שתף קטע נבחר

המחבלים שינסו לפגוע בכם. "יחידה 400" באיראן

הכירו את יחידת העילית של כוח "קודס" באיראן, האחראית על טרור ופיגועים בחו"ל. איך בנויה הזרוע החשאית של משמרות המהפכה, מי עומד בראשה ומה המטרות שלה? אחרי הפיגוע המוצלח מבחינתה בבולגריה, שואבים באיראן עידוד להמשך

מי נותן את ההוראה? החשבון הפתוח של ישראל עם איראן מקבל ביטוי בכל ניסיון לפגוע בבטן הרכה של ישראל, באמצעות פיגועים נגד אזרחים או במטרות יהודיות בחו"ל, תוך העברת מסר של נקמה. מסר זה התחדד עם חיסולם של מדעני הגרעין ושל עימאד מורנייה מחיזבאללה. לכך מתווספת אזהרה לא כתובה, בדבר האפשרות להפעיל תאי טרור רדומים בכל העולם אם יותקפו מתקני הגרעין באיראן.  

 

בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet

 

לאחרונה אף שיגר המטה ללוחמה בטרור אזהרה לישראלים בעולם, תוך הערכה כי בעקבות הפיגוע בבורגס, שנחשב ל"הצלחה" מבחינת מבצעיו, יימשכו הניסיונות לפגוע בישראלים בחו"ל, בעיקר בתאילנד, יוון, קפריסין ובולגריה. מי שככל הנראה עומד מאחורי הקמפיין הזה ומעוניין להכות בישראל הוא "כוח קודס" של משמרות המהפכה של איראן, שפועל לבדו או בסיוע מנגנון הפיגועים של חיזבאללה.

 

מאמר מקיף של מרכז המידע למודיעין ולטרור משרטט את מאפייני הזרוע הארוכה של איראן, ומגלה מיהם מפקדיה ומה מיקומה בתוך מערכת השלטון המורכבת של הרפובליקה האיסלאמית.

 

על פי המאמר, "כוח קודס" (ירושלים בפרסית) שהוקם ב-1990, משמש כחוד החנית של פעילות הטרור האיראנית בחו"ל. זרוע זו מנהלת לחימה נגד ארה"ב, ישראל ומדינות ערב הפרו מערביות באמצעות שליחים כמו חיזבאללה, תוך הקפדה להסתיר או לעמעם את "טביעת האצבע" של איראן.

 

בחלק מהפעולות משתתפים לעיתים גם פעילים איראנים המשתייכים לכוח או למנגנוני ביון איראניים אחרים (מיניסטריון המודיעין למשל), תוך הסתייעות במוסדות ממלכתיים כמו שגרירויות, חברות תעופה, בנקים, חברות ספנות, מרכזי תרבות ומוסדות דת.

 

קאסם סולימאני. הצעיד את הכוח קדימה והגדילו ל-15 אלף איש (צילום: פארס) (צילום: פארס)
קאסם סולימאני. הצעיד את הכוח קדימה והגדילו ל-15 אלף איש(צילום: פארס)
  

בראש הכוח עומד מאז 1998 קאסם סולימאני, הממעט להיחשף בפומבי, ונחשב למקורב מאוד למנהיג איראן, אייתוללה עלי חמינאי, בעל המילה האחרונה בניהול ענייניה האסטרטגיים. בשנים שחלפו מאז מינוי סולימאני גדלה פעילותו של הכוח, והוא התפתח מיחידת עילית המונה כמה אלפים בודדים לזרוע המונה 15 אלף פעילים. אלה מוצבים בשגרירויות איראן בחו"ל, ופועלים גם במסגרת אגודות צדקה ומוסדות דת וחינוך שאיראן מפעילה. בדרך זו רוקמים קשרים עם קהילות שיעיות מחוץ לאיראן. בשעת הצורך הן יכולות לשמש כר נוח לגיוס פעילים לפעילות חתרנית וטרוריסטית בשירות האיראנים.

 

"כוח קודס" כולל אגפי מטה, מפקדות ייעודיות מיוחדות ומנהלות אזוריות שלהן אזורי אחריות גיאוגרפיים מוגדרים. כך למשל "גיס לבנון", "גיס עיראק" או "גיס אנצאר", העוסק באפגניסטן. הכוח נהנה מיוקרה רבה בקרב צמרת ההנהגה האיראנית, וכן זוכה למשאבים רבים. הוא משפיע על תהליך קבלת ההחלטות הביטחוני-אסטרטגי בטהרן, בין השאר בסוגיות חוץ רגישות הנוגעות לפעילותה של איראן בעיראק, סוריה, לבנון, אפגניסטן ורצועת עזה.

  


 

מי שאחראי לפעולות מחוץ לגבולות איראן היא "יחידה 400" למבצעים מיוחדים, הכפופה ישירות למנהיג העליון, אייתוללה חמינאי. פעילויות היחידה, ששמה נחשף לפני כחצי שנה ברשת "סקיי ניוז" הבריטית, כוללות ביצוע פיגועי טרור ובצד זאת ארגון, אימון, ציוד, מימון והכוונה של התארגנויות איסלאמיות מהפכניות, שיעיות ולעיתים גם סוניות. מפקד היחידה הוא חאמד עבדללאהי וסגנו הוא מג'יד עלוי, סגן שר המודיעין לשעבר, שאחראי כנראה לקשר עם חיזבאללה.

 

 

לפי המאמר, כאשר מתקבלת באיראן החלטה לקדם פיגוע, המנהיג חמינאי מעביר הנחיה ישירה על כך לסולימאני ול"יחידה 400". אנשי היחידה מגייסים סייענים זרים לחוליה המבצעת, עורכים להם סדרות הדרכות ואימונים באיראן, ואז שולחים אותם חזרה לזירת היעד דרך מדינה שלישית על מנת לטשטש עקבות מאיראן. 

 

עד כה, לפי מאזן הביניים של "כוח קודס", פעילות הטרור שלו נחלה כישלונות לצד הצלחות, חלקן דרמטיות, במלחמה החשאית נגד ישראל וארה"ב.
הצלחות וכישלונות של כוח קודס

הצלחות וכישלונות של כוח "קודס"

מדינה

תאריך אופי הפיגוע הערכת הגורם המבצע
טורקיה 26 במאי 2011 ניסיון התנקשות בקונסול הישראלי באיסטנבול כוח "קודס" באמצעות חיזבאללה
אזרבייג'ן 24 בינואר 2012 סוכל ניסיון התנקשות ברב ומנהל בית ספר יהודים כוח "קודס" באמצעות סייענים מקומיים
אזרבייג'ן מאי 2012 בתקשורת המקומית דווח על סיכול פיגוע במהלך האירוויזיון, בבית מלון שבו שהתה בין השאר המשלחת הישראלית כוח "קודס" באמצעות סייענים מקומיים
הודו 13 בפברואר 2012 ניסיון התנקשות בחייו של נציג משרד הביטחון בניו דלהי באמצעות הצמדת מטען חבלה מגנטי למכוניתו ע"י רוכב אופנוע. מפיצוץ המטען נפצעה אשתו טל קורן-יהושע כוח "קודס"
גיאורגיה 13 בפברואר 2012 ניסיון התנקשות בחייו של דיפלומט ישראלי בטביליסי באמצעות הצמדת מטען חבלה מגנטי למכוניתו. המטען נוטרל כוח "קודס"
תאילנד 14 בפברואר 2012 ניסיון התנקשות בחייו של דיפלומט ישראלי בבנגקוק באמצעות הצמדת מטען חבלה מגנטי למכוניתו. הפיגוע נכשל כתוצאה מ"תאונת עבודה" כוח "קודס". שלושה אנשים הנושאים דרכון איראני נעצרו
בולגריה 18 ביולי 2012 פיצוץ באוטובוס של ישראלים מחוץ לשדה התעופה בבורגס. חמישה ישראלים נהרגו כוח "קודס" באמצעות חיזבאללה
הים האדום 5 במרס 2014 הברחת טילי M-302 לעזה, דרך סודן. השייטת פשטה על ספינת הנשק כוח "קודס"

  

הכישלונות נרשמו בעיקר נוכח הניסיון לנקום את חיסולו של עימאד מורנייה, קצין המבצעים של חיזבאללה שחוסל בדמשק ב-2008, ושל מספר מדעני גרעין שחוסלו בטהרן בשנים האחרונות. הרצף המדאיג נקטע ב"הצלחת" הפיגוע בבורגס שבבולגריה לפני כחודש וחצי, שבו נרצחו כוכבה שריקי, איציק קולנגי, אמיר מנשה, מאור הרוש, אליאור פרייס ומוסטפה קיוסוב,

נהג אוטובוס מקומי.  

 

במרכז המידע למודיעין ולטרור מעריכים כי איראן עלולה לשאוב עידוד מהתוצאות החיוביות, מבחינתה, של הפיגוע בבולגריה. כמו כן, ככל שיעמיקו יכולותיה הגרעיניות של איראן, כן יגדל ביטחונה העצמי. בנסיבות אלה, תחת "המטרייה הגרעינית" שלדידה של איראן ירתיע את אויביה מלהגיב, עלולים האיראנים להגביר את היקף הפעולות ואת רמת התעוזה שלהם. ניסיון העבר מלמד כי הטרור האיראני עלול להיות מופנה לא רק כלפי מטרות יהודיות וישראליות, אלא גם כלפי האינטרסים של ארצות הברית ומדינות ערב התומכות בה, בדגש על סעודיה ובחריין.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אייתוללה עלי חמינאי. בראש הפירמידה
צילום: AFP
חסן נסראללה. משתף פעולה
צילום: AFP PHOTO / HO / MANAR TV
הפיגוע בבורגס. נותן עידוד לאיראנים
מפקד משמרות המהפכה, מוחמד עלי ג'עפרי
צילום: איי אף פי
מפקד כוח "קודס" קאסם סולימאני
מומלצים