שתף קטע נבחר

  • טיול לעבר

בנים בצריח: כך קם גדוד השריון הראשון בצה"ל

"אנחנו עושים גדוד שריון", אמר יצחק שדה. "מה זה עושים?" שאל פליקס באטוס, שריונר שעלה ארצה ב-47. יצחק שדה השיב: "מפקד יש, זה אתה. טנקים יש, השאר נסתדר". זהו סיפורו של גדוד הטנקים ה-1 בצבא הישראלי. חלק ב' ואחרון

פליקס באטוס היה שריונר שלחם בצבאות פולין ורוסיה במלחמת העולם השנייה. לימים, גמלה בליבו ההחלטה לעלות ארצה, כפי שהתוודענו בחלק הראשון של הכתבה.

 

ב-27 במאי 1947 הגיעה משפחת באטוס לארץ. פליקס ידע טוב פולנית, רוסית וגרמנית אבל שום מילה בעברית. מכבי מוצרי ז"ל (בכיר ההגנה והפלמ"ח דאז) פגש אותו והביאו לפגישה בבית-קפה תל אביבי עם יצחק שדה, יגאל אלון ודן לנר. עם יצחק שדה דיבר רוסית, עם דן לנר גרמנית אבל יגאל ניסה לדבר יידיש ופליקס לא הבין. "איך אתה יהודי ולא מבין יידיש", שאל יגאל אלון.

 

בתחילה נשלח פליקס לגליל עם מתורגמן. יצחק שדה ביקש מפליקס שיבנה תכנון הגנה לגליל. בקיבוץ איילת השחר הוא פגש את מולה כהן, מפקד הגדוד השלישי של הפלמ"ח, ששאל אותו "כמה זמן אתה כבר בארץ, שהנך מכיר כה טוב את האזור?" דן לנר השיב: "פליקס נמצא כאן ימים ספורים ומכיר את המקום רק מתוך מפות התכנון".

 

עוד כתבות במדור טיול לעבר :

 

מהגליל יצא פליקס להדריך בקורס מ"מים בג'וערה. להלן ציטוט מדברים שאמר פליקס: "פה אני צריך לציין מה שראיתי בדליה (ג'וערה), זה היה הלם בשבילי, לא ממה שלמדו שם, אבל הדיספלינה (המשמעת) הפנימית של הבחורים שהיו בדליה, זה היה משהו לא מובן לי כלל...

 

"היה איזה חג בן יומיים. חיים כידוני (ברלב) אמר לבחורים ביום השני של החג: 'בשעה 4 אתם חזרה בדליה'. לא הייתה תחבורה או משהו מסודר. אמרתי אני נשאר כדי לראות מה יהיה. בשעה 4 נערך מסדר כולם היו.... כאשר הייתי מפקד רג'ימנט בשטטין, בחגים הייתי מוציא לחופשה 30% מהחיילים, לא חזרו 20% וזאת כאשר הייתה תחבורה והיו עונשים וקנסות. אמרתי ליצחק שדה: 'המשמעת הפנימית הזו שמצאתי אצל הבחורים מהפלמ"ח, הדהימה אותי'".

 

במקום משורייני "הסנדוויץ'", פוּתח רכב מוגן ע"ב טנדר

עד לחודש מרס 1948, עסק פליקס בהקמת הדרכה ללוחמת שריון. הוא הביא עמו ספרות רבה בתחום ועסק בתרגומה ובהדרכה במחנה שרונה (כיום הקריה תל אביב). כאשר התחילה הלחימה בדרכים, הוא שיכנע את יצחק שדה להפסיק להשתמש במשורייני "הסנדוויץ'" בעלי חרכי הירי, היות והם היו בבחינת מלכודות-מוות עם אפשרות ירי ותצפית מוגבלים. במקום זאת, פיתח כלי רכב מוגן על בסיס טנדר דודג' שריתכו לו בתחתית פלטה פלדה, ומעליו צריח קל מפלדה עם אפשרות צידוד ופתחי ירי למקלעים או תמ"ק.

 

בחודש מרס קרא יצחק שדה לפליקס, ואמר: "יש טנקים". פליקס מספר: "באנו למחסן גדול בנמל תל אביב, עמדו שם 10 טנקי הוצ'קס כל אחד עם איזה בעיה טכנית. היה זה טנק צרפתי שפותח לאחר מלחמת העולם הראשונה עם תותח 37 מ"מ קצר. למחרת הגענו לפרדס בבני ברק, שם עמדו האפ-טרקים (זחלמ"ים).

 

זהו", אמר יצחק שדה, "אנחנו עושים גדוד שריון".

 

"מה זה עושים?" שאל פליקס. "צריך אנשי צוות, מכונאים, טכנאים, קשר, תחמושת, הספקה".

 

"תראה", ענה יצחק שדה, "מפקד יש, זה אתה. טנקים יש, השאר נסתדר".


משוריין מפיתוח רעיונותיו של פליקס באטוס, כתחליף ל"סנדוויץ'"

 

מבצע "דני" - הלחימה הראשונה של השריון

"בשבועיים הראשונים של חודש אפריל", סיפר פליקס, "התחילו להגיע עולים חדשים מצ'כיה ומרוסיה ששירתו שם בשריון. התארגנו בתל-ליטוונסקי. בבליל השפות, החלטתי להקים שלוש פלוגות: הסלאבים יקבלו את ההוצ'קס, אנגלוסקסים את שני הקרומבלים שנגנבו מהאנגלים וטנקי שרמן שהורכבו מחלקים שונים, ופלוגה של אנשי אצ"ל בפיקוד יעקב בנאי יקבלו את האפ-טרקים".

 

חטיבה 8, בפיקוד יצחק שדה עם הגדוד המשוריין הראשון של צה"ל - 82 בפיקוד פליקס באטוס, הוקמה בחודש מאי 1948 ולחימתה הראשונה הייתה במבצע "דני" כיבוש רמלה-לוד, שדה התעופה, כפרים ודרכים באזור.


1. מפקד חטיבה 8 יצחק שדה, משמאל, עם מג"ד השריון הראשון של צה"ל פליקס באטוס


2. לאחר כיבוש שדה התעופה לוד, מאי 1948, טנק הוצ'קס מגדוד 82


3. פליקס (בכינוי הרמן) באטוס, מפקד גדוד השריון הראשון - גדוד 82, לאחר כיבוש שדה התעופה לוד


5. טנק הוצ'קס מגדוד 82 באחד מכפרי הדרום


6. לאחר כיבוש באר שבע, מבצע משה, 20 באוקטובר 1948


7. חיילי גדוד 82 באחד מכפרי הדרום, אוקטובר 1948


8. הג'יפ של מג"ד 82 בבאר שבע לאחר כיבושה, אוקטובר 1948


9. המסגד של באר שבע לאחר כיבוש העיר, אוקטובר 1948


10. שריונרים מגדוד 82 בקרבות הדרום, 1948


11. רגמים של חטיבה 8 בפעולה, 1948


12. מסדר פלוגת טנקי הוצ'קס בגדוד 82, 1948


13. פלוגת הזחלמ"ים גדוד 82, 1948


14. שריונר מגרז מזכו"ם זחל"ם, אוקטובר 1948, צילום בנו רוטנברג


15. בתום מלחמת העצמאות, כאשר פרצו חילוקי דעות בין מפקדי הפלמ"ח לבן גוריון, פרש יצחק שדה מהצבא ואיתו גם פליקס שהיה מאוד קשור ומיודד עמו. אדם צנוע היה פליקס, ולפרנסתו היה שנים רבות נהג אג"ד. בתצלום: פליקס כנהג


16. הרעוּת. שיחה בין מפקדי תש"ח: ראש הממשלה רבין עם פליקס

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים