שתף קטע נבחר

דו"ח: "40% מתלמידי י"ב במזרח ירושלים נושרים"

האגודה לזכויות האזרח ועמותת "עיר עמים" טוענות כי העירייה ומשרד החינוך מפלים בצורה בוטה את תלמידי מזרח העיר. בדו"ח נטען כי רק 800 מתוך 15,000 הילדים בגילים 3-4 שובצו בגנים שבהם ניתן חינוך חינם. העירייה: "הנתונים לא מדויקים"

היעדר רישום של תלמידים, אחוזי נשירה מהגבוהים בארץ, ממוצע תלמידים גבוה בכיתות ובנייה מועטה של כיתות חדשות – אלה הם רק חלק מהליקויים שלטענת האגודה לזכויות האזרח ועמותת "עיר עמים" מאפיינים את מערכת החינוך במזרח ירושלים. דו"ח האגודה והעמותה שמתפרסם היום (ג') מעלה כי ממוצע הנשירה בקרב תלמידי י"ב במזרח ירושלים עומד על 40 אחוז.

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

כבאים השתלטו על שריפה גדולה בדרום תל אביב

בדרך ללימודים: בת 16 נדרסה בי-ם, מצבה קשה

הורי החשודה בלינץ': זו לא היהדות שאנחנו מכירים

 

הדו"ח שסוקר את המשבר החינוכי העמוק שקיים במזרח העיר ואת הגורמים לו מעלה עוד כי מבין 106,534 ילדים פלסטינים בגילים 6-18 שמתגוררים במזרח ירושלים, רק 88,845 מופיעים ברישומי מערכת החינוך. לטענת מפרסמי הדו"ח, הרשויות לא יודעות היכן לומדים 24,000 הילדים הנותרים.

 

בדו"ח נטען עוד כי אחוז הנשירה בכיתות ז' עד י"ב עומד על 17.3. לטענת מחברי הדו"ח, חרף נתונים קשים אלו, עיריית ירושלים לא מקצה את המשאבים הראויים להתמודדות עם התופעה ומפלה את שכונות מזרח העיר לעומת שכונות מערב העיר בכל הקשור לתקציבים ולתשתיות.

 

לאן נעלמו 24,000 ילדים? בית ספר בשכונת סילוואן (ארכיון) (צילום: נועם מושקוביץ) (צילום: נועם מושקוביץ)
לאן נעלמו 24,000 ילדים? בית ספר בשכונת סילוואן (ארכיון)(צילום: נועם מושקוביץ)

 

הדו"ח מטיח האשמה ישירה כלפי משרד החינוך ועיריית ירושלים במחדלים. בפרק שעוסק בחינוך לגיל הרך, מצוין כי רק כ-800 מתוך כ-15,000 הילדים בגילאי 3-4 שובצו בשנת הלימודים החדשה בגנים עירוניים וזאת בניגוד להחלטת הממשלה שקבעה להעניק חינוך חינם לילדים בגילים אלה. עוד עולה כי רק 33 כיתות חדשות נבנו בבתי הספר במזרח העיר, על אף פסיקת בג"ץ כי יש לצמצם פער מתמשך של כ-1,100 כיתות עד שנת 2016.

 

עוד עולה מהדו"ח כי ממוצע התלמידים בכיתה במזרח ירושלים עומד על 31.69, בזמן שבמערב העיר ממוצע התלמידים בכיתה עומד על 23.82. מחברי הדו"ח טוענים גם כי המעקב והצנזורה על ספרי הלימוד במזרח העיר מתבצעים באמצעות גורם חיצוני פרטי אשר זכה במכרז של עיריית ירושלים בשל היותו "הספק הזול ביותר".

 

עוד נטען כי כמחצית מהתלמידים (3,414) הפלסטינים שמשתמשים בהסעות מתגוררים בשכונות שמעבר לגדר ההפרדה ונאלצים להגיע עצמית מבתיהם למחסום ומשם הם נאספים בהסעה.

 

"להגדיל את ההשקעה במזרח העיר"

 עו"ד אשרת מימון מ"עיר עמים" אמרה בהתייחסה לדו"ח כי "הזכות לחינוך היא תשתית לקיומה של הקהילה ועתידם של רבבות ילדים החיים בירושלים. הפקרת החינוך ותשתיות החינוך בירושלים המזרחית הן תוצר ישיר של מדיניות שבוחרת לקדם קהילה אחת על חשבון קהילה אחרת".

 

עו"ד נסרין עליאן מהאגודה לזכויות האזרח מסרה כי "עיריית ירושלים ומשרד החינוך מוכרחים להגדיל את ההשקעה בחינוך בירושלים המזרחית באופן דחוף. שופטי בג"ץ העניקו להם תקופת חסד של חמש שנים לצמצום הפער ולבינוי כיתות, ואם לא – משרד החינוך ישלם מתקציבו את שכר הלימוד של הילדים. עברנו כבר כשליש מהתקופה שנפסקה להם, ובקצב הנוכחי נאלץ לשוב להיכל המשפט".

 

העירייה: "מצמצמים פערים" 

מעיריית ירושלים נמסר בתגובה כי "ראש העיר ניר ברקת משקיע מאמצים חסרי תקדים לצמצום פערים במזרח העיר, דבר הבא לידי ביטוי בבניית מאות כיתות לימוד חדשות, השקעה בבתי הספר ובאיכות החינוך ועוד".

 

עוד נמסר מהעירייה כי "העירייה משקיעה למעלה מ-650

מיליון שקל בחינוך במזרח העיר. 400 מיליון שקל מושקעים בבינוי 400 כיתות לימוד חדשות, במטרה לצמצם פערים שנוצרו בשל עשרות שנים של הזנחה. העירייה מציידת את בתי הספר במחשוב מתקדם ובחלק מבתי הספר הוכנסו 'כיתות חכמות'".

 

בנוגע לנטען בדו"ח בנושא נשירת תלמידים נאמר בתגובה כי "העירייה מתמודדת לראשונה זה עשרות שנים עם אתגר הנשירה במזרח העיר, הן באמצעות מיפוי היקפי התופעה והן בהתמודדות עמה. הנתונים הקיימים בידי העירייה מראים כי בשונה מהאמור בדו"ח אחוז הנשירה בכיתה י"ב אינו עומד על 40% אלא נמוך מכך. העירייה מפעילה שורה של תוכניות להתמודדות עם הנושא".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ממוצע תלמידים גדול מאשר במערב העיר (ארכיון)
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים