שתף קטע נבחר

למרות הדרמה במצרים: הבחירות לנשיאות בשבת

המועצה הצבאית התכנסה לישיבה דרמטית עקב פיזור הפרלמנט וביטול תוצאות הבחירות מלפני חצי שנה, אך החליטה לקיים כמתוכנן את הסיבוב השני בבחירות לנשיאות. האחים המוסלמים: "זו הפיכה". המועמד שפיק: "אמשיך למרות קמפיין האחים נגדי"

המועצה הצבאית העליונה במצרים, השולטת במדינה מאז הדחת הנשיא חוסני מובארק, הודיעה הערב (יום ה') כי הסיבוב השני והמכריע בבחירות לנשיאות, המתוכנן להתקיים בשבת ובראשון הקרובים, ייערך כפי שנקבע, למרות הדרמה הפוליטית שמתחוללת הערב בארץ הנילוס. בישראל ביקש הערב מטה ההסברה הלאומי במשרד ראש הממשלה מהשרים שלא להתבטא או להתראיין לתקשורת בנוגע למצב הפוליטי במצרים.

 

עוד חדשות מהעולם הגדול :

 

מוקדם יותר הודיע בית המשפט החוקתי במצרים כי החליט לפזר את הבית התחתון בפרלמנט, שהבחירות אליו נערכו רק לפני חצי שנה ושבו זכו המפלגות האסלאמיות הקיצוניות להישגים מרשימים מאוד. בית המשפט פסק כי חוק הבחירות שלפיו התקיימו הבחירות ההן אינו חוקתי.

 

בבחירות לנשיאות שיחלו מחרתיים ויימשכו יומיים יתמודדו זה מול זה מוחמד מורסי, נציג תנועת "האחים המוסלמים" שהגיע למקום הראשון בסיבוב הראשון של הבחירות, ואחמד שפיק, שהגיע למקום השני בסיבוב הראשון ומזוהה עם משטרו של מובארק.

 

המועמד החילוני שפיק, הערב (צילום: EPA) (צילום: EPA)
המועמד החילוני שפיק, הערב(צילום: EPA)

 

לפי פסיקת בית המשפט, חוק הבחירות לפרלמנט שלפיו נערכו הבחירות במשך שלושה חודשים מאז נובמבר אשתקד, אינו חוקתי מפני שהוא הפר את עיקרון השוויון בכך שאפשר לחברי מפלגות להתמודד על שליש ממושבי הפרלמנט שהוקצו

מלכתחילה לעצמאים (מועמדים שאינם משתייכים לאף מפלגה). שני השלישים האחרים של המושבים הוקצו למועמדים מטעם מפלגות.

 

פסיקת בית המשפט החוקתי עשויה לעורר את זעם ההמונים, במיוחד לאור העובדה שלמקומות הראשונים בבחירות לבית התחתון של הפרלמנט הגיעו שתי תנועות איסלאמיות - האחים המוסלמים והמפלגה הסלפית הקיצונית "א-נור". בחודשים האחרונים הביעו רבים ממתנגדי המשטר הישן והמועצה הצבאית העליונה חשש שהרשויות ינסו לצמצם את כוחם של הגורמים האיסלאמיסטים שהתחזקו לאחרונה במצרים דרך הקלפיות.

 

שפיק, שבצהריים קבע בית המשפט החוקתי כי הוא יוכל להתמודד על הנשיאות מחרתיים למרות עתירות שהוגשו נגדו, אמר הערב אחרי הפסיקות: "למרות הקמפיין נגדי, אמשיך. למרות שהעיתונים והתקשורת של האחים המוסלמים ממשיכים להשמיע טענות נגדי, לעולם לא אשנה את גישתי. אני חוזר על כך, אנחנו צריכים לפתוח דף חדש למען הפיוס". רבים מהמצרים תופשים את שפיק, שהיה ראש הממשלה האחרון של מובארק וידידו האישי, כמי שאם יכהן יאפשר למעשה את שובו של המשטר הישן, שהופל במהפכת דמים.

 

מועמד האחים מורסי: לכבד את הפסיקה

בנאומו הערב הבטיח המועמד החילוני לנשיאות להתמודד עם הכאוס שבו שרויה ארצו ולהשיב לה את היציבות. עוד אמר, כי אנשים בממשלתו ימונו בהתאם ליכולתם ולא לפי שום קריטריון אחר. הוא פנה אל הצעירים ואמר להם: "מי מכם שחוששים לעתידם, שעברו את שנות ה-30 שלהם, אלה החושבים שאיבדו כל סיכוי - הסיכוי קיים. הרכבת לא עזבה את התחנה. אספק את כל התנאים שיאפשרו לכם להגשים את חלומותיהם והזדמנות לעבוד".

 

ההמונים מפגינים נגד מובארק. חשש שיצאו שוב לרחובות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ההמונים מפגינים נגד מובארק. חשש שיצאו שוב לרחובות(צילום: רויטרס)

 

המועמד האיסלאמיסט מורסי הגיב על הפסיקה באופן מאופק יותר מחברים אחרים במפלגתו. בראיון לערוץ טלוויזיה במצרים הוא אמר: "יש לכבד את הפסיקה".

 

האחים המוסלמים צפויים להיות הנפגעים העיקריים מההחלטה לפזר את הבית התחתון של הפרלמנט, מפני שהם מחזיקים בכמעט מחצית ממושבי הפרלמנט. אם יתקיימו בחירות חדשות, הישגיהם צפויים להיות נמוכים מאלה שגרפו בבחירות הקודמות לפני כחצי שנה, משום שהפופולריות של התנועה דעכה מאז בשל חוסר יכולתם של האחים לתרגם את הדומיננטיות שלהם בפרלמנט לכוח פוליטי ממשי ותפישתם כארגון תאב-כוח הדואג לאינטרסים שלו יותר מאשר לאינטרסים הלאומיים.

 

המועמד לשעבר לנשיאות מצרים, האיסלאמיסט עבד אל-מונעם אבו אל-פותוח שהגיע למקום הרביעי בסיבוב הראשון,

הגדיר אחר הצהריים את ההחלטה לפזר את הבית התחתון של הפרלמנט ולאפשר לשפיק להמשיך לרוץ לנשיאות "הפיכה של ממש". הוא אמר כי מי שחושב שההמונים יאפשרו ל"הפיכה" הזו להתרחש, משלה את עצמו.

 

בעקבות ההחלטה לפזר את הבית התחתון של הפרלמנט אמר חבר הפרלמנט מטעם האחים המוסלמים אל-ריאן לסוכנות

הידיעות רויטרס, כי אם כך אכן יהיה - מצרים תיכנס ל"מנהרה חשוכה".

 

בהכנת הידיעה השתתף אטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחמד שפיק. מבטיח הזדמנויות לצעירים
צילום: AP
מוחמד מורסי. האחים - הנפגעים העיקריים
צילום: AFP
מומלצים