שתף קטע נבחר

הכח הנשי באולימפיאדה

קרוב לחצי מהמשלחת הישראלית ללונדון מורכבת מנשים. לבנת חולמת, גוסטמלסקי כועסת. איך התהפכו היוצרות?

לי קורזיץ, עמית עברי, נטע ריבקין, שחר פאר, אינה יופה, אנסטסיה גלושקוב, ג'וליאן שוורץ, מורן בוזובסקי, נועה פלצ'י, ויקה קושל, אליאורה זולקובסקי, פולינה ז'קולוז'ני, מרינה שולץ, נופר אדלמן, גיל כהן, ורד בוסקילה, אליס שלזינגר, ולריה מקסיוטה. 18 נשים מתוך 38 ספורטאים במשלחת הישראלית.

  

    

הרשימה הארוכה מוכיחה שללא ספק יש לנו כח נשי לא מבוטל, המשלים את המשלחת תוצרת כחול לבן. לכולן מטרה אחת ברורה: להשיג מדליה אולימפית. הכח הנשי הוא לא משהו מובן מאליו. להיפך. הספורט הנשי בעולם הולך ומתעצם, וכן, כך גם אצלנו בישראל.

 

עמית עברי. חלק מהכח הנשי (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
עמית עברי. חלק מהכח הנשי(צילום: אורן אהרוני)

 

נטע ריבקין. עוד נציגה מכובדת בלונדון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
נטע ריבקין. עוד נציגה מכובדת בלונדון(צילום: EPA)

 

אחד היעדים המרכזיים שהציבה לימור לבנת במסגרת תפקידה כשרת התרבות והספורט בישראל, הוא קידום ספורט הנשים. המטרה היא הגדלת מספר

הספורטאיות הפעילות בישראל הן במסגרות הספורט ההישגי והן במסגרות הספורט העממי.

 

במהלך שלוש השנים האחרונות יזמה השרה שורה של מהלכים לקידום מטרה זו, כמו שינוי של הקריטריונים לתמיכה באיגודי הספורט באופן שמחייב אותם להציב נשים כנציגות בהנהלה, באופן יחסי למספר הספורטאיות באיגוד, קידום פעילותה של "אתנה" - מועצת ספורט הנשים בישראל אותה הקימה בשנת 2008 בקדנציה הראשונה שלה כשרת ספורט.

 

לי קורזיץ. המטרה ברורה: מדליה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
לי קורזיץ. המטרה ברורה: מדליה(צילום: רויטרס)

 

שחר פאר. גידול של 62 אחוז במספר הספורטאיות הפעילות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שחר פאר. גידול של 62 אחוז במספר הספורטאיות הפעילות(צילום: רויטרס)

 

ואגב, מאז הקמת המועצה נרשם גידול משמעותי של 62% במספר הספורטאיות הפעילות באיגודי הספורט השונים. לאחרונה אישרו המועצה להסדר ההימורים ומשרד התרבות והספורט שינוי באמות המידה ולאור זאת הוחלט לעגן תמיכה בשמונה ענפי ליבה ועשרה פרויקטים שונים לקידום ספורטאיות.

  

חגיגה אולימפית ב-ynet ספורט:

  

מחקר שבוצע בקרב הורים לילדות הביא לתוצאות מעניינות - עמדות ההורים שליליות כשמדובר בהשתלבות הבת בספורט תחרותי. לאור זאת הכינה המועצה לקידום ספורט הנשים תכנית מקיפה לשינוי עמדות הורים בנדון.

 

לימור לבנת. חולמת על מדליה (צילום: מור שאולי) (צילום: מור שאולי)
לימור לבנת. חולמת על מדליה(צילום: מור שאולי)

 

לבנת: "ספורטאית עם מדליה - חלום אישי"

ונחזור לאולימפיאדה. הוועד האולימפי הציב כמטרה למשחקי לונדון 2012 - זכיה במדליה אולימפית נוספת של ספורטאית (לאחר זכיתה של יעל ארד ב-1992). השרה לבנת התייחסה לנושא כשאמרה ל-ynet ספורט: "אני גאה מאוד בכך

שקרוב ל-50 אחוז מהספורטאים במשלחת הישראלית למשחקים האולימפיים - תהיינה נשים. זהו אחוז כפול ומכופל ממספר הספורטאיות במחזור האולימפי הקודם, ואני מאמינה שיש גם לי ולמשרד הספורט חלק לא מבוטל בכך".

 

"היקף התמיכה שלנו בהכנות האולימפיות במחזור זה היה גדול מאי פעם, ובתוך כך הקצנו משאבים משמעותיים לספורט הנשים דרך המועצה לספורט נשים, לשמחתי המאמצים נושאים בימים אלה פירות של ממש".

 

יעל ארד זוכה במדליה בברצלונה 92. רוצים לראות עוד ספורטאית מצליחה (צילום: יוסי רוט) (צילום: יוסי רוט)
יעל ארד זוכה במדליה בברצלונה 92. רוצים לראות עוד ספורטאית מצליחה(צילום: יוסי רוט)

 

אז גם רף הציפיות בוודאי עולה באולימפיאדה הזאת.

"אני מחזיקה אצבעות ומתפללת להצלחתם של כל הספורטאים שלנו במשחקים האולימפיים. אבל החלום האישי שלי הוא לראות ספורטאית ישראלית מעוטרת במדליה, בפעם הראשונה מאז ההישג ההיסטורי של יעל ארד בברצלונה 92. אני חושבת שזו תהיה סגירת מעגל. אני גם מאמינה שמדליה אולימפית של ספורטאית אחת יכולה לתת יותר תנופה לספורט הנשי מכל דבר אחר. המדליה תגביר את המודעות ותעודד נשים לעסוק בספורט כבר מגיל צעיר".

 

"עדיין יש בורות בכל מה שקשור לנשים"

אניה גוסטמלסקי (31), שיאנית ישראל בשחייה שייצגה אותנו באתונה ובבייג'ינג, משמשת היום גם כמאמנת אישית ויועצת ומחזיקה בתפקיד ניהולי בקידום הנשים בספורט הישראלי. גוסטמלסקי נותנת מעצמה לא מעט וגם פעילה בארגון "אתנה" .

 

אניה גוסטמלסקי. "עדיין ישנה בורות" (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
אניה גוסטמלסקי. "עדיין ישנה בורות"(צילום: אורן אהרוני)

 

גוסטמלסקי נשמעת נלהבת מצד אחד, אך גם כועסת מצד שני. ל-ynet ספורט אמרה: "אנחנו מדינה שסובלת מעליבות ובורות בכל מה שקשור בנשים. למה זה צריך להפתיע שחצי משלחת הם נשים? לי זה נראה הגיוני, כך זה צריך להיות. אוי ואבוי אם זה כמו בנבחרת השחייה, שם יש יחס של בת אחת על חמישה בנים".

 

ולמה ככה זה באמת בשחייה?

"שחייה זה ענף אכזרי וגברי. ענף שקשה לשרוד בו, בעיקר בשביל בחורות. הבעיה שהמערכת לא יודעת לטפל בשחייניות ובגלל זה המצב הוא כזה. אין מה לעשות - לנשים יש ראש וגוף אחר מגברים, צריך להבין שזאת מערכת אחרת ומורכבת. אין לנו גם מספיק מאמנות נשים" .

 

ורד בוסקילה וגיל כהן. "ביטוי להתעצמות הנשים" (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
ורד בוסקילה וגיל כהן. "ביטוי להתעצמות הנשים"(צילום: Gettyimages)

 

ואיך אפשר לשנות את העניין?

"תקציב הבנות כבר התחיל לעלות. אני שמחה שבאיזשהו שלב הבינו שספורט עבור נשים זו סביבה פחות טבעיות וצריך לטפל בעניין נכון".

 

זאת אומרת שיש סיכוי שבעתיד הנשים יצברו עוד כח?

"אם יעבדו לפי התוכניות אז אין סיבה שלא. הרי בתחום הנשי קל יותר. הקריטריונים יותר קלים להשגה וכך יש יותר סיכוי להגיע לאולימפיאדה ולזכות".

 

השייטות ממריאות ללונדון. "אין בעיה עם ענפי ספורט גבריים" (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
השייטות ממריאות ללונדון. "אין בעיה עם ענפי ספורט גבריים"(צילום: אורן אהרוני)

 

אגב, גוסטמלסקי שחגגה כבר יום הולדת 31 זכתה לפני כמה שבועות בתואר שחיינית מצטיינת באליפות ישראל בשחיה לבוגרות, זאת לאחר שהשיגה מדליות זהב ואחת וכסף. " אני סוג של חלוצה בתחום הזה. כולם חושבים שנשים צריכות ללדת ולשבת בבית, אני מוכיחה שזה ממש לא ככה".

 

סימה כהן, אמא של השייטת גיל כהן שיחד עם ורד בוסקילה מתחרה בדגם ה-470, תמריא בשבוע הבא ללונדון היישר לתחרויות השיט המתחילות ב-3 באוגוסט, כדי לראות ממש מקרוב את גאוותה הפרטית מנסה להשיג מדליה. "אני חושבת שהכח הנשי במשלחת הישראלית הוא ביטוי להתעצמות נשים בכל התחומים", סיפרה סימה והוסיפה: "לעומת העבר, הנשים היום מעורבות הרבה יותר. וזה מתבטא גם בספורט - יש יותר פוקוס לנשים, יותר דגש. זאת מגמה חברתית".

 

סימה, שמלווה את בתה מאז ילדותה ומדרבנת אותה, טוענת כי תחום השיט שנחשב לתחום פיזי וקשה יחסית עבור נשים לא היווה מכשול עבור גיל: "היא אף פעם לא סבלה מהטענה שזה קטע גברי והיא בחורה. היא טום בוי מילדות ואין לה בעיה עם תחומי ספורט שכביכול נחשבים לגבריים".

 

מי לדעתכם יחזור לישראל עם מדליה? הצביעו בעמוד הפייסבוק של ynet

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ג'וליאן שוורץ
צילום: אורן אהרוני
מומלצים