שתף קטע נבחר

תשדיר במצרים: אל תדברו עם זרים, הם מרגלים

פרסומת חדשה שבה מוצג אדם מערבי שואב מידע מצעירים מצרים, קוראת לגלות ערנות לניסיונות ריגול. כתבים זרים במדינה חוששים, המקומיים כועסים: זה מחזיר זמנים חשוכים

ששש... יש זרים בקרבתך – זהו המסר שעולה מסדרת תשדירים שעלתה השבוע לאוויר ברשתות הטלוויזיה בבעלות פרטית וממשלתית במצרים. הפרסומות קוראות לאזרחים להיזהר בדבריהם בקרבת גורמים מערביים, מחשש כי מדובר במרגלים. הביקורת על מסע הפרסום לא איחרה להגיע: "זו הכנה לדיכוי שיבוא אם אחמד שאפיק ייבחר לנשיא", הזהירו בלוגרים.

 

החדשות האחרונות ממצרים:

מורסי על פיגועי 11/9: "משהו בטח קרה מבפנים"

מצרים תבער? "גזר הדין - מסר קשה למהפכה"

 

באחת הפרסומות, שאורכה כ-40 שניות, נראה אדם בעל חזות מערבית נכנס לבית קפה ומצטרף לקבוצה של שלושה צעירים מקומיים, כשברקע פסקול מאיים שמורכב מקול תופים ומנגינת כינורות צורמת. צעירה שיושבת בשולחן מספרת לזר דובר האנגלית על דיווחים לגבי קונספירציה נגד הצבא, והוא בתגובה שולח בחשאי הודעה במכשיר הנייד שלו לגורם שלישי מסתורי. אז מופיעה על המסך הכתובת: "לכל מילה יש מחיר, מילה יכולה להציל אומה".

 

איש מערבי נכנס לבית קפה... מה קורה הלאה?

 

בתשדירים לא מצוין מי הגוף שאחראי על הפקתם, אולם עיתונאית בכירה

שעבדה בעבר עבור אחת מרשתות הטלוויזיה הממשלתיות ציינה בראיון ל"אינדפנדנט" הבריטי, כי ככל הנראה מדובר במשרד המידע המצרי. לדבריה, גם נציגי המשטר הקודם נהגו להפיץ תשדירים כאלו. "הם הוקלטו מראש והמשרד היה מורה לשדר אותם מספר מוגדר מראש של פעמים", העידה.

 

הפרסומות עוררו דאגה בקרב אזרחים זרים השוהים במדינה. צלם אמריקני שפועל בקהיר, קליף צ'ייני, ציין כי לדעתו מדובר בביטוי נוסף של תופעת שנאת הזרים במצרים, שלדבריו החמירה לאין שיעור בחודשים האחרונים. "אני חש פחות בטוח, זיהיתי הרבה יותר עוינות", סיפר.

 

אולם הזרים אינם היחידים שמביעים חשש נוכח התשדירים השנויים במחלוקת. עיתונאי מצרי בשם רים עבד אל-לטיף, למשל, הביע מחאתו בטוויטר וכתב כי התשדירים מחזירים את מצרים ל"זמנים חשוכים". גם הבלוגרית המצרית זינוביה התריעה כי מסע הפרסום הינו יריית פתיחה במלחמה נגד ארגוני זכויות אזרח ועיתונאים.

 

עוד פרסומת מרתיעה: תיזהרו במהלך הגלישה באינטרנט

 

"אני חוששת שזו הקדמה לקמפיין נגד פעילי זכויות אדם וכתבים זרים, כדי למנוע מהם לסקר את הדיכוי שעתיד לבוא נגד 'האחים המוסלמים' ונגד כוחות מהפכניים, אם אחמד שאפיק ייבחר לנשיא", כתבה זינוביה באתר שלה.

 

דיווחים אודות "התערבות זרה" בפוליטיקה המצרית הופיעו בתקשורת המקומית עוד מאז שהמועצה הצבאית נטלה את השלטון במדינה בשנה שעברה, אולם הפרנויה הגיע לשיא השנה, כאשר 43 עובדי ארגונים לא ממשלתיים הואשמו בשימוש לא חוקי בכספים זרים כדי ללבות את המחאה במצרים. 16 מבין הנאשמים היו אמריקנים.

 

גם אילן גרפל, האזרח ישראלי-אמריקני שנעצר במצרים בחשד לריגול ושוחרר אחרי חמישה חודשים, הואשם על ידי הרשויות במצרים כי עודד מצרים צעירים להתפרע במהלך ימי המהפכה. התקשורת במדינה אף הציגה אותו כסוכן מוסד, אך בסופו של דבר הודו גם בקהיר שגרפל לא היה מרגל.

 

בהכנת הידיעה השתתף רועי קייס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זהירות, מאזינים לכם
צילום: AFP
אילן גרפל במצרים. "עוד מרגל מערבי"
מומלצים