שתף קטע נבחר

צפו: רופאי שיניים מישראל מתאמנים על ראשי גופות

במקום ללמוד טכניקות חדשות על מטופלים חיים ואולי לגרום להם לנזק, מתנסים היום רופאים על ראשי גוויות המוקפאים ומוטסים ארצה לצורכי לימוד. פרופ' מילי רביב מסבירה כיצד ההתנסות המעשית משפרת את הרפואה בארץ, ומה עוד צופן לנו העתיד. זהירות: התמונות עלולות להיות קשות לצפייה

מדובר כבר בטרנד חדש בעולם הרפואה: רופאים לומדים טכניקות טיפול חדשות תוך אימון על ראשי גוויות המגיעים מחו"ל. מדובר באנשים שתרמו את גופם למדע, כדי לשפר את הרפואה ולהביא למניעת נזק שנעשה על מטופלים חיים.

 

קורסים כאלה, בעיקר ברפואת שיניים, מתקיימים כיום בשיקגו בארצות הברית ובמונטריאול שבקנדה, ואת הקונספט ייבאה לישראל הפרופ' לרפואת שיניים מילי רביב. "זה רעיון שלי וה'אני מאמין' שלי עבור מדינת ישראל, כדי לקדם ולשפר את הרפואה בה על ידי עבודה מעשית על מה שהכי קרוב למציאות ולמנוע נזקים על מטופלים חיים".

 

חדשות בריאות נוספות ב-ynet:

 

הראשים מוקפאים בצורה ייחודית, ללא פורמלין וללא ריח נלווה. הם מונחים על השולחן כשהם מכוסים, מלבד האזור שבו יש לטפל, ולאחר החלקים העיוניים של הקורס המתקדם מתאמנים הרופאים על הראשים עצמם.

 

למנוע נזק למטופלים חיים

"עד היום לומדים הרופאים על גוויות בשיעורי אנטומיה בלבד", מסבירה פרופ' רביב, מרכזת הקורסים על ראשי גוויות בתחומי ראש-צוואר ואחראית על הטיפול ברישיונות מול משרד הבריאות. "במשך השנים הם לוקחים קורסים לשיפור מיומנויות כירורגיות או ללימוד טכניקות חדשות, ואז הם מתאמנים על בובות פלסטיק או על ראשי חיות כמו כלבים וחולדות.

 

"כל הדברים האלה לא תואמים את המציאות ואת היישום על המטופל בפועל. לוקח זמן עד שרוכשים ביטחון ומיומנות, וזה מוביל לטעויות בטיפול ולתופעות לוואי מיותרות אצל המטופל".

 

"אנשים תורמים את גופם למדע, וזה אומר לא רק לצורכי מחקר אלא גם ללימוד שיטות כירורגיות בצורה שמאפשרת להימנע מטעויות על מטופלים חיים.

 

-מה היתרונות בלמידה על ראש גווייה?

"על מטופל רגיל אפשר לבצע רק טכניקה אחת בכל טיפול, לפי הצורך הרפואי שלו, ואי אפשר ליישם את כל הלימוד על אותו מטופל. כשמדובר בראשי גוויות מבצעים הרבה טכניקות על אותו ראש.

 

"זה הדבר הכי דומה למציאות, חוץ מזה למטופל לא כואב ולא יורד דם. הרופא מרגיש יותר ביטחון ליישם את מה שלמד בחלק העיוני, והוא יכול לנסות זאת פעמיים-שלוש, עד שהוא מבצע זאת נכון. למחרת הוא ילך למרפאה וייגש למטופלים ביותר ביטחון, כי הוא כבר התנסה על דבר דומה מאוד למציאות. זה יהיה עתיד כל הקורסים בכל תחום ברפואה".

 

צילום: עופר עמרם

 

פרוטוקול התנהגות מיוחד

בקורס הנוכחי לומדים רופאי השיניים טכניקות בתחום השתלים הדנטליים, וכדי לשמור על האפשרות להדרכה אישית מתקבלים אליו לא יותר מ-20 רופאים. זהו הקורס הרביעי בארץ בתחום רפואת שיניים והראשון באסתטיקה של הפנים.

 

הקורס מועבר באופן פרטי על ידי פרופסורים לרפואה מקנדה, חלקם ישראל בהווה או בעבר, מטעם אוניברסיטת מקגיל במונטריאול. פרופ' רביב מספרת כי הקורס מוזמן על ידי גורמים אקדמיים, אוניברסיטאות ובתי ספר פרטיים ללימודי המשך, הפעם בבית הספר IDS.

 

הקורס מתבצע באישורי משרד הבריאות בישראל, בארצות הברית ובקנדה, והעבודה עליו אורכת כמה חודשים. "בכל שישה חודשים אנו מגיעים לארץ עם הראשים", מספרת פרופ' רביב, "וההתעניינות הולכת וגוברת גם בתחומים אחרים כמו רפואת עיניים ונוירוכירורגיה. אני מאמינה שבעתיד יהיו עוד תחומים שבהם הלמידה המעשית תתבצע כך".

  

-איך מתמודדים הרופאים עם העובדה שמדובר בראש אדם?

"כל ראש זה אדם שחווה חוויות בחייו, ריגושים ואהבות והיה בעל משפחה. כשאנחנו עומדים מולו אנחנו מקדישים זמן לחשיבות שבתרומה שלו, מתייחסים אליו מאוד בכבוד ומלמדים את משתתפי הקורס להתייחס בהתאם.

 

"יש פרוטוקול התנהגות לקורס כזה, וזה בהחלט לא דומה לקורסים אחרים. מדובר בתחום חדש מאוד בישראל, שכדאי לדעת עליו יותר".

 

בנובמבר הקרוב יתקיימו קורסים נוספים לרופאי שיניים, קורס בינלאומי באסתטיקה של הפנים, קורס לרופאי עיניים על שיטות כירורגיה חדשנית ועוד. גם כאן תתבצע העבודה המעשית על ראשי גוויות.

  


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר עמרם
הכי דומה למציאות. טיפול בקורס
צילום: עופר עמרם
צילום: עופר עמרם
ייבאה את הקונספט. פרופ' מילי רביב
צילום: עופר עמרם
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים