שתף קטע נבחר

צילום: AFP

אובמה בוועידה: אין לערער על המחויבות לישראל

הנשיא האמריקני ניצל את נאומו החשוב בפני הוועידה הדמוקרטית כדי "לקרוץ" לקול היהודי והדגיש כי איראן "חייבת לעמוד מול עולם מאוחד נגד שאיפותיה הגרעיניות". בזירת הפנים הדגיש כי לארה"ב אתגרים רבים וקשים, שאין להם פתרון קל: "לא נבחרתי כדי לומר מה שרציתם לשמוע"

נשיא ארצות הברית סחף את קהל תומכיו ושלח שוב מסר מרגיע לישראל, אבל בעיקר למצביעים היהודים: ברק אובמה עלה לפנות בוקר (יום ו') למה שרבים כינו "נאום חייו" בוועידה הלאומית של המפלגה הדמוקרטית. לפני כן, שורת נואמים מוכרים הרימו את הקהל על רגליו, והכינו אותו לאירוע המרכזי והמסכם של הוועידה, בהם השחקניות סקרלט ג'והנסון ואווה לונגוריה, בתו של הנשיא ג'ון קנדי, קרוליין קנדי, הסנאטור ג'ון קרי, וסגן הנשיא ג'ו ביידן.

 

  • בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet

     

    אובמה עולה לבמת הנואמים לאחר שאשתו מישל הציגה אותו (צילום: MCT) (צילום: MCT)
    אובמה עולה לבמת הנואמים לאחר שאשתו מישל הציגה אותו(צילום: MCT)
     

     

    מישל אובמה מציגה את בעלה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
    מישל אובמה מציגה את בעלה(צילום: AFP)

    מודים לאובמה בוועידה על 4 שנים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
    מודים לאובמה בוועידה על 4 שנים(צילום: רויטרס)

    דגלי ארצות הברית באולם בשרלוט (צילום: AFP) (צילום: AFP)
    דגלי ארצות הברית באולם בשרלוט(צילום: AFP)
     

    סגן הנשיא ביידן הקפיץ את הקהל לפני עליית אובמה לנאום (צילום: MCT) (צילום: MCT)
    סגן הנשיא ביידן הקפיץ את הקהל לפני עליית אובמה לנאום(צילום: MCT)
     

     

    למרות הדגש הניכר על מדיניות הפנים-אמריקנית ועל הצורך לטפל בבעיות הכלכליות והחברתיות בארצות הברית, מצא הנשיא אובמה מקום להתייחס לישראל ולסוגיות מדיניות וביטחוניות. "עם כל ההתקדמות שביצעו, נותרו אתגרים. יש צורך לסכל פיגועי טרור. המשבר האירופי חייב להיעצר. המחויבות שלנו לביטחון ישראל - אסור לערער אותה, וגם לא את הרדיפה אחר שלום".

     

    הנשיא התייחס גם לנושא הגרעין האיראני ולעולם הערבי: "ממשלת איראן חייבת לעמוד מול עולם שיישאר מאוחד נגד השאיפות הגרעיניות שלה. השינוי ההיסטורי הסוחף את העולם הערבי חייב להיות מוגדר לא באגרוף ברזל של דיקטטור או של קיצונים שונאים, אלא על ידי התקוות והשאיפות של אנשים רגילים, השואפים לאותן הזכויות שאנחנו חוגגים היום".

     

    "אפשר לפתור את הבעיות שלנו"

    עיקר הנאום היה בסגנון "דם, יזע ודמעות", שהדגיש את הבעיות הקשות שבפניהן ניצבת ארצות הברית, אך גם את הפתרונות שיש להן. "אני לא מתכוון להעמיד פנים שהדרך שאותה אני מציע מהירה או קלה", אמר הנשיא האמריקני בוועידת המפלגה הדמוקרטית בעיר שרלוט שבצפון קרוליינה, אך הוסיף: "אפשר לפתור את הבעיות שלנו".

  •  

    בני הזוג אובמה לפני תחילת הנאום (צילום: AFP) (צילום: AFP)
    בני הזוג אובמה לפני תחילת הנאום(צילום: AFP)

     

    אובמה עם אשתו וילדיו לאחר הנאום (צילום: AP) (צילום: AP)
    אובמה עם אשתו וילדיו לאחר הנאום(צילום: AP)

     

    הנשיא הציג את מערכת הבחירות כבחירה היסטורית בין שתי אפשרויות. "בסופו של דבר, כשתלכו לקלפי, תעמוד בפניכם הברירה הבהירה ביותר בנקודת זמן כלשהי בדור הזה. בשנים הבאות יתקבלו החלטות גדולות בוושינגטון, על מקומות עבודה ועל הכלכלה, על מסים ועל גירעון, על אנרגיה וחינוך, על מלחמה ושלום - החלטות שתהיה להן השפעה עצומה על החיים שלנו ושל ילדינו למשך עשרות שנים".

     

    "בכל נושא, הברירה שאתם עומדים בפניה אינה רק בין שני מועמדים או בין שתי מפלגות. זו תהיה ברירה בין שני מסלולים שונים לאמריקה. הברירה בין שני חזונות שונים לגמרי לעתיד. אני לא אעמיד פנים שאני מציע לכם דרך מהירה או קלה. מעולם לא עשיתי זאת. לא נבחרתי לומר לכם את מה שרציתם לשמוע", אמר אובמה ברוח נאומו של ווינסטון צ'רצ'יל.

     

    הוועידה הדמוקרטית מודה לחיילים בשירות פעיל (צילום: AFP) (צילום: AFP)
    הוועידה הדמוקרטית מודה לחיילים בשירות פעיל(צילום: AFP)

     

    "בחרתם בי לומר לכם את האמת, והאמת היא שיעברו יותר מכמה שנים כדי לפתור את הבעיות שנוצרו במשך עשרות שנים. הדבר יחייב מאמץ משותף, חלוקת אחריות ואת סוג האומץ והנחישות שפרנקלין רוזוולט הפגין במשך המשבר הכלכלי היחיד שהיה יותר גרוע מהנוכחי", הוסיף הנשיא האמריקני בהתייחסו לשפל הגדול של 1929 ולתוכנית ה"ניו דיל" של הנשיא המנוח.

     

    אובמה סיכם את החלק הזה בנאומו בתקווה: "אמריקה, עלייך לדעת זאת: אפשר לפתור את הבעיות שלנו. אפשר לעמוד באתגרים שלנו. הדרך שאנחנו מציעים אולי קשה יותר, אבל מובילה למקום טוב יותר, ואני מבקש מכם לבחור בעתיד. אני מבקש מכם להתייצב מאחורי סדרת יעדים למען המדינה שלכם - מטרות בייצור, באנרגיה, בחינוך, בביטחון הלאומי ובגירעון".

     

    הוא תקף את המועמד הרפובליקני לנשיאות, מיט רומני. "היריב שלי וחבריו חדשים במדיניות חוץ, אבל ממה שראינו ושמענו, הם רוצים להחזיר אותנו לתקופה של הפחדה וטעויות מטופשות שעלו לאמריקה ביוקר", הוא אמר. "אחרי הכול, אתה לא קורא לרוסיה האויב מספר אחת שלנו - רוסיה, ולא אל-קאעידה - אלא אם כן אתה עדיין חושב כמו בזמן המלחמה הקרה. אתה לא מוכן לדיפלומטיה עם בייג'ינג אם אתה מבקר באולימפיאדה ומעליב את בת הברית הקרובה ביותר".

     

    סוף סוף הגיע זמן המספרים

    ייתכן שמעבר לאיכויות המרגשות של הנאום, הנקודה החשובה שבו הייתה דווקא העובדה שבפעם הראשונה במערכת הבחירות לנשיאות, הציג אובמה לבוחרים תוכנית להמשך יציאת המשק האמריקני מהמשבר הכלכלי הפוקד אותו עוד מ-2008. "זו תוכנית אמיתית בת השגה שתביא למקומות עבודה חדשים, ליותר הזדמנויות ולבנייה מחודשת של הכלכלה על יסודות חזקים יותר. אלה הדברים שאנחנו יכולים לעשות בארבע השנים הבאות, ולכן אני רץ לכהונה שנייה כנשיא ארה"ב".

     

    אווה לונגוריה על מסך בוועידה בעת נאומה (צילום: MCT) (צילום: MCT)
    אווה לונגוריה על מסך בוועידה בעת נאומה(צילום: MCT)

     

    תוכנית הפעולה שאובמה הציג לאמריקנים כוללת יצירת מיליון מקומות עבודה יצרניים בתוך ארבע שנים והכפלת הייצוא בתוך שנתיים. הוא אף הציע לצמצם את ייבוא הנפט בחצי בתוך שמונה שנים, ובתקופה זו להביא להוספת 600 אלף מקומות עבודה בחברות לחיפוש ולהפקת גז טבעי.

     

    בתוכנית החברתית הדמוקרטית שהציג אובמה, הציע הנשיא להוריד בחצי את שכר הלימוד ללימודים באוניברסיטה בעשור הבא. בתקופה זו הוא מתכוון לגייס 100 אלף מורים למתמטיקה ולמדעים ולהכשיר שני מיליון עובדים לעבודות במכללות הקהילתיות. הנשיא הדמוקרטי גם הציע להשקיע את הכסף שיחסוך מהמלחמות בעיראק ואפגניסטן בחזרה בכלכלה האמריקנית.

     

    "לאובמה עמוד שדרה מפלדה"

    קודם לכן, נשא סגן הנשיא ג'ו ביידן את הנאום הנלהב ביותר על אופיו הנחוש של הנשיא אובמה. "אני לא רואה את הנשיא בקליפים, אני רואה אותו יום יום בעבודה בחדר הסגלגל", אמר סגן הנשיא, "יש לו עמוד שדרה מפלדה". הוא סיכם את כהונתו של אובמה במשפט אחד: "אוסמה בן-לאדן מת - ג'נרל מוטורס חיה", תזכורת להחלטה השנויה במחלוקת של הנשיא אובמה בתחילת כהונתו להזרים סכומי עתק להצלת תעשיית הרכב, למרות התנגדות רבים מיועציו הכלכלים ועוזריו.

     

    "ראיתי מה מניע את אובמה - דאגה עמוקה לעם האמריקני" (צילום: AP) (צילום: AP)
    "ראיתי מה מניע את אובמה - דאגה עמוקה לעם האמריקני"(צילום: AP)


    "מהרגע שהנשיא אובמה ישב מאחורי השולחן בחדר הסגלגל, הוא ידע שיש לו הביטחון להחזיר את האמון, לא רק של האומה, אלא של העולם כולו. הוא ידע שטעות אחת תביא למשיכה המונית מהבנקים או לקריסת האשראי, שתביא לפיטורי מיליונים. אמריקה והעולם נזקקו לנשיא חזק עם יד יציבה ועם שיפוט וחזון שיוליך אותנו", אמר ביידן.

     

    סגן הנשיא הקדיש את נאומו לשבחים ליכולתו של אובמה לקבל החלטות קשות, שמטרתן היא שיפור מצב העם האמריקני. "יום אחר יום, לילה אחר לילה, ישבתי לידו כשהוא קיבל החלטה אמיצה אחת אחרי השנייה כדי לעצור את המפולת ולהפוך אותה. ראיתי אותו עומד בפני לחץ גדול ומביט מלמעלה על החלטות בעלות השלכות עצומות. יותר מכך, ראיתי מה מניע אותו: דאגתו העמוקה לעם האמריקני".

     

    "תשאלו את בן-לאדן אם מצבו השתפר". קרי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
    "תשאלו את בן-לאדן אם מצבו השתפר". קרי(צילום: רויטרס)

     

    הסנאטור קרי התמקד בעיקר במדיניות החוץ והביטחון, ושיבח את הנשיא. ב-1980 רונלד רייגן שאל את השאלה המפורסמת בעימות שלו עם הנשיא ג'ימי קרטר :"האם מצבכם טוב היום מאשר לפני ארבע שנים?", והשאלה הזו הכריעה את העימות. הלילה שאל ג'ון קרי את השאלה בנוסח אחר: "שאלו את אוסמה בן-לאדן אם מצבו היום טוב יותר מאשר לפני ארבע שנים".

     

    חברת הקונגרס גיפורדס ריגשה את צירי המפלגה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
    חברת הקונגרס גיפורדס ריגשה את צירי המפלגה(צילום: רויטרס)

    קרי, השואף להיות מזכיר המדינה בממשל אובמה, אם זה ינצח בבחירות, אמר כי "לפני שרומני מגיע לעימות עם אובמה בנושאי חוץ הוא צריך קודם כל להתעמת עם עצמו". קרי הוא שמשחק את תפקידו של רומני בתרגולים שעורך אובמה לקראת שלושת העימותים.

     

    מי שלא נאמה, אך ריגשה רבים, הייתה חברת הקונגרס גבריאל גיפורדס שנורתה לפני שנה וחצי בראשה. גיפורדס היהודיה עדיין לא מסוגלת לנאום, אבל כשהיא עלתה לבימת הוועידה הדמוקרטית, בצליעה, כשהיא נתמכת בידידתה, יו"ר המפלגה הדמוקרטית דבי וסרמן שולץ, הצירים שאגו משמחה. היא התייצבה מול המיקרופון והשמיעה את שבועת האמונים לדגל האמריקני. זו היתה ההפתעה של ועידת המפלגה. הצירים מחאו כפים בשמחה ורבים בכו מהתרגשות כשגיפורדס, שעוברת תהליך שיקום קשה, נופפה בשמחה. האולם החזיר לה בקריאות אהבה.

     

    סקרלט ג'והנסון קראה לצעירים להצביע (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
    סקרלט ג'והנסון קראה לצעירים להצביע(צילום: רויטרס)

    השוותה את ניצחון אובמה לניצחון אביה. קרוליין קנדי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
    השוותה את ניצחון אובמה לניצחון אביה. קרוליין קנדי(צילום: רויטרס)

     

    אחרי גיפורדס עלתה לנאום קרולין קנדי, בתו של הנשיא ג'ון קנדי. היא השוותה בין הניצחון של אביה ב-1960 לבין ניצחונו של אובמה ב-2008. "אבי לא יכול היה להתמודד לכהונה שנייה", הזכירה קנדי ופנתה אל הצעירים, "אתם שהצבעתם עבור אובמה, אתם שכנעתם את הוריכם להצביע עבורו, אתם חייבים להמשיך".

     

    עוד דמות בולטת הייתה צ'רלי קריסט, שהיה מושל רפובליקני של פלורידה, ולא ניצל מגזר דינה של מפלגתו לאחר ששיתף פעולה עם הנשיא אובמה. הלילה נאם קריסטי בפני הוועידה הדמוקרטית והצהיר: "רונלד רייגן אמר שהוא לא עזב את המפלגה הדמוקרטית, אלא היא עזבה אותו. אני לא עזבתי את המפלגה הרפובליקנית, היא עזבה אותי. רייגן היה היום יותר מדי מתון בשביל המפלגה הזו".

     

    מושל פלורידה צ'רלי קריסט, רפובליקני לשעבר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
    מושל פלורידה צ'רלי קריסט, רפובליקני לשעבר(צילום: AFP)
     

    קריסט הבהיר: "אני לא מסכים עם אובמה בכל דבר, אבל כשהוא נכנס לתפקיד פלורידה היתה על סף קריסה. אובמה ראה את מה שאני ראיתי - קטסטרופה - והוא נקט פעולה. הנשיא הזה השקיע באמריקה והציל את פלורידה. הוא בא להצלת פלורידה בפעם השנייה כשמפרץ מקסיקו הוצף בנפט. אני ראיתי את המנהיג שארצנו זקוקה לו", אמר קריסט וקרא להצביע אובמה.

     

    בין הנואמים הייתה גם השחקנית אווה לנגוריה שמסייעת במסע הבחירות של אובמה בקרב היספנים ונשים. לונגוריה עקצה את היריב הרפובליקני על כוונתו לקצץ במסים לעשירים. "ה'אווה לונגוריה' שעבדה בהכנת המבורגרים, היא נזקקה לקיצוץ במס, אך ה'אווה לונגוריה' שעובדת בתעשיית הקולנוע לא צריכה אותו", אמרה השחקנית לצירי הוועידה.

     

    שחקנית אמריקנית אחרת שנאמה בפני חברי המפלגה הדמוקרטית הייתה סקרלט ג'והנסון, שהזכירה כי אמה הייתה אף היא חברת המפלגה. עיקר דבריה הופנו לדור הצעיר, שלדבריה רק מחצית ממנו הצביעה בבחירות ב-2008. "צ'לסי קלינטון אמרה שקול הצעירים לא נשמע, ואני קוראת להם להצביע כדי שקולם יישמע", אמרה ג'והנסון. היא הזהירה מפני הצבעה לרומני: "הגישה שלנו לביטוח בריאות, למימון לימודים גבוהים ולשכר שווה נמצאת בסכנה".



      

    במטהו של רומני אמרו בתגובה לנאום כי הבחירה בנובמבר היא בין "כיוון חדש לעומת 'עוד מאותו הדבר'": "הלילה הנשיא אובמה שטח את הבחירה שניצבת בפני המצביעים, והסביר את היתרונות של מדיניות שלא עבדה בארבע השנים האחרונות", אמר מנהל מסע הבחירות של רומני, מאט רודס, "הוא הציע עוד הבטחות, אך לא קיים את ההבטחות שהעניק לפני ארבע שנים. הציבור האמריקני ידרוש דין וחשבון מהנשיא אובמה על עברו בתפקיד. הוא יודע שמצבו לא טוב יותר, ושהגיע הזמן לשנות כיוון. מיט רומני ופול ראיין יחזירו את ההבטחה הטמונה באמריקה, ויספקו עתיד טוב יותר למדינה", סיכם רודס.

     

    Read this article in English

     



  • פורסם לראשונה 07/09/2012 04:41

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    רגע מכונן. ברק אובמה
    צילום: רויטרס
    חימם את הקהל. ביידן
    צילום: MCT
    קראה לצעירים להצביע. ג'והנסון
    צילום: EPA
    "לאבי לא הייתה ההזדמנות הזו". קנדי
    צילום: רויטרס
    הרפובליקנים עזבו אותו. המושל קריסט
    צילום: AFP
    לא צריכה קיצוץ במסים. לונגוריה
    צילום: AP
    מומלצים