שתף קטע נבחר

פרס לקלינטון: "את רוח החירות שנושבת בעולם"

זמן קצר לאחר ששיירתה הותקפה במצרים בעגבניות, נפגשה מזכירת המדינה האמריקנית עם הנשיא. "אסור לך לאבד תקווה", ביקש פרס, וקלינטון רמזה: "ברגעים כאלה, מדינות ידידות כמונו חייבות להיות יצירתיות"

נחיתה רכה בישראל לאחר קריאות הגנאי במצרים. הילרי קלינטון, שרת החוץ של ארצות הברית, נפגשה הבוקר (יום ב') בירושלים עם נשיא המדינה, שמעון פרס, ותמשיך משם לדיונים מדיניים ושיחות עם בכירי המדינה. "בעיניי, את הרוח הנושבת של החירות בעולם", החמיא פרס לקלינטון, וזו השיבה בברכת יום הולדת מוקדמת: "אני תמיד מרוויחה מעצתך וייעוצך, מעט אנשים יודעים יותר ממך על האתגרים שמביא עמו השלום".

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

 

"אני רוצה להודות לך על הביקור בארצנו", פתח פרס את הצהרות השניים, תוך שהוא מכנה את קלינטון "ידידת אמת של ישראל". לדבריו, "אני יודע כמה קשה להיות מזכירת מדינה בימינו. לא מספיק שתפגשי רק ממשלות אלא גם קבוצות שונות ולהביא להן תקווה. את מנסה ליצור יציבות בעולם לא יציב. בכל השנים שאני רואה דיפלומטיה, אני חושב שהדיפלומטיה שלך ושל הנשיא מבוססת על ערכים ולא רק על אינטרסים".

 

פרס התייחס לסוגיית איראן וטען כי למרות המאבק הדיפלומטי, אסור להזניח את השאיפה לשלום, והוסיף כי "כמו ארצות הברית, גם ישראל מעוניינת מאוד בשמירה על השלום עם מצרים. נכבד את התוצאות של הבחירות שם. בשלושים השנים האחרונות, הציל השלום בינינו את חייהם של מאות אלפי צעירים במצרים ובישראל".

 

קלינטון סיפרה כי היא "נהנית מיום נפלא בירושלים", והוסיפה כי "ברגעים כאלה, מדינות ידידות כמונו חייבות להיות יצירתיות, לפעול יחד ולמצוא פתרון - ואיש לא מבין את כל זה טוב כמוך", אמרה לפרס.

 

ידידים ותיקים, היום בירושלים (צילום: מארק ניימן, לע"מ) (צילום: מארק ניימן, לע
ידידים ותיקים, היום בירושלים(צילום: מארק ניימן, לע"מ)
 

קלינטון נוחתת בנתב"ג, הלילה (צילום: מתי שטרן, שגרירות ארה"ב בתל אביב) (צילום: מתי שטרן, שגרירות ארה
קלינטון נוחתת בנתב"ג, הלילה(צילום: מתי שטרן, שגרירות ארה"ב בתל אביב)

 

קלינטון ושר החוץ ליברמן, הבוקר בירושלים (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
קלינטון ושר החוץ ליברמן, הבוקר בירושלים(צילום: גיל יוחנן)
 

על פי הודעה מוקדמת, דנו השניים בסוגיית הגרעין האיראני ובקידום המשא ומתן עם הפלסטינים. קלינטון עידכנה את הנשיא פרס על שיחותיה עם ראשי הממשל הנבחר במצרים, ופרס אמור היה להעלות בפגישתם את בקשת החנינה למרגל הישראלי, ג'ונתן פולארד.

 

קלינטון, שהפכה בחודש שעבר למזכירת המדינה שטסה יותר מכל קודמיה, דילגה בשבועיים האחרונים בין מנהיגי האזור ועסקה בסכסוכים אזוריים רבים. היא נפגשה עם יו"ר הרשות, אבו מאזן, בפריז, תקפה את פעולות משטר נשיא סוריה, בשאר אסד, והפכה לבכירה האמריקנית הראשונה שנפגשת עם נשיא מצרים הנבחר, מוחמד מורסי. הביקור המצרי, עם זאת, הסתיים באופן מביך עבורה, כששיירתה הותקפה בעגבניות ובנעליים.

 

שיירת קלינטון מותקפת בקהיר:

 

 

זמן קצר לפני הפגישה, הודה נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, כי לא הצליח "להניע את תהליך השלום במזרח התיכון כפי שרציתי". בראיון לערוץ WJLA-TV בוושינגטון, חלק הנשיא האמריקני את האחריות לקיפאון עם ההנהגה הישראלית והפלסטינית. "זה משהו שהתמקדנו בו מאוד בשלב מוקדם", אמר. "אך האמת היא שהצדדים צריכים לרצות את זה גם".

 

שרת החוץ היא רק חוליה אחת במשולש מדיני-ביטחוני אמריקני שישהה בישראל בחודש הקרוב, ויעסוק על פי הערכות, גם במאבק המערב עם שאיפות הגרעין של איראן. יועץ הנשיא אובמה לביטחון לאומי, טום דונילון, הגיע בשבת לפגישות עבודה, ושר ההגנה, לאון פאנטה, אמור להגיע לקראת סוף החודש.

 

ביקורו של פאנטה בארץ, שעליו טרם יצאה הודעה רשמית מוושינגטון, צפוי להתקיים בערך במקביל לביקורו בארץ של המועמד הרפובליקני לנשיאות מיט רומני. רומני צפוי להגיע לארץ במוצאי שבת, 28 ביולי, ולקיים פגישות למחרת.

 

היועץ דונילון עוסק בעיקר בנושא האיראני מול הצמרת הביטחונית הישראלית, ופגש בארץ את ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שר הביטחון, אהוד ברק ואת יועץ ראש הממשלה לביטחון לאומי, יעקב עמידרור. האחרון נמצא בקשר הדוק עם דונילון בנושאים שקשורים למזרח התיכון בכלל ובנושא האיראני בפרט. הביקור התקיים גם על רקע הדיווחים על הזזת נשק כימי על ידי משטר אסד ועל קרבות בתוך הבירה דמשק.

 

קלינטון ופרס, היום בירושלים (צילום: מארק ניימן, לע"מ) (צילום: מארק ניימן, לע
קלינטון ופרס, היום בירושלים(צילום: מארק ניימן, לע"מ)
 

בהודעה רשמית שיצאה מדובר המועצה לביטחון לאומי, טומי ויטור, נאמר כי "בפגישות אישרר דונילון את המחויבות הבלתי מעורערת של ארצות הברית לביטחון ישראל. זוהי פגישה אחרונה בסדרה מתמשכת של התייעצויות עם גורמים ישראליים

על מגוון נושאי ביטחון אזוריים".

 

המבוי הסתום בשיחות המערב עם איראן מחזיר את הדיאלוג האמריקני-ישראלי לנקודה שבה היה בחודש אפריל. הממשל ביקש אז מרווח זמן מספק כדי להגביר את הסנקציות על איראן ולאפשר לקדם משא ומתן עמה. בשלב זה, האיראנים אינם מקדמים את השיחות, אך האמריקנים יכולים להצביע על החרפת הסנקציות על הרפובליקה האיסלאמית, ולבקש מישראל, בכפוף לכך, לא להוציא לפועל מתקפה צבאית.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קלינטון ופרס, היום בירושלים
צילום: מארק ניימן, לע"מ
קלינטון וליברמן, הבוקר
צילום: גיל יוחנן
קריאה לשחרור פולארד, הבוקר
צילום: AFP
לאון פאנטה
צילום: AP
טום דונילון
צילום: AP
מומלצים