שתף קטע נבחר

66% מהעובדים לא יודעים מהו שכר המינימום

סקר שביצע התמ"ת בדבר הוגנות ביחסי עובד-מעביד העלה ממצאים עגומים. העובדים, וחמור יותר, המעסיקים, לא מודעים לחוקי העבודה. מי בעיקר משלם את המחיר? העובדים החלשים סובלים פי שניים יותר מהפרות חוקי עבודה מצד המעסיקים

מתפלאים למה שוק העבודה מתנהל כמו ג'ונג'ל? השחקנים המרכזיים העובדים והמעסיקים לא יודעים בכלל מהם כללי המשחק הבסיסיים.

 

 

66% מהמועסקים במשק לא מודעים בכלל מהו גובה שכר המינימום - שעומד כיום על 4,100 שקל ובאוקטובר יעלה ל-4,300 שקל, כך חשף הבוקר (ד') מינהל מחקר וכלכלה במשרד התמ"ת בראשות בני פפרמן במסגרת כנס "העסקה הוגנת" שמתקיים היום במלון דן פנורמה בתל אביב. ynet מעביר את הכנס בשידור חי.

 

הסקר בדק 1,100 עובדים מעל גיל 18 ועוד 370 מעסיקים. כמו כן, חולקה הבדיקה לשתי קבוצות: האחת בדקה את הנתונים על האוכלוסייה המוחלשת. עובדים בלתי מקצועיים או מקצועיים למחצה, כגון, עובדי ניקיון, שמירה, הארחה ועובדי יצור בתעשייה.

 

המשרד היה מעוניין לבדוק בעיקר את קבוצה זאת ומולה, לצורך השוואה, הוא בדק גם את האוכלוסיה החזקה. קבוצה זאת כללה עובדים בעלי מאפיינים השכלתיים גבוהים בעיקר אקדמאים ועל תיכוניים.

 

ממצאי הסקר קבעו כי באופן מובהק שיעור רמיסת חוקי העבודה בקרב האוכלוסייה החלשה גבוה יותר.

 

מרוויח יותר? יודע פחות

שכרם הממוצע של העובדים באוכלוסיה החלשה הוא קצת יותר גבוה משכר המינימום ועומד על 4,828 שקל בחודש, והשכר הממוצע בקבוצת העובדים החזקה עומד על 9,023 שקל. נתון זה אולי מסביר כי העובדים החלשים מודעים יותר מהו גובה שכר המינימום. שיעור השכירים שאינם יודעים את גובה שכר המינימום הנהוג במקום עבודתם, גבוה יותר בקרב הקבוצה החזקה (81.5%), מאשר בקרב הקבוצה החלשה (51.7%).

 

מנגד, אחוז העובדים היודעים כי הפרת זכויות עבודה ע"י המעסיק היא עבירה פלילית גבוה יותר בקרב הקבוצה החזקה (88.2%), מאשר בקרב הקבוצה החלשה (73.2%).

 

עוד ניתן לראות כי אחוז העובדים היודעים כי באפשרותם להגיש תלונה במשרד התמ"ת נגד מעסיקיהם, גבוה יותר בקרב הקבוצה החלשה (76.1%), ביחס לקבוצה החזקה (68.6%). ייתכן שתוצאה זו גבוהה יותר בקרב הקבוצה החלשה, כי היא המועדת יותר להפרות מצד המעסיק, מאשר בקרב הקבוצה החזקה.

 

כ-56% מהשכירים בקבוצה החזקה דיווחו כי קיבלו ממעסיקם מסמך המפרט את תנאי העסקתם זאת לעומת 44% בקרב הקבוצה החלשה, סה"כ כמחצית מהעובדים במשק.

 

פי 2 יותר הפרת זכויות לעובדים החלשים

20% מקבוצת העובדים החלשה טענו כי לדעתם, בשנה האחרונה הופרה אחת או יותר מזכויות העבודה שלהם במקום עבודתם, זאת לעומת הקבוצה החזקה שבה רק 10% סברו כך.

 

המעסיקים: כחמישית לא יודעים כמה משלמים על שעה נוספת

עוד בדק הסקר את הצד של המעסיקים. אלו, היינו מצפים, כי הם יודעים היטב את כללי המשחק, אך גם כאן הממצאים מראים מציאות קשה וכנראה חמורה יותר מבחינת השלכותיה.

 

18% מהמעסיקים לא ידעו מהו השכר שיש לשלם לעובד בגין עבודה בשעות נוספות. 60% לא יודעים כלל מהו חוק ההודעה לעובד ו-43% מהמעסיקים טענו כי בארגונם לא נמסר לעובדים מסמך המפרט את תנאי ההעסקה שלהם. כ-25% מהמעסיקים אינם יודעים כלל מהי הלנת שכר.

 

באשר לגובה שכר העובדים טענו כ-36% מהמעסיקים שאינם יודעים מהו גובה שכר מינימום לשעה, 44% שאינם יודעים מהו גובה שכר מינימום לחודש. 7.6% מהמעסיקים לא יודעים או לא מפרישים לעובדיהם ביטוח פנסיה כמחוייב בחוק.

עם זאת נמצא כי כמחצית המעסיקים (54%) חושבים שחוקי האכיפה של התמ"ת מרתיעים ו- 60% ציינו כי קיימת אכיפה מספקת.

 

הסקר נעשה על ידי המשרד בטרם נכנס חוק הגברת האכיפה לתוקפו. חוק זה נכנס לתוקף לפני כחודשיים ומסביר את האכיפה של חוקי העבודה על ידי משרד התמ"ת וכן מחייב את מזמין השרות בדין כלפי העובד, ולא רק את המעסיק הישיר.

 

למרות הבשורה העצומה לעובדים, גם לחקיקה זאת ישנם לא מעט מתנגדים. גורם בתמ"ת סיפר ל-ynet כי חוק זה אינו מידתי ומעסיקים קטנים לא ידעו איך להתמודד עם איכפה מוגברת זאת. "בפועל", אמר אותו גורם. "אין מקום עבודה שאין בו הפרת זכויות של עובדים". לדבריו, הגופים הגדולים ידעו להתמודד עם החוק, אך הקטנים יחששו להעסיק עובדים והתוצאה היא פגיעה קשה במשק כולו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כמה מגיע לכם? שווה לבדוק
צילום: Index Open
מומלצים