שתף קטע נבחר

חוק טל פקע: 'צה"ל יהיה מסדרון לחרדים לחברה'

10 שנים לאחר שנכנס לתוקף בוטל בהנחיית בג"ץ החוק שמעגן את שחרור בני המגזר החרדי משירות בצה"ל. שר הביטחון ברק הנחה את הצבא להגיש בתוך חודש הצעה מעשית ליישום הרחבת גיוס החרדים. רמ"ח כוח אדם בזרוע היבשה מגלה: "אנחנו בוחנים גיוס בני ישיבות להנדסה ולאיסוף הקרבי"

22 באוגוסט 99': ראש הממשלה ושר הביטחון דאז אהוד ברק מקים את "ועדת טל" בראשות השופט בדימוס צבי טל, שתפקידה היה לעסוק בסוגיית גיוס בני ישיבות לצה"ל. 23 ביולי 2002: הכנסת אישרה את "חוק טל " שאפשר את המשך מתן דחיית הגיוס לבחורי הישיבות. 21 בפברואר 2012: בג"ץ פוסק שהחוק אינו חוקתי ואין להאריכו מעבר למועד פקיעתו הצפוי. 1 באוגוסט 2012: "חוק טל" פוקע. המשמעות: החל מהיום (ד') צה"ל יכול לגייס עשרות אלפי אברכים.

 

רגע לפני פקיעת "חוק טל", הודיע אמש שר הביטחון אהוד ברק לצה"ל להגיש בתוך כחודש הצעה מעשית ליישום חוק שירות הביטחון על אוכלוסיית הצעירים החרדים. זאת עד שהכנסת תאשר חוק חדש שמסדיר באופן קבוע את הנושא.

 

סערת גיוס החרדים - דיווחים קודמים ב-ynet:

ברק לצה"ל: הגישו הצעה כיצד יגויסו החרדים

איך תמוסמס החובה לגייס את החרדים?

לא חרדים מ-1 באוגוסט: "לא יגררו אותנו לצבא"

חרדים מתגייסים: "גם לדוד המלך היה צבא"

תוכנית ליום שאחרי חוק טל: כל החרדים יעברו מיון

 

לפי התוכנית, החוק הקבוע שאליו שואף ברק להגיע ינסה להשיג האצה משמעותית של מסלולי הגיוס, הרחבתם והעמקתם עבור חרדים – באופן שיכלול גם יותר מסלולים טכנולוגיים וגם יותר מסלולים מבצעיים. ייתכן שהמגויסים ישרתו בעורף, במשטרה ובשירות בתי הסוהר.

 

למעשה, ברק העביר לצה"ל את תפוח האדמה הלוהט שנקרא גיוס חרדים, ותוך חודש יצטרכו באכ"א למסור למשרד הביטחון את מתווה הגיוס הנחוץ והמתאים ברוח החלטת בג"ץ לבטל את "חוק טל". בצבא נערכים לגיוס מסיבי תוך זמן קצר - אם כך ייקבע.

 

כאבי הראש באגף כוח האדם בצה"ל מוכרים היטב למי שעמד לפני מספר שנים בראשות הגוף הצבאי של גיוס החרדים וכיום מסיים את תפקידו כראש מחלקת כוח אדם בזרוע היבשה, אלוף-משנה אפי רוזן. בשיחה עם ynet מסביר רוזן כי פלטפורמות השירות שאליהן תגיע, אם וכאשר, כמות

 גדולה של חרדים, כבר קיימות בצבא.

 

לדברי אל"מ רוזן, "אפשר להביא הרבה מאלו שיושבים 'על הברזלים' (חרדים שנשרו מישיבות, י"ז), וכבר יש אפשרות שנשקלת אצלנו להקים פלוגת חיילים נוספת בגדוד 'נצח יהודה'. הצבא נערך לגיוס גדול יותר של חרדים, וצריך להסביר שמדובר באירוע כבד, כי הם לא יכולים לשרת בכל מקום, אלא בבסיס שאפשר להעביר בו שיעורי תורה, שאין בו נשים ושמוגש בו אוכל גלאט כשר".

 

רוזן הוסיף כי "אנו נערכים להכשיר יותר מדריכים עבור המתגייסים הנוספים ולא מדריכות, ולאור הגידול הצפוי אנו בוחנים לשלב את המתגייסים החדשים לא רק כלוחמי חי"ר או תותחנים (כפי שצפוי להיות בחודשים הקרובים, י"ז), אלא גם ביחידות האיסוף הקרבי ובהנדסה הקרבית".

 

"נוכל להקים עוד גדוד חרדי עד חטיבה" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
"נוכל להקים עוד גדוד חרדי עד חטיבה"(צילום: גיל יוחנן)

 

הרמ"ח מגלה עוד בדבריו כי בעבר המליץ לראש אכ"א לקבוע תקופת שירות אחידה למקרים שבהם השירות אינו נמשך שלוש שנים. כיום נמשכים מסלולי השירות של בני הישיבות והמתנדבים בין שנה וחודשיים לשנתיים. רוזן מסביר בנוגע להמלצתו כי "זה יקל על המג"דים שצריכים להחליט מה התועלת בלהוציא לקורס צלפים או חובשים חייל צעיר שתכף משתחרר".

 

רוזן מתייחס בדבריו להצעה להגדיל את יעד הגיוס ל-6,000 חרדים, שמשמעותה היא גידול של 3,500 חרדים לעומת 2,500 המשרתים כיום: "מדובר באירוע קטן, של כמה מאות נוספים בשנה, כאשר ביום אחד, צריך להבין, אנחנו מגייסים במחזור גיוס הנוכחי מאות חיילים. מי שאומר שלפי השנתון ניתן להביא 20 אלף חרדים לצבא, יבין שזה ידרוש משאבים. להערכתי, אם לפי מתווה זמני יגיעו עוד מאות מתגייסים, נוכל להקים עוד גדוד חרדי עד חטיבה, ולזה אנו ערוכים".

 

הקמת גדוד בצה"ל, מהלך שקורה רק אחת לכמה שנים, אמור להיות בראש ובראשונה שאלה של צורך מבצעי וזאת מעבר לוויכוח הציבורי-חברתי. לדברי רוזן, כלקח ממבצע "עופרת יצוקה" ומלחמת לבנון השנייה, בשנתיים האחרונות גדלו גדודי החי"ר בשיעור של 15 אחוז במצבת כוח האדם שלהם. "בשורה התחתונה", הוא אומר, "היקף כוח האדם הלוחם כשיר למשימותיו בחירום, אבל בגלל פיתוחי האמל"ח בשנים האחרונות אנו נדרשים לעשות יותר דברים וזקוקים ליותר אנשים".

 

"להקים גדוד חרדי סדיר חדש זה כסף" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"להקים גדוד חרדי סדיר חדש זה כסף"(צילום: רויטרס)

 

גם עניין העלויות עומד על הפרק. כל גדוד חרדי חדש, כמו כל גדוד סדיר אחר בצבא, יהיה זול בהרבה מגדוד מילואים שמגיע לחודש של תעסוקה מבצעית באיו"ש או בגבול מצרים. בנושא זה אומר רוזן כי "להקים גדוד חרדי סדיר חדש זה כסף, צריך לקנות מדים, נשק, מחסניות, ציוד, ונדרוש 'תג מחיר' על כך, אבל זה לא העניין. רק אם ניגע ברכיב השכר, המדינה משלמת בממוצע למילואימניק 500 שקלים ליממה, בעוד לחודש שכרו של לוחם סדיר הוא כ-1,000 שקלים, עם המסים, וזה עוד מבלי לדבר על זה שחיילים סדירים הם מאומנים יותר. זה הבדל של פי שמונה".

 

רוזן מזכיר עוד כי "כעת מצב כוח האדם בגזרת הלוחמים הוא טוב וצפוי להישאר כך בשנתיים הקרובות, אבל הצרכים הולכים ועולים, ואם לא נבין כמדינה שצריך שיותר ייכנסו תחת האלונקה, האנשים ייפלו. אנו עומדים במשימות שלנו, יש לנו איכות לא פחות מכמות והיחידות המובחרות עמוסות באנשים טובים, אבל אם אלו שלא מתגייסים בכלל לצבא היו מתגייסים והולכים למקומות אחרים, אז היו מתפנים לנו עוד לוחמים".

 

רוזן גם שואב מוטיבציה ממגמה שלא ממש הייתה מפתיעה אם הייתה נרשמת במלואה: ירידה במוטיבציה להתגייס לקרבי על רקע המשבר החברתי סביב סוגיית גיוס החרדים, כפי שנטבעה בשנה החולפת במושג "פראיירים". לדבריו, "אנחנו עדיין על אזור ה-72 אחוז רצון להתגייס לקרבי מאלו שיכולים, ובמחזורי מרס זה מתקרב ל-80 אחוז. זו הצלחה ותעודת כבוד עבור העם, שצעיר אומר שלמרות שאבא מובטל ואימא לא מרוויחה הרבה אני הולך לגבעתי, והאווירה הציבורית הקשה לא חודרת אותם".

 

אחרי 10 שנים: "חוק טל" פקע (צילום: צביקה טישלר) (צילום: צביקה טישלר)
אחרי 10 שנים: "חוק טל" פקע(צילום: צביקה טישלר)

 

הוא גם הודף את הטענות שגיוס מסיבי של חרדים ייצור "גטאות שחורים" בצבא: "כקצין שלישות של פיקוד מרכז הייתי עושה ימי ביקורת בגדודים, ותמיד כשנכנסתי למוצבי גדוד 'נצח יהודה' בגזרת ג'נין השארתי ליד ה'גזלן' בחוץ את קצינות ראשי המדורים שלי, והן הבינו. הם אמרו שבד"צ הרב מחפוד לא מספיק להם כי יש שם גם אשכנזים, אז הוספנו עוד כשרויות. הם דרשו עיתוני המודיע ויתד נאמן ולא רק ידיעות ומעריב, אז נתנו להם. הלוחמים החרדים הרי בודקים פלסטיניות במחסום, ואנו עולבים בהם סתם. הם מבקשים שנכבדם באמונתם, והכול בדרכי נועם".

 

רוזן אמר עוד כי "מה לא בסדר בקצת סבלנות? משה בן 18 מביתר עילית לא אשם בהסכמים הקואליציוניים שנחתמו לפני 60 שנה. אנו מכבדים הרי חייל בדואי שמוריד את מדיו לפני שנכנס הביתה. בסוף זו משימה לאומית. הצבא יכול להיות המסדרון שלהם לחברה. תסתכל על אלפי בוגרי 'נצח יהודה': אזרחים שעדיין עם כיפה על הראש, עובדים, יצרנים. יועצת הרמטכ"ל לענייני נשים, תת-אלוף רחל טבת יושבת לידי בדיונים והיא בעד הרחבת גיוס החרדים, עד לשלב שזה יפגע בנשים. אנשים עושים דמוניזציה לאירוע שלא קרה עדיין".

 

הפראיירים: "נתניהו יעשה עוד תרגילים" 

עם פקיעת חוק טל מקווים גם במטה המאבק שידוע יותר בהובלת "מחאת הפראיירים" לשינוי משמעותי בכל הקשור לגיוס חרדים. אחד ממובילי המחאה, בועז נול, אמר אמש כי "היום קורה דבר בישראל. ישראל היא מדינת חוק ומהיום חובת השירות חלה על כולם על פי חוק. לא סביר שראש הממשלה ושר הביטחון יהיו מפרי חוק, ולכן יהיה גיוס. אנחנו לא הולכים לשום מקום. ראש הממשלה עוד ינסה לעשות תרגילים, הוא בחר להזמין את בני בריתו הפוליטיים לארוחות חינם כשאנחנו משלמים את המחיר. אנחנו נפעל גם בזירה המשפטית דרך בג"ץ ובעיקר ברחוב בעצרת המחאה הגדולה במוצ"ש בתל-אביב, וכמובן עד שהמצב המעוות שנוצר יתוקן".

 

עידן מילר, אף הוא ממובילי "מחאת הפראיירים", אמר כי "הלילה הסתיים השלב הראשון במאבק שלנו. המצב החוקי שאך לפני חצי שנה נראה בלתי ניתן לשינוי, משתנה הלילה ב-180 מעלות ומאפשר התחלה של שינוי היסטורי אמיתי בחברה הישראלית. השינוי הזה אמנם לא יקרה כהרף עין, אבל בטווח של שנה מהיום אין ספק כי מספר החרדים המשרתים, הן בצה"ל והן בשירות אזרחי, יכפיל ואולי אף ישלש את עצמו".

 

מפורום השוויון בנטל נמסר: "לאחר חמש שנים שבהן הוביל הפורום לשוויון בנטל את המאבק לביטולו של חוק טל, אפשר להגדיר את 1 באוגוסט כיום ראוי במיוחד לציון. חוק טל בטל ומבוטל והניסיונות לייצר את חוק טל 2 באמצעות מתווה אלקין-יעלון-נתניהו כשל, הן פוליטית והן ציבורית. בשם המשרתים שנושאים בנטל לבד, אנו קוראים להתחיל באופן מיידי את תהליך הגיוס, צו ראשון לבני 17 ובעיקר גיוס של מאות צעירים שנפלטו מהישיבות וממתינים ללגיטימציה להתגייס לשירות קרבי".

 

בהכנת הכתבה השתתף בועז פיילר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צה"ל יכול לגייס עשרות אלפי אברכים
צילום: צביקה טישלר
פלטפורמות דומות כבר קיימות. אל"מ רוזן
צילום: דובר צהל
"ראש הממשלה עוד ינסה לעשות תרגילים". נול
צילום: אמיר לוי
מומלצים