שתף קטע נבחר

שלכולם יהיה מפתח. כך תכינו את המקלט בבניין

החוק מורה לדיירים לדאוג לתקינותו, לניקיונו ולציודו של המקלט. ברשימת המטלות: הצטיידות במחשב עם אינטרנט, צביעת הקירות בצבע נושם - ולא לשכוח מים

המקלט הציבורי נתון באחריות הרשות המקומית, אבל חוק ההתגוננות האזרחית מטיל חובה על דיירי הבניין לתחזק את המקלט הפרטי ולדאוג שיהיה ניתן להשתמש בו בכל עת כמחסה מפני התקפה. בקרוב, לפי עמדת הממשלה, גם לא תוטל על הרשות המקומית כל חובה לבדוק זאת. אז מה בדיוק צריך לעשות? 

 

 

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

  

הדיירים אחראים לשמור על הניקיון במקום ולהחזיקו במצב שמאפשר שימוש בו בכל עת. הם מחויבים לפנות מהמקלט את כל החפצים שנמצאים בו, למעט אלה שהחוק מאפשר להחזיקם. הרשות המקומית מוסמכת לפנות את הציוד שלא נועד לשימוש במקלט, בתום 15 ימים מיום מתן הודעה בכתב לדייר או לוועד הבניין. כמו כן הרשות מוסמכת להורות על עשיית תיקונים במקום, או לבצעם במקום הדיירים, ולהטיל עליהם קנס.

 

עו"ד מיטל טיסמן, מנהלת פרויקטים במרכז הארצי למיגון מקלטים, מסבירה כיצד ניתן לדעת שהמקלט ערוך ומוכן

לשעת חירום ומה יש לעשות על מנת שייחשב ככזה. "בראש ובראשונה, יש להסדיר דרכי גישה נוחות למקלט ולפנות את אזורי פתחי החירום מכל מפגע. חל איסור מוחלט להחזיק במקלט חומרים דליקים, רעילים, נפיצים ומסוכנים. מעטפת הבניין צריכה להיות מבטון מזוין ובמקרה של מהמורות יש לבצע תיקוני בטון. על פי התקן הישראלי, במקלט צריכים להיות חלונות ודלתות הדף, שמאפשרים הגנה מוחלטת מחומרים ביולוגיים וכימיים, וסולם תקני ליציאת חירום".

 

טיסמן הוסיפה כי אחת לשנה יש לבדוק את שלמות הקירות, התקרה ורצפת המקלט, ובכל מקום שיש בו דלת או חלון יש לוודא שהגומיות תקניות ואינן יבשות, לשם סגירתם ואטימתם כראוי. "אם יש מערכת אינסטלציה במקלט, יש לבדוק תקינותה עם מערכת סניקה תקנית ולוודא שאין נזילות של מים. יש לוודא שמערכת החשמל תקינה, כולל תאורת חירום, שקעים והארקה תקנית. ניתן גם להוסיף נקודות תקשורת כדי להיות בקשר עם העולם החיצון בשעת חירום. את הקירות יש לצבוע בצבע נושם ולעשות סימונים בצבע מחזיר אור על מנת להקל את ההתמצאות במקלט. כמו כן יש לוודא שהשילוט במקלט תקני".

 

על פי הנחיות פיקוד העורף, השילוט ייתלה בסמוך למתקנים הבאים: כניסה למקלט, דלתות כניסה ויציאה, יציאות חירום, מפסקים, שקעים, לוח חשמל, טלפון, טלוויזיה ורדיו, שירותים, כיורים, מכלי שתייה, עזרה ראשונה וציוד כיבוי.

 

באשר לבטיחות, הסבירה טיסמן, במקלט חייבים להימצא מטף, ערכת עזרה ראשונה ומכל מים. "פיקוד העורף ממליץ שבמקלט תימצא גם מערכת לסינון אוויר. היתרון העיקרי של שימוש במערכת זו הוא אספקת אוויר מסונן למקלט

במשך זמן ממושך. במקרה זה, השוהים במקלט לא צריכים לחבוש מסכות מגן אישיות". על פי הנחיות פיקוד העורף, במקלטים שבהם יש מערכת לסינון אוויר, יש לבדוק תקינותה אחת לחמש שנים או כחלק מהיערכות לקראת איום ביטחוני.

 

בזמן השהייה במקלט על הדיירים להצטייד בטלוויזיה, רדיו וסוללות, טלפון ומחשב בעלי חיבור לאינטרנט, ארבעה ליטרים של מים בבקבוקים סגורים עבור כל אדם ליממה אחת, מזון באריזות סגורות, תאורת חירום או פנס וסוללות, רשימת טלפונים של ארגוני חירום, בני משפחה ושכנים, משחקים, עיתונים וספרים להעברת הזמן, העתקים של מסמכים חשובים, תיק אישי למקרה של פינוי, מטען לסלולרי וסוללה נוספת לגיבוי. מפתח למקלט אמור להימצא אצל כל אחד מדיירי הבניין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים