שתף קטע נבחר

ח"כ יעקב כ"ץ לבגין: אתה רע למתיישבים

בוועדה לביקורת המדינה שדנה בבג"ץ גבעת האולפנה בבית אל, תקף ח"כ יעקב כ"ץ את השר בני בגין: "לא נוכל עוד להיות ידידים", כיוון שלדבריו הוא מטפל במתנחלים בזדוניות. השר הבהיר: כל עוד החוק הישראלי לא חל על יו"ש, יש בעיה משפטית

האולפנה על הפרק: הכוונות לפינוי שכונת גבעת האולפנה בבית אל לא מרפות את ידיהם של הח"כים מימין, שיזמו הבוקר (יום ג') דיון בוועדה לביקורת המדינה כדי לדון בפסיקת בג"ץ בנושא ובתגובת המדינה, בהשתתפות תושבי השכונה. יוזם הדיון, ח"כ יעקב כ"ץ (האיחוד הלאומי) פנה בתחילתו לשר בני בגין (ליכוד) ועקץ אותו: "באיזו רגישות אתה מטפל בבדואים ובאיזה זדוניות ורוע אתה מטפל במתיישבים. היית ידידי, לא נוכל יותר להישאר ידידים". אך בגין הסביר: "חוק ההסדרה אינו פותר את סוגיית האולפנה. כל עוד החוק הישראלי לא חל על יהודה ושומרון, יש בעיה משפטית".

 

גבעת האולפנה - כותרות אחרונות בחדשות ynet:

מאבק חדש: עיריית י-ם נגד "מאהל האולפנה"

ריבלין תומך בחוק ההסדרה: "נושא מצפוני מאוד"

תושבי האולפנה צועדים: "העם דורש צדק חברתי" 

 

בג"ץ הורה למדינה לפנות חמישה מבתי השכונה, כיוון שנבנו על קרקע פלסטינית פרטית. אך במקביל להצעתו של ראש הממשלה להעתיק את המבנים שבמחלוקת לשטח צבאי בהתנחלות בית אל, ניסיונותיהם של ח"כים מהימין להביא לאישור של "חוק ההסדרה" לא תמו, ומחר הוא צפוי להגיע להצבעה במליאת הכנסת, כשברקע הקימו המתנחלים מאהל מחאה בבירה.

 

כ"ץ טען נגד בגין: "אתה מביא לקריעת המחנה הלאומי. אתה מביא לקרע, אתה מביא למראות גוש קטיף, אתה מביא לפצע נוסף שנפתח וילך וייפתח ויימשך בחברה הישראלית". כ"ץ המשיך בנימה אישית: "היית ידידי עד היום, אבל לא נוכל להיות יותר ידידים. אחרי שאנשים עושים מעשה של פשע, לא נוכל להישאר ידידים. אתם הולכים בדרך קלוקלת והממשלה הזאת תיפול. כל מעשיכם בספר נכתבים".

 

כ"ץ ובגין. הממשלה אחראית (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
כ"ץ ובגין. הממשלה אחראית(צילום: גיל יוחנן)
 

בגין הבהיר כי "האחריות היא על הממשלה, תמיד למעשה וגם למחדל", ואמר: "המדיניות לגבי ההתיישבות היא הרחבתה והעמקתה בתנאים מדיניים לא פשוטים. הממשלה הזו לא מבחינה בין יישובים שונים וגושי התיישבות שונים. אני מכיר שלושה גושים. גוש יהודה, שומרון ובקעת הירדן, מבחינת הצורך והמעשה של השרשה של היישובים שלנו בחלקים האלה של מולדת היהודים.

 

"העובדה שיש היום קרוב ל-360 אלף יהודים ביהודה ושומרון במידה רבה מבססת או מקורה בהחלטות של בית המשפט העליון ובעזרה לאורך שנים של פרקליטות המדינה. היה קשה מאוד אחרת. אולי גם יותר מכך". הוא הדגיש כי נחשף לשיתוף פעולה עם הפרקליטות, ולכן הצטער לשמוע הערות פוגעות כלפיה.

 

עוד אמר בגין: "בממשלה בישראל יש סמכויות נרחבות מאוד, היא רבת סמכויות ועוצמה כלפי כולם. אלא שהסמכויות שלה מוגבלות וחייבות להיות מוגבלות על ידי המסגרת החוקית. לדידי, היועץ המשפטי לממשלה מדריך את הממשלה ואותי בפרשנות לגבי גבולות סמכות הממשלה כדי שלא נחרוג מהם". 

 

גבעת האולפנה. התושבים בחוסר ודאות (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
גבעת האולפנה. התושבים בחוסר ודאות(צילום: אוהד צויגנברג)
 

אחת מתושבות השכונה, רעות לרר, סיפרה על חוסר הוודאות שבה חיים היא וחבריה, נוכח הפסיקה והכוונה לפנותם משם.  ח"כ אריה אלדד (האיחוד הלאומי) הסביר בדיון כי פסיקת בג"ץ לא ניסתה להתמודד עם סוגיית הבעלות על הקרקע. "היא אימצה את עמדת המדינה שאמרה שאם זו קרקע פרטית - אנו נהרוס. אני תמה על עמדת המדינה הזו, אבל אולי לכן הדברים נמצאים כאן ולא במגרש משפטי. אנחנו מנסים לבקר פה את עמדת המדינה ולבחון אם יש אפשרות שהמדינה תחזור לבג"ץ ותטען אחרת".

 

ח"כ ישראל אייכלר (יהדות התורה) הציע להתמודד עם פסיקת בג"ץ בדרך שונה: "דברים קשים אמר ח"כ כ"ץ לשר בגין, ונזכרתי באביו, מנחם בגין שלא יכול היה להשלים עם מה שעשו הבריטים והפר את החוק. הוא היה עבריין אבל זכור בתודעתנו לכבוד ותהילה על המרד שלו. הייתי באולפנה, ואם מדינה זרה ועוינת הייתה שולטת בארצנו לא היינו משלימים עם העובדה שמוציאים נשים וילדים מבתיהם. כאשר המדינה מוסרת את שלטונה לידי פקידי פרקליטות ושופטי בג"ץ זה הרס הדמוקרטיה. תארו לעצמכם שהממשלה תעביר לצבא את ניהול המדינה. נגיד שזו דיקטטורה". 

 

מאהל המחאה של תושבי השכונה בירושלים (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
מאהל המחאה של תושבי השכונה בירושלים(צילום: גיל יוחנן)
 

פרופ' שלום לרנר, מרצה למשפטים באוניברסיטת בר אילן שמלמד דיני קניין, הסביר בדיון כי בעבר מי שהיה בעלים של מקרקעין ואחר פלש לגבולו, יכול היה להגיש תביעה ובית המשפט לא נהג בשיקול דעת אלא ציווה להוציא את מסיג הגבול. "זו כבר הייתה הלכה קלאסית אבל לפני שני עשורים הפסיקה סטתה מהגישה הזו והחילה את תום הלב על דיני קניין. לבית המשפט יש גמישות בכל מקרה לשקול את כל הנסיבות לגופן, אין כבר כלל אחיד. פירושו של דבר שלפעמים גם מסיג גבול לא מצווה להתפנות, אלא בית המשפט שוקל את כל הנסיבות".  

 

ראש הממשלה מזהיר

ח"כ כ"ץ הסיר לפני כשבועיים את ההצעה לחוק ההסדרה, שמבקשת למנוע את הריסת הבתים בשכונת גבעת האולפנה בבית אל. ח"כ כ"ץ אמר אז כי "החוק הזה שאני מעלה היום אומר שאם הוקמו מבנים ומקרקעין באזור כלשהו במדינת ישראל כולל יישובים ערביים ובדואיים, תיחשב הקרקע כאדמת מדינה. אם מישהו סבור שהוא בעל המקרקעין יצטרך להוכיח את טענתו ויוכל לדרוש פיצוי על הקרקע". 

 

ראש הממשלה הזהיר מפני חוק ההסדרה: "תמיד אפשר ללכת לפתרון של חקיקה אך יש לזה מחירים, כולל בזירה הבינלאומית". החוק אמור  לעלות להצבעה מחר, ונועד לעקוף את פסיקת בג"ץ במטרה להותיר את הבתים במקומם.

 

כדי להימנע מחקיקה, הסביר ראש הממשלה כי דרושים שלושה דברים: "העתקת הבתים, הרחבת הבנייה והגנה מתביעות עתידיות. אם שלוש הנקודות הללו יקבלו את האישורים הנדרשים בימים הקרובים נהיה במצב טוב".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גבעת האולפנה בבית אל
צילום: באדיבות Lowshot
מאהל מחאה של תושבי שכונת האולפנה
צילום: גיל יוחנן
ח"כ כ"ץ (מימין). יזם הדיון
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים