שתף קטע נבחר

הבדיקה שמשרד הבריאות לא רוצה שתדעי עליה

אבסורד שעלול לגבות חיים: כ-50 אלף נשים בישראל אמורות לבצע בדיקת MRI לאבחון סרטן השד, כך על פי הנחיות משרד הבריאות. מחוסר תקציב, לא נוספו מכשירים לבתיה"ח והנשים אינן יודעות כי הן זכאיות לבדיקה החיונית. מי מרוויח מהעניין?

למה נשים אינן יודעות שהן זכאיות לבדיקת MRI שד? בחוזר מנהל רפואה 30/2009 מנחה משרד הבריאות את קופות החולים בנוגע להתוויות לביצוע בדיקת MRI שד לנשים. חוזר זה הוא הוראת ביצוע לקופות החולים, והוא מחייב אותן בביצועו.

 

לעתים קרובות אנחנו עדים לחוזרי משרד הבריאות הנכתבים בעמל רב על ידי אנשי מקצוע מהטובים שיש, אולם בפועל עבודתם לשווא. ההנחיות אינן מתבצעות, מהסיבה הפשוטה שלא ניתן התקצוב הנדרש כדי להוציא את ההנחיות לפועל.

 

קראי עוד על סרטן השד:

 

מתוך הסכמה שבשתיקה משרד הבריאות אינו בודק את יישום הנחיותיו, אינו דורש דיווח מהקופות על ביצוען ואינו מפעיל את כובד משקלו מול קופה שאיננה מקיימת את ההנחיות.

 

דוגמה כזו היא ההנחיה לבצע אחת לשנה בדיקת MRI שד לכל אישה המתגלה כנשאית של אחד הגנים לסרטן השד, שכן לנשים אלה סבירות גבוהה יותר לחלות בסרטן השד. כ-40 אלף נשים בישראל נושאות את הגן הזה, וגילוי מוקדם של המחלה אצלן מקטין את התמותה בשיעור משמעותי של יותר מ-30%.

 

בחוזר שהוציא משרד הבריאות מחויבות קופות החולים לבצע את בדיקת ה-MRI במצבים רבים, כגון השלמת בירור בממוגרפיה, כשקיימים כמה גושים, מעקב אחר הישנות המחלה וכו'.

 

בהערכה גסה ניתן להניח שכ-50 אלף נשים בישראל אמורות לבצע מדי שנה בדיקת MRI שד. ואילו אכן היו מתבצעות עוד 50 אלף בדיקות בשנה, הרי שהיה צורך בהוספת כעשרה מכשירי MRI לבתי החולים.

 

מפתה כמעט לחשוב מי יותר בר מזל בזכות העובדה שהנשים אינן מודעות לחשיבות ביצוע הבדיקה: האם זו המדינה שהוציאה את ההוראות, תוך ידיעה שעוד לפני היישום זמן ההמתנה לתור מגיע לחצי שנה? בהיעדר המידע אצל הזכאיות לביצוע הבדיקה, יכולה המדינה להמשיך ולמנוע תוספת מכשירי MRI ובכך להקטין את הוצאותיה.

 

ואולי בעצם הנשים הן בנות המזל, שהרי אם היו יודעות שמשרד הבריאות ממליץ על ביצוע בדיקה היכולה להצילן ממוות, אולם היא מתעכבת בשל מחסור במכשירים ותורים ארוכים, נחסך מהן התסכול מעצם ההמתנה הבלתי נסבלת לביצוע הבדיקה.

 

כאזרח, כבעל, כאבא לבנות, כרופא וכמנהל במערכת הבריאות, עצם הפיתוי למחשבה שכזאת מקומם ומפחיד.

 

לאחר שקבעה את ההתוויות לביצוע הבדיקה, חייבת מדינת ישראל לאפשר לבצע אותן, להוסיף את המכשירים הנדרשים ובמקביל לדאוג לפרסום נמרץ בכל האמצעים העומדים לרשותה כדי שכל אישה הזכאית לבדיקה תדע את זכויותיה ותבצע את הבדיקה.

 

הכותב הוא מנכ"ל אסותא היוצא ולשעבר מנכ"ל משרד הבריאות



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כ-50 אלף נשים בישראל אמורות לבצע מדי שנה בדיקת MRI שד
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים