שתף קטע נבחר

מצמצמים את שולחן החג: "נוותר על הסטייק"

לקראת ראש השנה, מעמד הביניים נאלץ לנקוט צעדים לשמירת שפיות כלכלית. משפחת ברכה מאור יהודה תוותר על בגדים חדשים ומשפחת נקיס מראשון לציון תצמצם את דמי החג שמוענקים לנכדים. "שילוב של חגים ועליות מחירים זה קטלני"

בעוד שבועיים וחצי תחל השנה העברית החדשה. רבים יסבו כמיטב המסורת לשולחן חג ראש השנה, אולם נראה כי השנה יותר ויותר משפחות ממעמד הביניים ייאלצו לצמצם באופן משמעותי את ההוצאות לחג וחלקן יוותרו על אירוח קרוביהן. בלשכות הרווחה ובעמותות הסיוע מדווחים על עלייה במספר הפונים לקבלת חבילות מזון לקראת החג ובעמותות לייעוץ כלכלי מזהירים כי "שילוב של חגים עם עליות מחירים הוא קטלני עבור המשפחות".

 

גזירות כלכליות - עוד דיווחים ב-ynet:

הדלק מגיע לשיא: 'אין תחליף, שיקזזו ממקום אחר'

הסיגריות התייקרו - המעשנים עברו למותגים זולים

עליית מחיר הלחם: "חוסר הצדק הולך וגדל"

 

רונית אלוש מבאר שבע יצאה לפנסיה לפני כחצי שנה. 25 איש יחגגו אצלה את ראש השנה. אלוש מעידה כי תיאלץ לוותר על לא מעט מוצרים שרכשה בעבר לפני החג. "אנחנו עושים

קצת פחות קניות מאשר בשנה שעברה. הצמצומים מתבטאים בקניות של הבשרים ובדברים המיוחדים שאני רגילה לעשות לחג. דברים טובים כמו ביצים של הפרה, שווארמות והסטייק הטרי לא יהיו השנה".

 

גם אצל משפחת אלוש מורגשת היטב עליית המחירים. "אם פעם קניתי סל ב-500 שקל, היום זה מגיע ל-800 שקל ואז אני רואה שאין לי כלום", אומרת אם המשפחה. "אם פעם המקפיא היה מלא בבשרים, היום אני קונה רק מה שיש. מצד שני, הצמצומים לא ישפיעו על שמחת החג, אנחנו תמיד רואים את חצי הכוס המלאה. יש כאלה שאין להם בכלל ולנו עוד יש משהו".

 

חנה קסבי מבאר שבע, אם לשלושה וסבתא לחמישה, תארח אף היא את בני משפחתה הקרובה. קסבי לא מתכוונת לוותר על המאכלים, אבל גם היא עושה חושבים לפני הקניות. לדבריה, "אנחנו עושים הכנות לפני החג, ממש סקר שוק, כדי שנדע איפה ללכת לקנות. אני עושה את מה שאני רגילה גם אם המחירים בשמים, אין ברירה. הילדים התרגלו להתענג על מטעמי החג ואני אתן להם אותם".

 

"עושים סקר שוק לפני הקניות" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
"עושים סקר שוק לפני הקניות"(צילום: גיל יוחנן)
 

קובי ברכה מאור יהודה יישאר עם רעייתו וששת ילדיהם בביתם הפרטי. ברכה כבר עדכן את משפחתו המורחבת שהשנה אין באפשרותו לארח ואף להתארח. "לארח אני ממש לא יכול כי מדובר בהוצאות מאוד גבוהות", הוא מספר. "בחגים אין לנו אפשרות לישון אצל אחד מבני המשפחה ולכן אנחנו גם לא יכולים להתארח".

 

ברכה מעיד כי הצמצום בקניות התחיל עוד הרבה לפני החגים. "עד לא מזמן היינו הולכים וקונים כל מה שצריך. היום אשתי עושה רשימה וליד כל מוצר היא כותבת כמה הוא אמור לעלות כדי שלא נחרוג מהסכום שהקצבנו. לפני שלוש-ארבע שנים בשולחן החג היה מכל טוב והשנה לא יהיה שפע. אני לא אומר שיחסר, אבל יהיו דברים בסיסיים מאוד. נעביר את החג כמו שצריך והכול יהיה בסדר".

 

גם על בגדי החג ייאלצו בני משפחת ברכה להצטמצם. "אנחנו לא נקנה בגדים חדשים במיוחד", מבהיר אב המשפחה. "היום לקנות לילדים מכנסיים וחולצה זה קנס. אנחנו נוותר על כך השנה ונסתדר עם מה שיש. המצב פשוט קטסטרופלי, המחירים בשמיים, אבל המשכורות לא עולות. אי אפשר לחיות ככה".

 

"נחסוך בדברים אחרים"

יהודה נקיס מראשון לציון יארח בערב ראש השנה 14 קרובי משפחה. "בחג אנחנו משתדלים כדי שתהיה שנה טובה, לא לחסוך במצרכים חיוניים שצריכים להיות על השולחן", הוא אומר. "נחסוך בדברים אחרים, נקנה פחות שתייה ופחות סוגי בשרים. בשנה שעברה הוצאתי 1,500 שקל על קניות לארוחת החג והשנה גם אם אפחית במוצרים, אשלם יותר". 

 

נקיס ורעייתו לא מוכנים לקבל סיוע ברכישת המוצרים לארוחת החג מבני המשפחה המתארחים, והנטל הכלכלי נופל על כתפיהם בלבד. "אנחנו עושים את זה באהבה, אבל יחד עם זאת נצטרך להצטמצם בדמי החג לנכדים. השנה אתן פחות מאשר בשנים קודמות, אין ברירה".

 

קארין ישראל, תושבת גבעתיים ואם לשניים, תתארח בערב החג אצל גיסתה. "זה מצמצם מעט את ההוצאות אבל לא לגמרי", אומרת ישראל. "אני לא מגיעה בידיים ריקות, אני גם מבשלת בעיקר עבור הילדים. בימי החופשה ננסה להצטמצם, אבל אני לא יודעת עד כמה זה יוכל לצאת אל הפועל. גם האטרקציות הכי סטנדרטיות עולות כסף ולזה צריך להוסיף את הנסיעות שעליהן נשלם הון תועפות בגלל העלייה במחירי הדלק".

 

"נקנה פחות שתייה ופחות בשרים" (צילום: jupiter) (צילום: jupiter)
"נקנה פחות שתייה ופחות בשרים"(צילום: jupiter)
   

בעמותת "פעמונים" שעוסקת בייעוץ כלכלי למשפחות מספרים כי בשנים האחרונות עלה מספרן של המשפחות ממעמד הביניים שמגיעות לקבל הסברים על הדרכים שבהן ניתן להתמודד עם סוגיית יוקר המחיה. מנכ"ל העמותה, אוריאל לדרברג, אמר כי "בחג הזה יש עלייה במספר הפונים אלינו גם לעומת החודשים האחרונים וגם לעומת השנה שעברה. בכל חודש בתקופה הזאת אנחנו מטפלים ביותר מ-500 משפחות. לא נתקלנו בהיקף פניות כזה בחודש אוגוסט. המציאות קשה ואנשים חוששים".

 

לדרברג הסביר כי "בחודשים של חגים כמו אפריל-מאי ובספטמבר-אוקטובר יש תמיד זינוק במספר הפניות אלינו, כשהשנה הזינוק הזה חד יותר אנשים מפחדים ומתלוננים על עליות המחירים תחושה של פיטורים קרובים והאווירה מאיימת בתקשורת".

 

"כואב והזוי שאלו אנשים עובדים" 

מנכ"ל העמותה אמר עוד כי "אלינו מגיעות הרבה משפחות שקורסות ברגע האחרון. הם הגיעו לניתוקים, המחאות שחוזרות ומחסור מוחלט של כסף. הכי כואב והזוי שאלו אנשים עובדים, שכל המשכורת שלהם הולכת על התחייבויות קודמות והוצאות בסיסיות והם נמצאים בכאוס מוחלט. הייאוש אוכל אותם".

 

בסקר שערכה לקראת החגים חברת "פאנל פרויקט המדגם" דיווחו 39 אחוז מכלל 552 הנשאלים כי הם נמצאים באוברדראפט בתקופת החג. 25 אחוז מכלל המשיבים דיווחו כי משיכת יתר מהבנק היא מצב קבוע עבורם בכל השנה. כמחצית מהנשאלים בסקר דיווחו כי הם נוהגים לחסוך לקראת החגים ואילו 20 אחוז מהמשיבים אמרו כי הם מתכוונים לחסוך בארוחת החג מסיבות כלכליות.

 

"הקצבאות לא מספיקות" (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
"הקצבאות לא מספיקות"(צילום: ירון ברנר)

 

גם עובדים סוציאלים מדווחים על עלייה במספר הפונים לעזרה ועל שינוי הולך וגובר בפרופיל שלהם. מנהלת בלשכת רווחה באחת הרשויות המקומיות אמרה כי "מגיעים אלינו אנשים בחודשים האחרונים, אבל בעיקר רואים שהבעיות הכלכליות אצל המטופלים המוכרים אצלנו מחמירות. לאנשים קשה יותר והם נאבקים יותר, הם פשוט לא עומדות בהוצאות זה מעורר קשיים אחרים".

 

המנהלת בלשכת הרווחה הוסיפה כי "אני לא זוכרת כל כך הרבה פניות מאנשים שלא מצליחים לעמוד בתשלומי החשמל והמים, תשלומים לבית הספר. הקצבאות לא מספיקות להם. אנחנו רואים גידול במספר האנשים שמגיעים ממעמד הביניים, אנשים עובדים. הם מצד אחד לא שורדים ומצד שני אנחנו לא יכולים לסייע להם כי הם לא עומדים בקריטריונים לסיוע. זה מצב אבסורדי, הדלת נסגרת עליהם מכל הכיוונים, בהקשר הזה אני מרגישה חסרת אונים".

 

גם בעמותות הסיוע מצטיירת תמונה דומה. בארגון "פתחון לב" אומרים כי נרשמה עלייה של 25 אחוז בקרב מבקשי הסיוע בחודש האחרון, בהשוואה לחודשים יוני ויולי. לפי הארגון, הבקשות לסיוע מתרכזות במזון, ביגוד והנעלה. מנכ"ל הארגון, ניסים ציוני, אמר כי "שתי הסיבות המרכזיות לעלייה בפניות הן התייקרות מחירי המזון בישראל לצד גל הפיטורים במשק".

 

בעמותת "חסדי נעמי" מדווחים כי במשאל שערכו בקרב כ-3,000 משפחות שמקבלות חבילות מזון לחג מהעמותה, 52 אחוז מהנשאלים מסרו שההוצאה הכספית שלהם עבור קניות לסל לקראת החג השנה תקטן ב-10 עד 50 אחוז לעומת השנה שעברה.

 

"להחליט על תקציב מוגדר" 

לדברי משה כהן, מנכ"ל העמותה שמסייעת בכל חג לכ-10,000 משפחות, "השנה חל גידול של 25 אחוז במספר הפניות לפני החג בהשוואה לשנה שעברה, בעיקר בקרב משפחות

עובדות ומעמד ביניים. המשאבים שנמצאים בידינו מאפשרים רק היענות חלקית לפניות הנוספות. יוקר המחיה הגובר, התארכות החגים והסמיכות לפתיחת שנת הלימודים, הביאו לעלייה במספר הפונים".

 

ומה בכל זאת אפשר לעשות כדי להתמודד עם ההוצאות בחגים? טלי חייט-אבירז מעמותת "פעמונים" אומרת כי "כדאי להחליט מראש על תקציב מוגדר של הוצאות בתקופת החגים וממנו לגזור את רשימת הקניות, כמו מזון, ביגוד, מתנות וכו'. ממש הפוך ממה שאנחנו רגילים לעשות".

 

חייט-אבירז מציעה עוד "לתכנן את ארוחות החג כדך שהנטל הכלכלי לא ייפול רק על המארחים. צריך לקנות מוצרים שונים במקומות שונים לפי רמת המחירים. ביקור בשוק שבו מחירי הפירות והירקות זולים יחסית הוא לא מילה גסה. בדקו אם אתם באמת זקוקים למוצר שנמצא 'במבצע' או שאתם קונים רק כי זה נשמע זול יותר. בסוף, חלק גדול מאתנו מגלה כי הוא זורק מזון בכמויות היסטריות".

 

בהכנת הכתבה השתתפו אילנה קוריאל ושחר חי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"עלייה בגלל התייקרות מחירי המזון וגל הפיטורים"
צילום: עדי שטיינברג
"זינוק במספר הפניות". לדרברג
צילום: אמיר אבני
צילום: יקי צימרמן
מנכ"ל פתחון לב ניסים ציוני
צילום: יקי צימרמן
מומלצים