שתף קטע נבחר

סער למען אריאל: הצבעות בממשלה ובמל"ג

שבועות ספורים לפני הדיון בבג"ץ בעתירת רוב האוניברסיטאות, מנסה שר החינוך להשיג לגיטימציה ציבורית וחינוכית באמצעות הצבעה במועצה להשכלה גבוהה של ישראל. "זו מכללה פוליטית שאלמלא היו לה פטרונים פוליטיים, איש לא היה מעלה על דעתו לקדם רעיון אבסורדי זה", טוענים גורמים באוניברסיטאות

שר החינוך, גדעון סער, פועל במרץ להשלמת התהליך להקמת אוניברסיטה באריאל, בין היתר באמצעות השגת רוב בהצבעה מחר (יום א') בממשלה ובהצבעת "יוקרה" של מליאת המועצה להשכלה גבוהה בישראל. המטרה: הכנת הקרקע לקראת הדיון בבג"ץ בעתירת רוב מוסדות ההשכלה הגבוהה - למעט אוניברסיטת בר אילן - ובניגוד לעמדתו של שר הביטחון, אהוד ברק.

 

"מדובר בהחלטה גורלית לקיומה של מערכת ההשכלה הגבוהה בישראל", ביקר הערב גורם באוניברסיטאות. "אין מקום לערב שיקולים פוליטיים ולכן בג"ץ הוא הגוף היחיד שראוי לדון בנושא". גורמים אחרים טענו כי "מדובר במכללה פוליטית שאלמלא היו לה פטרונים פוליטיים, איש לא היה מעלה על דעתו לקדם רעיון אבסורדי זה".

 

בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet

 

על פי חוק, כל החלטה של המועצה להשכלה גבוהה על הקמת אוניברסיטה חדשה צריכה לקבל את אישור הממשלה, שם נחושים להשלים במהרה את המהלך באריאל. עם זאת, המקרה האמור מביא עמו נסיבות מיוחדות, משום שעל פי החוק הבינלאומי, הריבון בשטחי יהודה ושומרון הוא המושל הצבאי ולפיכך אלוף פיקוד מרכז הוא הגוף הבלעדי שאמור להכריע בנושא.

 

 (צילום: דנה קופל, רמי חכם, אורי פורת, AP, דובר צה"ל) (צילום: דנה קופל, רמי חכם, אורי פורת, AP, דובר צה
(צילום: דנה קופל, רמי חכם, אורי פורת, AP, דובר צה"ל)
 

מבחינת סער, הממשלה, בה צפוי רוב ברור בעד הנושא, היא זו שצריכה להנחות את האלוף כיצד לפעול. בהצעת הממשלה לקראת הדיון מחר, נאמר כי "הממשלה רואה חשיבות לאומית בהסבת המרכז האוניברסיטאי יהודה ושומרון באריאל לאוניברסיטה ומנחה לנקוט בפעולות הדרושות לצורך קבלת החלטה בדבר אישור ההחלטה, וזאת בכפוף לחוות דעת היועץ המשפטי לממשלה". שר החינוך הדגיש כי "הקמת האוניברסיטה השמינית תעצים את מערכת ההשכלה הגבוהה בישראל ועל כן יש לפעול במהרה להשלמת התהליך".

 

במקביל, צפוי להתקיים דיון בנושא גם במועצה להשכלה גבוהה של ישראל, אף שהמרכז האוניברסיטאי כפוך למועצה להשכלה גבוהה יהודה ושומרון. סער, על פי הערכות, ינסה לרתום את יוקרת הגוף המצביע ולהעניק לגיטמיציה ציבורית ואקדמית לנושא - עוד לפני הדיון בבג"ץ. 

 

 (צילום: רמי חכם, דנה קופל, נועם מושקוביץ, אוהד צויגנברג, חיים צח) (צילום: רמי חכם, דנה קופל, נועם מושקוביץ, אוהד צויגנברג, חיים צח)
(צילום: רמי חכם, דנה קופל, נועם מושקוביץ, אוהד צויגנברג, חיים צח)

 

לפני כחצי שנה, מונה הרכב מועצה חדש, שסימן לראשונה פיחות משמעותי בכוחן של האוניברסיטאות. רבים מעריכים שההרכב הנוכחי יצביע ברובו בעד הפיכת אריאל לאוניברסיטה. גורם במועצה העריך לאחרונה כי "צעד מעין זה עשוי לתת לגיטימציה לאוניברסיטה החדשה ולסתור את הטענות של מתנגדיה, בהם ראשי האוניברסיטאות, הטוענים כי ההחלטה התקבלה ממניעים פוליטיים ועלולה לגרום נזקים קשים למערכת ההשכלה הגבוהה בישראל".

 

החלטת המועצה התקבלה לפני כחודש, ברוב של 11 חברים במועצה להשכלה גבוהה יהודה ושומרון, מול שני מתנגדים. היא עדיין זקוקה לאישורו הפורמלי של אלוף פיקוד המרכז, המוגדר כריבון ביהודה ושומרון. בעקבות ההחלטה, שוחח ראש הממשלה בנימין נתניהו עם ראש העיר אריאל רון נחמן ובירך אותו. "זהו יום חג לאריאל, יום חג להשכלה הגבוהה בישראל", אמר נתניהו.

 

כצפוי, עוררה ההחלטה גם ביקורת רבה. נשיא הטכניון, פרופסור פרץ לביא, אמר כי "זהו יום שחור לאקדמיה הישראלית, זו זילות של מערכת ההשכלה הגבוהה ורתימה של האקדמיה לצרכים פוליטיים, דבר שלא היה מעולם בישראל".

 

ועד ראשי האוניברסיטאות מסר בתגובה כי "זוהי החלטה פוליטית שהייתה ידועה מראש ונתפרה במשך שנים. אין כל צורך באוניברסיטה נוספת בישראל. מדובר במהלך שבא לשרת אינטרסים קואלציוניים ופוליטיים וסופו שימיט אסון על ההשכלה הגבוהה בישראל".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גדעון סער
צילום: מוקי שוורץ
מכללת אריאל
צילום: גיל לרנר
מומלצים