שתף קטע נבחר

מודי'ס הורידה את אופק דירוג האשראי של גרמניה

סוכנות הדירוג מזהירה את גרמניה מפני אובדן דירוג האשראי המושלם. הזהירה גם את הולנד ולוקסמבורג וטענה שגוברים הסיכויים כי המדינות יצטרכו להתמודד עם סיוע לספרד ואיטליה

סוכנות הדירוג מודי'ס הורידה היום במפתיע את אופק דירוג האשראי של גרמניה, הולנד ולוקסמבורג מ"יציב" ל"שלילי" על רקע החרפת משבר החובות באירופה שמכביד על הכלכלות היציבות שנותרו בגוש האירו. 

 

 

מודי'ס ציינה בהודעתה את הסיכויים הגוברים ליציאתה של יוון מגוש האירו שעלולה לגרום לשורה של זעזועים במערכת הפיננסית, שיהיה ניתן לפתור אותם במחיר גבוה מאוד.

 

הרייכסטאג. בינתיים הורדה רק כאזהרה (צילום: יוסף ג'קסון) (צילום: יוסף ג'קסון)
הרייכסטאג. בינתיים הורדה רק כאזהרה(צילום: יוסף ג'קסון)

 

גרמניה, כמו גם יתר המדינות שזוכות לדירוג המושלם של "Aaa" צפויה להגדיל את התמיכה שלה במדינות כמו ספרד ואיטליה שמתקשות לממן את גירעונות הענק שלהן. נטל החובות העצום של מדינות ה-PIIGS מכביד דווקא על המדינות המדורגות בדירוג אשראי מושלם ומביא לפגיעה בדירוג שלהן.

 

למרות זאת, אישרו במודי'ס את דירוג האשראי המושלם של פינלנד, אבל הצהירה כי כל ארבע המדינות הושפעו בצורה משמעותית מחוסר הוודאות וההשלכות של משבר החובות.

 

בתוך כך, מתכוונים במודי'ס לשקול את ההתפתחויות בגוש האירו ואת ההשפעה שלהן על דירוג האשראי המושלם של אוסטריה וצרפת. אופק הדירוג של צרפת ואוסטריה הורד מ"יציב" ל"שלילי" בחודש פברואר. בכוונת מודי'ס לבחון עד סוף הרבעון השלישי האם הדירוג הנוכחי של המדינות תואם את המצב הכלכלי הנוכחי.

 

סוכנות דירוג האשראי S&P הורידה בשנה שעברה את דירוג האשראי של ארה"ב מ-AAA ל-+AA וכן השנה את דירוג האשראי של צרפת לאותה רמה. בפועל, הורדת הדירוג לא העלתה את עלויות המימון של שתי המדינות אלא דווקא הורידה אותן.

 

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה של האיחוד האירופי, דיווחה אתמול על כך שהחוב המצרפי של מדינות הגוש הגיע ל־88.2% מהתוצר ברבעון הראשון של השנה. זאת לעומת 87.3% ברבעון הקודם. כמו כן, החוב המצרפי של האיחוד האירופי עלה מ־82.5% ל־83.4%.

  

על פי הנתונים, יוון עודנה שיאנית החוב באירופה עם חוב בשיעור של 132.4% מהתוצר. אחרי יוון מצויות איטליה (123.3%), פורטוגל (111.7%) ואירלנד (108.5%). ספרד הגדילה את החוב שלה ב־5% בתוך שלושה חודשים בלבד, והוא עומד כעת על 72.1% מהתוצר. המשמעות הקשה של נתונים אלה היא אחת: משבר החובות האירופי לא נפתר, אלא רק הולך ומסלים.

 

התשואות על אג"ח ספרדיות לעשר שנים שברו שיא חדש והגיעו לרמה של 7.34% - עלייה של 0.12% לעומת השיא הקודם שנקבע רק ביום שישי שעבר. במהלך יום המסחר אתמול כבר זינקו התשואות ל־7.57%. התשואות על אג"ח ספרדיות מצויות כבר כמה ימים מעל לרמה המסוכנת של 7%, כשבמקביל חוזי הביטוח על החוב הספרדי (CDS) עלו גם כן לשיא כל הזמנים - 634 נקודות בסיס. המשמעות היא שעל כל 10 מיליון אירו של אג"ח ספרדיות שהמשקיע יבקש לבטח, הוא יידרש לשלם 634 אלף אירו.

 

חוסר האמון של משקיעים באג"ח הספרדיות מתחזק על רקע ההסלמה של המצב באירופה בכלל ובספרד בפרט - שם הקימה הממשלה קרן חילוץ מיוחדת עבור המחוזות האוטונומיים שהגיעו לסף פשיטת רגל. בסוף השבוע האחרון ביקש מחוז ולנסיה במדינה סיוע מהשלטון המרכזי, ועל פי דיווחים בתקשורת הספרדית, צפויים ללכת בעקבותיו שישה מחוזות נוספים.

 

מדיווחי הבנק המרכזי בספרד, המצויה במיתון מאז הרבעון הראשון של 2012, הכלכלה במדינה מתכווצת בקצב הולך וגובר. הבעיה היא שבניגוד ליוון, אירלנד ופורטוגל — שכבר פנו וביקשו חילוץ כולל מהאיחוד האירופי - לא בטוח שסיוע מהאיחוד יציל את הכלכלה הספרדית הגדולה. בכל מקרה, למרות שטף הדיווחים השליליים שר האוצר הספרדי לואיס דה־גינדוס הכחיש בתוקף כל אפשרות לבקשת חבילת חילוץ מקיפה לארצו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אנגלה מרקל, קנצלרית גרמניה
צילום: רויטרס
מומלצים