שתף קטע נבחר

הפתעה במים: צב ים בארוחת בוקר וצב ענק ברשת

צמד צוללים באילת פגשו צב ים רעב בשמורת האלמוגים ותיעדו אותו בארוחת בוקר בעומק של כ-30 מטר. צב ים גלדי ענק במשקל של כ-300 ק"ג נלכד ברשת בשוגג ע"י דייגים מול חופי אשדוד. לאחר מאמצים רבים הוא הושב בחזרה לים

אורן סגל, חובב צלילה מתל-אביב, הגיע לאילת החודש כדי לצלול בשמורת האלמוגים. בשבת בבוקר הוא נכנס עם שותף לצלילה ובעומק של 30 מטר, הוא פגש בדייר מקומי רעב במיוחד - צב ים קרני שרבץ על קרקעית הים.

 

"לא הספקנו לצלול וכבר פגשנו את הצב בתחילת הדרך והחלטנו לבלות את כל זמן הצלילה בקרבתו", מספר סגל, מהנדס מכונות בן 31. "אני צולל כבר מגיל 17 ופגשתי מספר צבי ים בטבע, אבל צב רעב שכזה לא רואים כל יום. הוא היה כל כך עסוק באכילה של האלמוג, הציץ עלינו ופשוט המשיך לאכול".

 

 

סגל ושותפו לצלילה נשארו דקות ארוכות בקרבת הצב. "למזלנו, הים היה רגוע וגם הצב. ריחפנו מעליו ופשוט התבוננו בו אוכל. לא היה לנו נעים להפריע לו בהתחלה ושמרנו על מרחק, אבל הוא לא נראה מוטרד מהנוכחות שלנו והיה עסוק מאוד באכילה", מתאר סגל שתיעד את ארוחת הבוקר של הצב בעזרת מצלמה תת-ימית קטנה.

 

סגל חזר לאחר מספר שעות שוב לים לצלילה נוספת. הוא מצא באותו איזור בו תיעד את הצב, שקית מתפוררת וישנה של חטיף "ביסלי". "השקית היתה קבורה מעט בחול וזה רק מראה שאשפה שמגיעה לים לא נעלמת כל כך מהר ממנו. אם כולנו נשמור על הנקיון של הים, אולי גם סיכויי ההישרדות של צבי הים ושאר בעלי החיים תשתפר ונוכל לראות אותם גם בשנים הבאות".

 

"צב ענק כמו ממותה נפל מהרשת"

ויקטור קלפה, בעל ספינת דיג "דלידג" מקרית-אתא, יצא לדוג מול חופי אשדוד בסוף השבוע האחרון. ברשת המתינה לו הפתעה כבדת משקל. צב ים נדיר ממין גילדי, באורך של כשני מטרים ובמשקל של כ-300 קילוגרם.

 

"הורדנו רשת דיג למים ואחרי שהעלינו אותה בחזרה שמנו לב שהיא היתה מאוד כבדה. רק ששפכנו את התכולה על הסיפון, לא האמנו למה שראינו. צב ענק כמו ממותה נפל מתוכה על הגב", מספר קלפה. "ניסינו שלושה אנשים כדי להפוך אותו אבל לא הצלחנו. רק בעזרת חבלים והרבה כוח הפכנו אותו כדי שיוכל לעמוד על הרגליים. יצא לו קצת דם מהפה ובהתחלה חשבנו שהוא מת, אבל אז הוא התחיל להתפרע ולנשום בכבדות". 

 

צילום: ויקטור קלפה

 

 

קלפה יצר קשר עם אנשי המרכז להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים כדי לבדוק אם יוכלו לסייע לזוחל הענק. יניב לוי, מנהל המרכז מספר כי הופתע לקבל את הפנייה מהדייגים. "זה יפה שהם מודעים לקיום שלנו בכל הנושא לסיוע לצבי ים, למרות שאנחנו לא בקשר איתם. כקלפה סיפר לנו שהצב משתולל ולוקח נשימה מעת לעת, מבחינתנו זה הבהיר כי מדובר בצב חזק שיכול לשוב למים", הוא מסביר.

 

לוי מציין כי משקלו העצום של הצב מחוץ למים, עשוי לסכן את חייו. "האיברים הפנימיים נאלצים לספוג לחץ כבד מאוד. הלב והריאות נמצאים בסכנה ולכן היה חשוב להחזיר אותו למים מהר ככל שניתן. במידה שהוא היה פצוע בגפיים שלו, היינו שוקלים לטפל בו, אבל לפי התיאור של הדייגים הוא לא נפצע ברמה המחייבת טיפול חירום. הנזק שהיה עלול להיגרם לו עד שהם היו מגיעים ליבשה היה גדול יותר ולכן המלצנו לשחררו בחזרה לטבע". 

 

הדייגים נאלצו לקשור בחבל את הצב לדופן הסיפון כדי שיוכלו להשיבו לים בביטחה ולמנוע מקרה בו הזוחל הגדול עלול לנשוך בשוגג את הצוות. לדברי קלפה, היה צורך בפינוי הרשת הגדולה מהסיפון ולהשיבה למים, ורק אז להתחיל להוריד את הצב לים.

 

"אני בן 70 וכבר דייג 45 שנה. יצא לי לא פעם להוציא צבי ים שנכנסו בטעות לרשת ולהחזיר אותם לים, אבל צב כזה ענק עוד לא ראיתי. עשה לנו גרעפסים מסריחים על הסיפון, אבל ברגע שהצלחנו להוריד אותו עם חבלים בחזרה לים, זה היה כיף לראות אותו צולל ונעלם תוך שניה. שמחתי שיכולתי לעזור לו".

 

בישראל תועדו פחות מ-30 תצפיות של צבי ים גילדיים בחופי הים התיכון ובמפרץ אילת מאז שנות ה-50. במרבית מהפגרים שהגיעו אל חופי ישראל, נמצאו בגופם שאריות של שקיות פלסטיק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורן סגל
אוכל בים
צילום: אורן סגל
צילום: אורן סגל
ויש גם אשפה בקרבת מקום. שקית חטיף שהוצאה ע"י הצלם מהים
צילום: אורן סגל
צילום: ויקטור קלפה
הדייג ויקטור קלפה והצב הענק
צילום: ויקטור קלפה
מומלצים