שתף קטע נבחר

עוברים לשעון חורף: "התעללות באזרחי ישראל"

הלילה, עם המעבר לשעון חורף, נהניתם מעוד שעת שינה. בשעה 2:00 הוזזו המחוגים לשעה 1:00. יאיר לפיד תקף: "זו תופעת טבע נדירה שמתרחשת מסיבה אחת: כי הם יכולים". פעילים נשאו לפידים מול ביתו של אלי ישי

המחאה לא הזיזה לאיש מחברי הממשלה, ושעון החורף מגיע לישראל יותר מחודש לפני אירופה: מחוגי השעון הוזזו לאחור בשעה 2:00 בלילה (בין שבת לראשון) לשעה 1:00.

 

המעבר המוקדם לשעון החורף עורר תגובות קשות במערכת הפוליטית. יו"ר תנועת "יש עתיד", יאיר לפיד, תקף את המהלך וכתב בעמוד הפייסבוק שלו: "היום בשעה שתיים בלילה תתרחש תופעת טבע נדירה - במקום שהחורף יביא את החושך, החושך יביא את החורף. הקדמת שעון החורף היא התעללות מכוערת ברוב אזרחי ישראל המתרחשת רק מסיבה אחת: כי הם יכולים". עשרות אזרחים ובהם פעילי מרצ קיימו במוצאי שבת משמרת מחאה מול ביתו של שר הפנים, אלי ישי, בירושלים במחאה על הדרת שעון הקיץ. לפני כן הפגינו כ-100 פעילים בכיכר רבין בתל-אביב. 

 

 

עוברים לשעון חורף ()
עוברים לשעון חורף
 

מחאה בפייסבוק של יאיר לפיד  ()
מחאה בפייסבוק של יאיר לפיד

 

חלק מהפעילים שהגיעו אל ביתו של השר אלי ישי הצטיידו בשעונים ובלפידים וקראו "באנו חושך לגרש". עידו ארזי (30) מתל אביב שהגיע למחות: "באנו לכאן להאיר את עיניו ואוזניו של אלי ישי ולספר לו שזה אבסורד מוחלט שישראל תעבור לשעון חורף בספטמבר, חודשיים לפני שאר העולם. בישראל הולך להיות חשוך דווקא בתקופה שבה מחירי החשמל כל כך גבוהים, מדובר בנזק לכיס שלנו ובנזק לכלכלה הישראלית - תפקח את העיניים ותראה שיש קיץ מסביב".  

 

נעמי סרוסי, אחת הפעילות, אמרה שדווקא כמי שצמה ביום כיפור, היא לא מצליחה להבין איך שעון החורף תורם לנושא. "יש הצעת חוק וועדה שקבעה שצריך להזיז את השעון רק במועד מאוחר יותר, אבל כולם מצפצפים עליה. רוב הציבור בעד הארכת שעון הקיץ אלא שהדבר מסתכם בגחמה של שר הפנים ומפלגתו. אנחנו לא נגד חרדים או מפלגות חרדיות. זה לא עניין של חרדים וחילונים, זה פשוט התנהלות של עסקנים. הגענו היום אל ביתו של השר ישי, אני חושבת שהוא היה בבית ואפילו שמע את הקריאות. לומר את האמת, הופתענו מהאהדה ומההתעניינות בנושא בקרב השכנים".

 

"להזיז את אלי ישי"

מפגינה אחרת, סער דאדשב, בת 24, קבלה נגד מה שהגדירה כסחטנות של הציבור החרדי. "מבחינתנו זה חלק ממאבק גדול הרבה יותר להפרדת הדת מהמדינה. ישראל היא מדינה חשוכה, תרתי משמע. המאבק הזה לא אבוד מבחינתנו ואנחנו מצפים שבשנה הבאה החלמאות הזאת לא תחזור על עצמה". בתשובה לשאלה אם המחאה לא נעשתה מאוחר מדי, השיבה: "המחאה הזאת הייתה קיימת גם בשנים קודמות, אלי ישי מרח אותנו שנה שלמה ולכן אנחנו רוצים להזיז אותו מהתפקיד שלו. המאבק הוא אולי לא אישי נגדו אבל הוא מאפשר את כל מה שקורה עכשיו וכופה עלינו אורח חיים מסוים".

 

חבר כנסת לשעבר מוסי רז (46) הגיע גם הוא להפגין: "אני לא נגד התחשבות בצרכים של אנשים דתיים ואני יכול להבין צרכים כאלה אולם כאן אין כל צורך דתי. לשעות האור יש יתרון. זה מעשה חלם וכפייה של הממסד הדתי. שעון הקיץ הונהג בארץ עוד לפני קום המדינה ופועל במתכונת ארוכה בכל העולם הנורמלי. בישראל הזזת השעון היא כניעה לגחמה דתית שפוגעת ברווחה של האזרחים וצריך לצעוק די לחושך".

 

מדליקים נרות בצורת שעון בתל-אביב  (צילום: AP) (צילום: AP)
מדליקים נרות בצורת שעון בתל-אביב (צילום: AP)

הפגינו עם שעונים בירושלים ()
הפגינו עם שעונים בירושלים

לפידים מול בית ישי  ()
לפידים מול בית ישי

"באנו חושך לגרש". מחאה בכיכר רבין  (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
"באנו חושך לגרש". מחאה בכיכר רבין (צילום: מוטי קמחי)

 

ועדת הפנים טרם סיימה את הדיונים בהצעת החוק שמטרתה להאריך את משך שעון הקיץ בישראל. בין המלצות הוועדה לבחינת שעון קיץ בישראל, שאותה מינה שר הפנים, אלי ישי: שעון הקיץ יוארך ויימשך מספר קבוע של 193 ימים מדי שנה. כמו כן, היו אמורים להיקבע מועדים קבועים לתחילת ולסיום שעון הקיץ שכיום משתנים בהתאם ללוח השנה העברי. כאמור, ההמלצות הללו נקברו בינתיים בוועדה יחד עם שעון הקיץ.

 

מלשכתו של ישי נמסר כי "שר הפנים הוביל שינוי יסודי במדיניות שעון הקיץ כדי להביא להארכתו ואימץ את המלצות ועדת קהת בנושא, בניגוד לשרי הפנים הקודמים וביניהם השר פורז, שהשאירו את שעון הקיץ הקצר, זאת בתמיכת מרצ ושאר הסיעות. השר ישי הביא את ההמלצות לאישור הממשלה והעבירן בקריאה ראשונה בכנסת, החוק מעוכב בוועדות הכנסת על ידי פוליטיקאים מסיעת מרצ ששעון החול שלהם הולך ואוזל וזהו הקמפיין היחיד שאיתו נותר להם לבוא לבוחר, ולפיכך מטרפדים את הבאת החוק להארכת שעון הקיץ לקריאה שנייה ושלישית".

 

"עיכבו ומרחו"

שותפו למפלגה, יו"ר ועדת הפנים של הכנסת, ח"כ אמנון כהן (ש"ס), אומר שהסיבה לאי מימוש ההמלצות טמונה בחוסר הסכמה בין הסיעות: "זו לא סוגיה בין חרדים וחילונים. יש פערים בין חברי הכנסת שהגישו הצעות חוק פרטיות לבין ההמלצות שהגישה ועדת המומחים שמינה שר הפנים. אנחנו בוועדה לא חותמת גומי. רצינו להגיע להסכמה בין הצדדים. הקמנו צוותים שעסקו בנושא, אבל מאחר שלא הייתה הסכמה לא היה צורך לכנס את הוועדה שוב. הדיון בוועדה הוא החלק הקל והטכני".

 

ח"כ ניצן הורוביץ (מרצ), שחתום על הצעת חוק פרטית בנושא, טוען מנגד שהעובדה שמסקנות הוועדה נזנחו על ידי השר ישי אינה מקרית: "כל ההבטחות וההצהרות על הארכת שעון הקיץ היו עבודה בעיניים. מסע הייסורים של הצעת החוק שלי, כמו גם המסמוס של ההמלצות, מוכיח שהממשלה - בלחץ הסיעות החרדיות - עשתה הכול כדי למרוח ולעכב את העניין. עכשיו כל היוזמות קבורות בוועדת הפנים של הכנסת".

 

עשרות פעילי התנועה "ישראל חופשית" הפגינו בכיכר רבין, ונשאו שלטים כגון: "באנו חושך לגרש" ו"אלי ישי מחשיך את המדינה". מנכ"ל התנועה, מיקי גיצין, אמר ל-ynet: "המעבר לשעון חורף בשלב זה של השנה גורם לשלל עוולות כלפי הציבור. יש פחות זמן לבלות עם הילדים והמשפחה כי יש פחות שעות אור והולכים לישון מוקדם. כשחוזרים מהעבודה כבר מחשיך ולכן הנהיגה מסוכנת יותר. מלבד זאת, מדובר בבזבוז חשמל אדיר שגם עולה לנו הרבה מאוד כסף. מדובר בכל כך הרבה עוולות והפתרון להן הוא מאוד פשוט".


פורסם לראשונה 22/09/2012 23:47

 

בהכנת הכתבה השתתפו נועם (דבול) דביר, מורן אזולאי, גלעד מורג וקובי נחשוני
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מרוויחים שעת שינה, מפסידים שעות אור
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מאשים את מרצ. אלי ישי
צילום: עטא עוויסאת "ידיעות אחרונות
עבודה בעיניים. ניצן הורוביץ
צילום: מתי אלמליח
מומלצים