שתף קטע נבחר

עתירה לבג"ץ בעקבות אפלית תרבות ערבית

המרכז לזכויות ערבים בישראל והוועד הארצי של הרשויות המקומיות הערביות, עתרו לבג"ץ בטענה כי משרד התרבות מפלה באופן מופגן בין תקציבי תרבות יהודיים וערביים, כנגד התקנות. תגובת לבנת: "הטוען לאפליה טועה ומטעה"

עתירה תקדימית שהוגשה הבוקר לבית המשפט הגבוה לצדק בירושלים בשם "מרכז מוסאוא לזכויות האזרחים הערבים בישראל" והוועד הארצי לראשי הראשיות המקומיות הערביות, טוענת לאפליה תקציבית מתמשכת של מוסדות התרבות בחברה הערבית.

 

בעתירה למתן צו על תנאי המופנה למשרד התרבות ולשרה הממונה, לימור לבנת, נטען כמו כן כי במדורים שונים במשרד, האמונים על גיבוש קריטריונים לתקצוב, אין נציגות הולמת לחברה הערבית. "מדובר בהתנהלות מכוונת שפועלת בניגוד לדו"ח מפורט של משרד מבקר המדינה משנת 2008", טוען בא כוחם של העותרים, עו"ד סאמח עיראקי ומדגיש: "על תוצאות הדו"ח, שהצביע על תת תקצוב של החברה הערבית בתחום התרבות, הנחה המבקר את משרד התרבות לערוך סקר צרכים בחברה הערבית ולפעול בהתאם לתוצאותיו.

 

השרה לימור לבנת. "כל הטוען לאפליה טועה ומטעה" (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
השרה לימור לבנת. "כל הטוען לאפליה טועה ומטעה"(צילום: אוהד צויגנברג)

 

"משרד התרבות בחר שלא לפעול בהתאם להנחיות מבקר המדינה. צרכיה של החברה הערבית זועקים לשמיים ולמרות אין ספור פניות בעניין להנהלת משרד התרבות ולשרה הממונה, זכינו להתעלמות גורפת. כל זה מעיד על מדיניות הפליה מכוונת כנגד החברה הערבית והדבר אומר דרשני".

 

עו"ד עיראקי הוסיף והדגיש: "העצמת וחיזוק התרבות בחברה הערבית היא מבחינתנו התשובה גם לתופעת האלימות שהולכת ומתרחבת בקרב צעירים שמוצאים את עצמם ללא אפיקים שימלאו את זמנם ויעשירו אותם".

 

העתירה דורשת חלוקה שוויונית של תקציבי משרד התרבות, ובכלל זה העברה של חמישית מן התקציב הכולל ליותר מ-400 גופי תרבות העוסקים בספרות, מחול, תיאטרון, גלריות, שירה, מוזיאונים, בתי ספר לאמנויות, ספריות, אתרי מורשת ומכוני מחקר לתרבות הערבית שפועלים בישובים ערביים, ומפיקים תכנים בשפת אמם של חמישית מאזרחי המדינה.

 

מגזר שלם מופלה לרעה

לטענת העותרים כיום עומד תקצוב מוסדות התרבות הערביים, על שלושה אחוז בלבד מתקציב משרד התרבות. "בדיקת חלוקת התקציבים בידי המדורים השונים של המשרד מצביעה על כך שרוב המדורים חסומים לגופי התרבות הערבית ובפועל מיועדים לגופי תרבות יהודים בלבד", נכתב בעתירה ובה הודגש: "במשרד מודים כי אין הם מחלקים את התמיכות לפי מדיניות מגזרית למרות הייחודיות הלשונית-תרבותית וגיאוגרפית של החברה הערבית, אלא לטענתם התמיכות מחולקות לפי מדיניות מקצועית. מכך עולה כי מגזר שלם מופלה לרעה והתערבותו של בית המשפט נדרשת כדי לשים לכך קץ".

 

על פי הנתונים שמציגה העתירה מתקציב כולל של 458,127,104 שקלים הקצה משרד התרבות למימון פעילויות תרבות שונות ביישובים הערבים, סכום של 17,965,434 שקלים בלבד. החלוקה כוללת תקנה לתמיכה בתרבות הדרוזית

(1,635,676 שקלים); תקנה לתמיכה בתרבות הערבית (11,463,433 שקלים) וסכום של 1,271,000 שקלים לאקדמיה ללשון ערבית. שאר התקנות שהקצו מדורי המשרד לתמיכה במוסדות תרבות ערביים עומדת על 3,595,325 שקלים. מתוך 447 מיליון שקלים שהקצה המשרד לתקנת המוזיקה קיבלו מוסדות מוזיקה ערבית סכום של 470,043 שקלים בלבד לשון העתירה.

 

תקנת המחול שהיקפה יותר מ-29 מיליון שקלים לא נכלל ולו מוסד ערבי אחד. גם בתחום תרבות בקהילה שנאמד בהיקף של 9.4 מיליון שקלים לא הוקצו תמיכות לאף מוסד ערבי. מתקנת התיאטרון שהיקפה 81.4 מיליון שקלים הקצה המשרד 2,4 מיליון שקלים לשני מוסדות ערביים בלבד. קבוצות תיאטרון ופרויקטים, תקנה שנאמדת בהיקף תקציבי של 14 מיליון שקלים, לא חולקה למוסדות ערביים. תקנות נוספות שתקציבן אינו כולל מוסדות ערביים הם: המורשת, מוזיאונים, בתי ספר לאמנות.

 

לתיקון העוול דורשת העתירה ייצוג שוויוני של חברים ערבים במדורים השונים על מנת שיוכלו לפעול לפיתוח היצירה התרבותית הערבית לסוגיה. "כל מערך קבלת ההחלטות במדורי התרבות השונים, מבוסס על וועדות שאין בין חבריהם אנשי תרבות ערבים. וועדות אלה גיבשו קריטריונים שפוגעים בחלוקה שוויונית של תקציבי המדורים השונים. בפועל, למעט שתי תקנות, כל השאר מחלקות את הכספים לארגונים דוברי עברית הפועלים ביישובים יהודים.

 

"המצוקות מהן סובלים ארגוני התרבות הערביים במדינה, אקוטיות. משרד התרבות מחלק בתחילת כל שנה את רוב תקציבי בידי וועדות תמיכות שונות לעמותות ולרשויות. בחודשים אלה מסיים המשרד להתחייב כלפי ארגונים אלה ועל כן מתבקש בית המשפט לקיים דיון דחוף בעתירה שימנע המשך האפליה גם בשנת 2012 ויאפשר סעד הולם, יעיל ואפקטיבי לבעיה", מסכמים העותרים.

 

ממשרד התרבות נמסר בתגובה: "המשרד רואה חשיבות רבה ופועל באופן שוויוני לקידום ועידוד פעילות תרבותית בקרב ערביי ישראל הן כצרכני תרבות והן כיוצרי תרבות, לרבות מתן העדפה מתקנת למוסדות התרבות הערבית. מדי שנה זוכים מוסדות התרבות הערביים לתמיכה של יותר מ-11 מיליון שקלים במסגרת תקנת תרבות ערבית. זאת בנוסף לתמיכה מכוח התקנות המקצועיות האחרות בתקציב המשרד שעומד השנה על 608 מיליון שקלים ומחולק בהתאם לתנאי סף שפתוחים לכלל גופי ומוסדות התרבות בישראל, ללא קשר לשפתם, דתם, השתייכותם האתנית, מיקומם, זהות היוצרים או זהות הארגונים של מקבלי התמיכה. ככל שמוסדות התרבות במגזר הערבי יגדלו ויפרחו, כך יגדל חלקם בתקציב התרבות".

 

משרד התרבות מפרט בתגובתו את היקף התמיכות ומדגים: אשתקד נתמכו התיאטראות אל מידן ובית הגפן בסכום של כ-2.5 מיליון שקלים. האקדמיה ללשון ערבית נתמכה ב-1.3 מיליון שקלים. ספריות לתרבות ערבית נתמכו בסכום של כ-5 מיליון שקלים. כמו כן נמסר ממשרד התרבות: "המשרד העניק פרסים בשווי 400 אלף שקלים לסופרים בשפה הערבית והקצה 800 אלף שקלים לשישה פסטיבלים של התרבות הערבית. שלושה קונצרטים פתוחים חינם לציבור נערכו אשתקד במסגרת פרויקט לילות קלאסיים בטורעאן, דליית אל-כרמל ומעלות תרשיחא ובקיץ הקרוב מתוכנן פרויקט של הצגות חינם לילדי המגזר הערבי".

 

בניגוד לטענת העותרים נמסר כי: "שרת התרבות, לימור לבנת, מינתה אנשי תרבות ונציגי ציבור לגופי המשרד השונים ועל כן כל הטוען לאפליה טועה ומטעה. תשובת המשרד המלאה והמפורטת לעתירה תמסר כמקובל לבית המשפט".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לימור לבנת. משרד התרבות יגיש את טענותיו לבית המשפט
צילום: מיכאל קרמר
לאתר ההטבות
מומלצים