שתף קטע נבחר

צילום: ירון ברנר

מחיר ההשכלה: זינוק בתמיכת ההורים בסטודנטים

פרט לשכר הלימוד, נאלצים הסטודנטים להתמודד גם עם יוקר המחיה, לא פעם באמצעות "מלגת הורים". מסקר מקיף עולה כי סכום הסיוע הממוצע ב-2012 עמד על 14,355 שקל, עלייה של כ-15 אחוזים מאשתקד. התאחדות הסטודנטים: "פגיעה אנושה בנגישות שכבות חלשות להשכלה"

ערב תחילת שנת הלימודים האקדמית, נראה שמצבם הכלכלי של הסטודנטים בכי רע - וההורים משלמים את המחיר. עלות הסיוע הממוצעת של ההורים לילדיהם במימון הלימודים מתקרבת ל-15 אלף שקלים בשנה, עלייה של כ-2,000 שקלים לעומת שנת 2011. כך עולה מנתוני הסקר השנתי המקיף של התאחדות הסטודנטים שהגיעו היום (ג') לידי ynet.

 

בחירות בארה"ב 2012 - כל הדיווחים ב-CNN ו-ynet

 

כתבות נוספות בערוץ החדשות

 

"סקר הסטודנט 2012" נערך על-ידי מכון המחקר "מאגר מוחות" וכלל תשובות מפי 5,118 סטודנטים מכלל המוסדות ההשכלה הגבוהה. מהנתונים עולה כי מרבית הסטודנטים הזקוקים לסיוע של ההורים הם תלמידי האוניברסיטאות (56%), אך העלות הגבוהה ביותר מכיסי ההורים היא ללומדים במכללות הפרטיות (למעלה מ-23 אלף שקלים בשנה).

 

בשנת 2012 מחצית מהסטודנטים (51%) קיבלו סיוע כלכלי מהוריהם, כאשר כ-46% מתוכם (כ-150 אלף) מקבלים סיוע כלכלי שנתי בגובה שנע בין 9,000 ל-20 אלף שקל. בנוסף, מהסקר עולה כי כמעט אחד מכל חמישה סטודנטים בישראל (18%) מקבל מהוריו 20 אלף שקל ומעלה בשנה. כשליש מהם מקבלים עד 9,000 שקל. גובה הסיוע הממוצע השנתי הוא 14,355 שקלים, כאלפיים שקלים יותר מאשר בשנה שעברה.

 

 

 (איור: shutterstock) (איור: shutterstock)
(איור: shutterstock)

 

"הוכחה נוספת להתנערות המדינה מאזרחיה"

הסיוע שמקבלים מההורים הסטודנטים במכללות (23,377 שקל) גבוה באופן משמעותי מזה של הלומדים באוניברסיטאות (14,191) ובמכללות הציבוריות (12,077), ובמכללות לחינוך (10,390). בנוסף על פי הנתונים כ-60% מהסטודנטים הערבים זוכים לסיוע כלכלי מהוריהם (17,319 שקלים בממוצע) לעומת 50% בלבד במגזר היהודי (14,310 שקלים בממוצע).

 

יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית, איציק שמולי, התייחס לנתונים ואמר שהם "חמורים במיוחד אם מביאים בחשבון את העובדה שישראל מבוססת בעיקר על ההון האנושי שלה. אם ההורה נדרש לשלם היום אלפי שקלים יותר כדי לסייע לילדו לשרוד מבחינה כלכלית את תקופת הלימודים המשמעות היא פגיעה אנושה בנגישות השכבות החלשות יותר להשכלה, וחשוב מכך נגישות לסיכוי הכמעט יחידי שלהן לשבור את מעגל הדלות והעוני".

 

שמולי הגדיר את ממצאי הסקר "מהלומה נוספת בפרצופו של מעמד הביניים שעובד ומשרת אך קורס תחת העול הכלכלי בגלל מדיניותה הפוגענית של הממשלה". גלעד ארדיטי, יו"ר אגודת הסטודנטים של אוניברסיטת תל-אביב, הוסיף: "כל המחקרים האחרונים הראו שאחד הדברים החשובים ביותר למוביליות חברתית היא האקדמיה. הסקר הינו הוכחה נוספת להתנערות המדינה מאזרחיה. אין פתרונות קסם, הפתרון האמיתי נעוץ בשינוי מדיניות חברתית-כלכלית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סטודנטים על הדשא
צילום: אליעד לוי
יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית איציק שמולי
צילום: ירון ברנר
מומלצים