהמשך גם את שירות המילואים ואנחנו חייבים להם הרבה", אמר שר הביטחון, אהוד ברק.

 

משרד הביטחון הציג את המתווה, שמגובש מזה כמה חודשים, בעקבות הדיון שהתקיים היום בוועדת השרים לענייני חקיקה בהצעת החוק של פרץ על פי הצעתו של פרץ, השכר בשירות החובה יעלה לרמה של 3,600 שקל בחודש לתפקידי לחימה החל משנת השירות השלישית. על פי ההצעה העלות התקציבית של ההעלאה עומדת על 2 מיליארד שקל בשנה.

 

במהלך הדיון התבקש משרד הביטחון להציג את המתווה שלו ולנסות לאחד אות עם הצעת החוק של פרץ כך שניתן יהיה להעלותו כהצעת חוק ממשלתית. המתווה של משרד הביטחון כולל העלאה מדורגת יותר ולסכום נמוך יותר, שעלותה התקציבית עומדת על תוספת של 800 מיליון שקל לשנה. 

 

במשרד הביטחון טוענים כי ניתן לממן חלק גדול מתוספת העלות ממקורות המשרד עצמו, מבלי לדרוש תוספת תקציב מהאוצר. 350 מיליון שקל יבואו מקיצוץ בפיקדונות החיילים המשוחררים ויתרת הסכום, כחצי מיליארד שקל, צריכה לבוא בצורת תוספת תקציב ממשרד האוצר.

 

עם זאת, במשרד הביטחון מציינים, כי ניתן להפנות לטובת התכנית כספים שיועדו להטבות לחיילים משוחררים (נקודות זיכוי במס הכנסה ופיקדון ללימודים או פתיחת עסק) שלא נוצלו. לטענת גורמים במשרד, מדי שנה ישנן הטבות שלא נוצלו במועד החוקי אשר חוזרות לקופת האוצר וניתן לייעדן להעלאת השכר של המשרתים בשירות חובה.

 

גורם באוצר: לא ידענו שיש עוד מיליונים בביטחון

במשרד האוצר טוענים כי לא שמעו על היוזמה החדשה של משרד הביטחון וכי הם מופתעים מתוכנה. "סבלנותה של ועדת השרים פקעה מכך שמשרד הביטחון תומך בהצעות חוק פרטיות שיש להן עלויות תקציב משמעותיות ומנדב את תקציביהם של משרדים אחרים, אז אמרו לנציגיו שאם המשרד תומך אז מוטל עליו גם לממן. הם בחרו בדרך מאוד מקורית למימון ומבקשים תוספת של חצי מיליארד שקל", אמר גורם באוצר.

 

אותו גורם גם הרים גבה נוכח הצהרות הביטחון על קיומם של תקציבים שלא נוצלו. "לאור ההצהרות שלהם בשנה האחרונה, סביב הדיונים על תקציב 2013, אני לא מכיר שיש בתקציב הביטחון מאות מיליוני שקלים פנויים לשינוע ממקום למקום. הטענות שלהם הן שאין להם כסף לפעולות הכי בסיסיות של אימונים ומילואים והנה מוצגת פה תכנית של 800 מיליון שקל לא נראה לי שיש פה מתווה שעובד". 

 

באוצר טוענים כי אילו היו מציעים במשרד הביטחון תכנית הכוללת קיצור של שירות החובה, כפי שנידון כבר במועצה לביטחון לאומי, היה ניתן לראות היגיון בתכנית אך במציאות הנוכחית היא לא נראית ישימה. "אם יש כאלו רזרבות בתקציב הביטחון, אז חבל שקיצצנו לאחרונה בתקציבי המשרדים האזרחיים כדי לממן תוספות לתקציב הביטחון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לוחמים ירוויחו 2,200 שקל
צילום: AP
"תגמול הולם והוגן"
צילום: אמיל סלמן, הארץ
מומלצים